Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, αναμένει ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος πριν από τον Ιούλιο και είναι πεπεισμένος ότι και άλλα κράτη θα κάνουν το ίδιο κατά τους επόμενους μήνες, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (02/04).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το El Independiente, τη Δευτέρα (01/04) ο Πέδρο Σάντσεθ αποκάλυψε τα σχέδιά του σχετικά με την αναγνώριση της Παλαιστίνης σε μια ανεπίσημη συνομιλία με δημοσιογράφους που κάλυπταν την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ.
Μάλιστα, ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη και στις 22 Μαρτίου συμμετείχε σε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του από την Ιρλανδία (Λίο Βαράντκαρ), τη Μάλτα (Ρόμπερτ Αμπέλα) και τη Σλοβενία (Ρόμπερτ Γκολόμπ) στην οποία δεσμεύτηκαν για την αναγνώριση αυτή και να το πράξουν όταν «μπορεί να συμβάλει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».
Πλέον, ο Πέδρο Σάντσεθ κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να το πράξει πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, δηλαδή πριν από τον Ιούλιο. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια απόφαση που, όπως λαμβάνεται από το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο και δεν χρειάζεται την έγκριση του εθνικού κοινοβουλίου, αν και ο Ισπανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τους βουλευτές.
Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι πεπεισμένος ότι μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου θα υπάρξουν σχετικά γεγονότα στη διεθνή σκηνή σχετικά με την εν εξελίξει σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και παρακολουθεί με προσοχή τις συζητήσεις για το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη. Ακόμα, ο ίδιος επιμένει ότι η πρόθεση είναι η αναγνώριση να μην γίνεται μεμονωμένα και ότι υπάρχει μια ομάδα χωρών – ακόμα και στην ευρωπαϊκή ήπειρο – που θα αναλάβει αυτή την ευθύνη και ότι αυτό συμβάλλει στην επίλυση της σύγκρουσης.
Τέλος, ο Πέδρο Σάντσεθ υπενθυμίζει ότι δύο από τους πρωθυπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε στις Βρυξέλλες πριν από δέκα ημέρες, δηλαδή αυτοί της Μάλτας και της Σλοβενίας, εκπροσωπούν χώρες που σήμερα είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.