Την μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή αλλιώς τη μέρα των ερωτευμένων τιμά σήμερα η Google στο Doodle της. «Όποιος και αν είναι ο σχεδιασμός σας για σήμερα, ελπίζουμε να απολαύσετε την ημέρα με το αγαπημένο σας άτομο» αναφέρει η Google.
Όπως αναφέρεται στην περιγραφή της Google, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία και η Γαλλία πίστευαν ότι η 14η Φεβρουαρίου ήταν η έναρξη της περιόδου ζευγαρώματος για τα πουλιά.
Έτσι, αποφάσισαν να συνδέσουν αυτό το φαινόμενο με την αγάπη και άρχισαν τις ρομαντικές γιορτές αμέσως μετά. Οι εορτασμοί αυτοί έγιναν πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο τον 17ο αιώνα.
New Google Doodle has been released: "Valentine's Day 2023" 🙂#google #doodle #designhttps://t.co/DnMrkCP0t4 pic.twitter.com/jfvjD9C9px
— Google Doodles EN (@Doodle123_EN) February 13, 2023
Πώς άρχισε η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίων.
Μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε στρατιώτες οι οποίοι απαγορεύονταν να παντρευτούν Χριστιανές, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ένας άλλος θρύλος θέλει τον Άγιο, κατά τη φυλάκισή του, να θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Σήμερα, η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι επίσημη γιορτή στην Αγγλικανική κοινότητα και στη Λουθηρανική εκκλησία.
Από τα Λουπερκάλια στον Βαλεντίνο
Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει στην ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά μέχρι ένα χρονικό σημείο δεν υπήρχε ούτε στην Καθολική. Αντ’ αυτού, οι Ρωμαίοι την 14η Φεβρουαρίου γιόρταζαν τη θεά Ηρα (Juno), προστάτιδα των γυναικών και του γάμου.
Την επόμενη μέρα άρχιζε η γιορτή «Λουπερκάλια» στη διάρκεια της οποίας η νεολαία ακολουθούσε το έξης έθιμο:
Ονόματα κοριτσιών γράφονταν σε κλήρους που τοποθετούνταν σε ένα βάζο. Κάθε νεαρός τραβούσε ένα κλήρο, και το κορίτσι το όνομα του οποίου ήταν γραμμένο στον κλήρο, ήταν το ταίρι του κατά τη διάρκεια τις γιορτής. Πολλές φορές το ζευγάρωμα αυτό των παιδιών κρατούσε ένα ολόκληρο χρόνο και συχνά τα ζευγάρια ερωτεύονταν και κατέληγαν στο γάμο.
Η 14η λοιπόν του Φλεβάρη ήταν πραγματικά μια ρωμαϊκή γιορτή, αφιερωμένη στην Ηρα και στο ζευγάρωμα των νέων.
Τελικά επικράτησε ως γιορτή της Καθολικής Εκκλησίας για να γιορτάζεται ο έρωτας.