Κόσμος

Τραμπ: Η περίεργη υπόθεση με την Ουκρανία και οι ραγδαίες εξελίξεις

Σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου με άγνωστα αποτελέσματα, περίπου 400 μέρες πριν τις κάλπες προχώρησαν οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τραμπ.

 

 

Η αιφνίδια αλλαγή στάσης των Δημοκρατικών βουλευτών και ειδικά της Νάνσι Πελόζι, σύμφωνα με τους New York Times δεν έχει να κάνει τόσο με τη χρονική στιγμή όσο με το γεγονός ότι πιστεύουν πως οι νέες κατηγορίες κατά του Αμερικανού πρόεδρου είναι αρκετά σοβαρές, αλλά και ξεκάθαρες για να στηρίξουν τη διαδικασία αυτή η έκβαση της οποίας πάντως είναι εξαιρετικά αβέβαιη.

Η τελευταία φορά που είχε ανοίξει τέτοιου είδους έρευνα ήταν επί Μπιλ Κλίντον (για το σκάνδαλο Λιουίνσκι), χωρίς πάντως να φτάσει στην καθαίρεση, αφού η Γερουσία δεν άναψε το πράσινο φως. 

Η υπόθεση στην οποία στηρίζεται η διαδικασία είναι σίγουρα πιο σοβαρή από τις καταγγελίες ότι πληρώθηκαν γυναίκες για να μην μιλήσουν για τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν αργά χθες την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου, σε συνέχεια των καταγγελιών ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, σε μια διαδικασία παραπομπής που θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην απομάκρυνση Τραμπ από την προεδρία.

Έρευνα για την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ ξεκινά η Βουλή των Αντιπροσώπων:

Σχεδόν 400 μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας, με την οποία η πλειονότητα των Αμερικανών εμφανίζεται να διαφωνεί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και συνιστά μια κίνηση υψηλού ρίσκου και στήνει το σκηνικό για μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά μια επίσημη έρευνα επί της διαδικασίας παραπομπής» του κ. Τραμπ δήλωσε αργά χθες η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έπειτα από μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που είχε με Δημοκρατικούς βουλευτές, δηλώνοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ φέρεται ότι υπομόνευσαν την εθνική ασφάλεια και παραβίασαν το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο Τραμπ χαρακτήρισε την έρευνα ένα «ανόητο κυνήγι μαγισσών».

«Ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε η Πελόζι, η οποία επί μήνες ήταν διστακτική να ενστερνιστεί μια προσπάθεια παραπομπής. Η αλλαγή στάση της Πελόζι ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 25 Ιουλίου για να ξεκινήσει το Κίεβο έρευνα σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, του δεύτερου γιου του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ και φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου υποσχέθηκε χθες πως θα δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες, απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ζελένσκι.

Ο Τραμπ έχει παραδεχθεί πως συζήτησε για τον Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, αλλά αρνήθηκε ότι ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Τζο Μπάιντεν. Η Πελόζι ανέφερε ότι έξι επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν αυτή τη στιγμή τον Τραμπ, θα συνεχίσουν το έργο τους, στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας.

Κανένας πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία δεν έχει καθαιρεθεί. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη έρευνα στο Κογκρέσο για παραπομπή Αμερικανού προέδρου, μετά από την έρευνα το 1998 εις βάρος του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον με κατηγορίες για ψευδορκία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης αναφορικά με την σχέση που διατηρούσε με την Μόνικα Λεβίνσκι. Η Βουλή τον Δεκέμβριο του 1998 ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Κλίντον, αλλά ο Δημοκρατικός πρόεδρος αθωώθηκε δύο μήνες μετά από την Γερουσία και παρέμεινε στο αξίωμα του.

Η υπόθεση που πυροδότησε την εκκίνηση διαδικασίας παραπομπής του Ντ. Τραμπ: 

Ακολουθούν τα κύρια στοιχεία αυτής της νεφελώδους υπόθεσης που εμπλέκει έναν μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, τον πρόεδρο της Ουκρανίας και εκατομμύρια δολάρια βοήθειας.

Μια αναφορά

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον αναφέρει πως του κατατέθηκε μια καταγγελία από έναν «αξιόπιστο» μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών, την οποία ο Άτκινσον έκρινε «αξιόπιστη και ανησυχητική», ώστε να την θεωρήσει «κατεπείγουσα» και να ενημερώσει το Κογκρέσο. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ δεν καταθέτουν αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ τότε διερευνούν αυτόν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αυτός ανησυχούσε, μεταξύ άλλων, για το περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Μετά από πολλές διαρροές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν, και το γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου από το 2014, όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο «δεν είχε κάτι μεμπτό» και δεσμεύτηκε να δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Πάγωμα αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, η οποία τελικά αποδεσμεύτηκε, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Κρίνοντας από αυτή την ανησυχητική «ακολουθία», η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών υποπτεύεται ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα διαφθοράς εις βάρος του Τζο Μπάιντεν, και του γιο του.

«Δεν άσκησα καμία πίεση στην Ουκρανία», απάντησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος υποστήριξε ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συντάξεις Οκτωβρίου 2019: Πληρώνουν ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δημόσιο
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου
Chevron Right