Κόσμος

Τα οπλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας προκαλούν προβληματισμό

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα δαπανά περίπου το 25% του ΑΕΠ της για τον στρατό της.

Η οπλική ικανότητα της Βόρειας Κορέας, η οποία έχει βρεθεί συχνά στην ατζέντα τα τελευταία χρόνια μέσα από τεράστιες στρατιωτικές παρελάσεις και τις πολλαπλές δοκιμές πυραύλων, άρχισε να συζητείται ξανά μετά την επίσκεψη του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία, όπου σχολιάστηκε το «εμπόριο όπλων» με αντάλλαγμα «εισαγωγές τροφίμων και τεχνολογίας».

Η στρατιωτική ισχύς της Πιονγιάνγκ, καθώς και τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων, έχουν εδώ και καιρό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την οπλική ικανότητα της χώρας.

Η Ρωσία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς τα αποθέματα πυρομαχικών της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, συνεχίζει να επιδιώκει τη συνεργασία με τους συμμάχους της για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ στη Ρωσία, ερμηνεύεται ότι θα υπογραφεί συμφωνία για «όπλα με αντάλλαγμα εισαγωγές τροφίμων και τεχνολογίας».

Το μεγάλο πρόβλημα ως προς τα στοιχεία της στρατιωτικής ικανότητας της Βόρειας Κορέας είναι πως πρόκειται για ένα κλειστό καθεστώς και οι πληροφορίες σχετικά με αυτήν βασίζονται σε ανοικτές πηγές πληροφοριών και σε μικρό αριθμό ειδήσεων στον διεθνή Τύπο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα δαπανά περίπου το 25% του ΑΕΠ της για τον στρατό της

Η Πιονγιάνγκ, την οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της θεωρούν «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια», εκτιμάται ότι διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Βόρεια Κορέα, μια από τις «φτωχότερες» χώρες του κόσμου, δαπανά περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της (ΑΕΠ) για τον στρατό της.

Στην έκθεση με τίτλο «Το συμβατικό πυροβολικό της Βόρειας Κορέας» που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία RAND Corporation, υποστηρίχθηκε ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει σήμερα περίπου 4.800 πυροβόλα μεσαίου βεληνεκούς με δυνατότητα εκτόξευσης βλημάτων πυροβολικού και ρουκετών με βεληνεκές 25 χιλιομέτρων κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του Νότου.

Εκτιμάται ότι αν χρησιμοποιηθούν αυτά τα συστήματα πυροβολικού, τα οποία μπορούν να φτάσουν στις πολυπληθείς πόλεις της Νότιας Κορέας, θα σκοτωθούν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Council on Foreign Relations (CFR), η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 5.500 συστήματα πυροβολικού και πυραύλων, 4.000 άρματα μάχης και 2.500 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η έκθεση υποστήριξε ότι η χώρα αυτή διαθέτει επίσης χημικά και βιολογικά όπλα.

Η Βόρεια Κορέα διαθέτει τον «τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο»

Στην έκθεση «Military Balance 2023» του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) με έδρα το Λονδίνο, υποστηρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει τον «τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο» με περίπου 1,2 εκατομμύρια τακτικούς και 600 χιλιάδες στρατιώτες σε εφεδρεία.

Στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η στρατιωτική θητεία, η οποία είναι υποχρεωτική και για τις γυναίκες στη χώρα, μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σημειώνεται ότι 1,1 εκατομμύρια από τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες είναι μέλη των χερσαίων δυνάμεων.

Η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει αναπτύξει την πυραυλική της ικανότητα τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζεται ότι διαθέτει περισσότερους από 1.000 πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς με διάφορα χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επίσης πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ικανοί να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας

Η Βόρεια Κορέα ξεκίνησε τα προγράμματα ανάπτυξης πυραύλων χρησιμοποιώντας πυραύλους SS-1c (Scud-B) που απέκτησε από τη Σοβιετική Ένωση.

Η Ασιατική χώρα, η οποία συνέχισε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλων το 1990 με τον «Nodong-1» με βεληνεκές 1.500 χιλιομέτρων το 1990, ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία το 2017 έναν πύραυλο στερεών καυσίμων τύπου «Pukguksong», με βεληνεκές έως και 1.900 χιλιόμετρα.

Επίσης άρχισε να δοκιμάζει πυραύλους τύπου «Musudan», γνωστούς και ως Hwasong-10, που αναπτύχθηκαν από τον πύραυλο τύπου «R-27 Zyb» (SS-N-6 Serb.) της Σοβιετικής Ένωσης, το 2016, πέτυχε μόνο σε δύο από τις δοκιμές πυραύλων με βεληνεκές 4 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Ένας άλλος βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς που ανέπτυξε η Πιονγιάνγκ είναι ο Hwasong-12 με βεληνεκές 4.500 χιλιομέτρων. Ενώ ανακοινώθηκε ότι ο πύραυλος δοκιμάστηκε το 2022, αναφέρεται ότι το απόθεμα περιλαμβάνει τον Hwasong-15 με βεληνεκές 10 χιλιάδων χιλιομέτρων, τον Hwasong-15 με βεληνεκές 13 χιλιάδων χιλιομέτρων και τον Hwasong-17 με βεληνεκές 15 χιλιάδων χιλιομέτρων.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM) Hwasong-18 της Βόρειας Κορέας, ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 15 χιλιάδων χιλιομέτρων, δοκιμάστηκε τον Ιούλιο, φθάνοντας σε ύψος άνω των 6.600 χιλιομέτρων με χρόνο πτήσης 74 λεπτά.

Όπως αναφέρεται επίσης η Πιονγιάνγκ διαθέτει 71 υποβρύχια «Sinpo-B» της κλάσης Gorae ή Pongdae, ικανά να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ η Πολεμική Αεροπορία της Βόρειας Κορέας διαθέτει περίπου 950 αεροσκάφη διαφόρων τύπων, τα περισσότερα από τα οποία είναι παλαιάς γενιάς σοβιετικής και κινεζικής προέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Βίντεο-ντοκουμέντο: Ο διαβόητος διαρρήκτης των 26 «χτυπημάτων» σε βόρεια και νότια προάστια
ΕΣΡ: Βαρύ πρόστιμο στον ΣΚΑΪ για τις εκπομπές της Τατιάνας Στεφανίδου για την Ελένη Τοπαλούδη
Chevron Right