Ο Cameron Mitchell, διευθύνων σύμβουλος των εστιατορίων Cameron Mitchell Restaurants (CMR), ανέφερε πως οι πελάτες που δεν συμμορφώνονται με τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας κοστίζουν στην επιχείρησή του 750.000 δολάρια ετησίως.
Την ίδια στιγμή, όπως λέει, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των τιμών βλάπτουν ήδη τα κέρδη του.
«Ποτέ δεν ξοδέψαμε ένα δολάριο για την ασφάλεια στα εστιατόριά μας πριν από τον Covid και τώρα ξοδεύουμε περίπου τα τρία τέταρτα του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για την ασφάλεια για να προστατεύσουμε τους διευθυντές και το προσωπικό μας από τους “απείθαρχους” πελάτες», είπε ο Μίτσελ.
Ο Μίτσελ παρομοίασε τους ανθρώπους αυτούς που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, με τους απείθαρχους επιβάτες σε αεροπλάνα, οι οποίοι έχουν προκαλέσει φέτος αριθμό ρεκόρ βίαιων επεισοδίων στις αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ.
Οι εντάσεις μεταξύ των πελατών και του προσωπικου λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημμίας έχουν επιβαρύνει τις επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια καθώς κάποιοι εργαζόμενοι παραιτούνται λόγω της συγκυρίας.
Έκρηξη των τιμών
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.
Το αυξανόμενο κόστος και η έλλειψη εργατικού δυναμικού το περασμένο έτος αποτέλεσαν επίσης πρόκληση για τα εστιατόρια. Η Εθνική Ένωση Εστιατορίων αναμένει ότι θα χρειαστεί ένα έτος ή περισσότερο για να αρχίσουν να σταθεροποιούνται οι συνθήκες για τα εστιατόρια.
«Είναι το υψηλότερο κόστος των αγαθών στο οποίο έχω δραστηριοποιηθεί ποτέ, 42 χρόνια στον χώρο του εστιατορίου. Ενδεικτικά, πέρυσι το κόστος αγαθών ήταν το 29,6% των πωλήσεων, φέτος το 33% των μέχρι τώρα πωλήσεων. Αυτή η αύξηση του κόστους κατά 3,4% επηρεάζει σοβαρά τα αποτελέσματα μας», είπε ο Μίτσελ που βλέπει την επιχείρισή του να πιέζεται από το αυξανόμενο κόστος.
Και πρόσθεσε ότι ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε περίπου κατά 13% συνολικά, το εργατικό δυναμικό του έχει σχεδόν επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μέχρι να χτυπήσει το κύμα της Όμικρον.
Η CMR είναι μια ανεξάρτητη και ιδιωτική εταιρεία εστιατορίων, η οποία λειτουργεί 40 εστιατόρια σε εθνικό επίπεδο από το Μπέβερλι Χιλς στην Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη.