Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, σύμφωνα με όσα δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης (27/1) η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε..
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου σε ένα tweet, προσθέτοντας ότι η Ένωση ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Όπως όλα δείχνουν ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει «στο σκοτάδι», παρά τις όποιες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, λίγες ώρες αφότου η φαρμακευτική ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ε.Ε., το οποίο έχει ήδη «πληγεί» από τις καθυστερήσεις της Pfizer.
Constructive tone in our exchange with @AstraZeneca CEO Pascal Soriot, in our Vaccine Steering Board, on deliveries of their vaccine following approval. The EU remains united & firm ➡️ Contractual obligations must be met, vaccines must be delivered to EU citizens.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) January 27, 2021
Ενδεικτική του προβλήματος είναι, άλλωστε, η κατάσταση σε χώρες όπως η Ισπανία. Στη Μαδρίτη, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως τελειώνουν οι δόσεις του εμβολίου που έχουν στη διάθεσή τους και ότι, επομένως, ο εμβολιασμός σταματά για δύο εβδομάδες. «Δυστυχώς ο ρυθμός παραλαβών έχει διακοπεί», ανέφερε αξιωματούχος από την περιφέρεια.
Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε σε συνέντευξη του πως η εταιρεία «δεν έχει συμβατική υποχρέωση έναντι της Ε.Ε.» αν και «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την εφοδιάσει».
Αναλυτικότερα, ο ίδιος δήλωσε: «Η βρετανική συμφωνία έκλεισε το Ιούνιο (2020), τρεις μήνες πριν από την ευρωπαϊκή συμφωνία… Το Λονδίνο απαίτησε η τροφοδοσία η προερχόμενη από την βρετανική αλυσίδα τροφοδοσίας να προορίζεται κατά προτεραιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο».
Στο συμβόλαιο προπαραγγελίας που υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Αύγουστο και αφορά μέχρι 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca/Oxford, «αναφέρεται ότι οι βρετανικές μονάδες παραγωγής αποτελούν επιλογή για την Ευρώπη, αλλά αργότερα», συνέχισε. «Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο δεσμευμένοι από την ΕΕ… δεν πρόκειται για συμβατική δέσμευση. Είπαμε: θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά χωρίς εγγύηση επιτυχίας», πρόσθεσε.
Η κ. Κυριακίδου είχε «απαντήσει» στον κ. Σοριό νωρίτερα σήμερα, μιλώντας για «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία» οι οποίες προκάλεσαν «βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών – μελών».
«Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας» τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε και προσέθεσε ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν».
Επισήμανε ότι η «άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία “βέλτιστης προσπάθειας” δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή», ενώ σημείωσε ότι «οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ε.Ε. δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει».
Ανησυχία για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων
Στο πανευρωπαϊκών διαστάσεων ζήτημα που έχει προκύψει αναφέρθηκε και ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, στο πλάισιο της αποψινής ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Αρχικά ο κ. Κικίλιας στάθηκε στο γεγονός πως η στρατηγική της Ελλάδας κινείται «σε δύο άξονες», όπως είπε:
«Πρώτον αναπτύσσουμε το εμβολιαστικό μας σχέδιο με βάση τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και δεύτερον διασφαλίζουμε τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάνουν την πρώτη».
«Είναι αλήθεια πως η διαδικασία παραγωγής εμβολίων έτρεξε με πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγους μήνες με τη σύμπραξη όλων των δυνάμεων δημιουργήθηκαν εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά» συνέχισε ο κ. Κικίλιας,ο οποίος επεσήμανε έπειτα:
«Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις παραδόσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και «πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: η Ευρώπη των 27 κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρισ. ΑΕΠ στα θέματα δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς, αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη του πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, συμπληρώνοντας πως «οι επιχειρήσεις οφείλουν να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από κρατικούς πόρους, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της χώρας μας».
«Τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πλέον καλά ότι χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία» τόνισε καταληκτικά ο υπουργός.