Κόσμος

Γαλλία: Προκαταρκτική έρευνα για τον θάνατο της 32χρονης Ελληνίδας από αλλαντίαση

«Αν το είχαν διαγνώσει, θα το είχαν προλάβει», ξέσπασε η μητέρα της 32χρονης που πέθανε στη Γαλλία.

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας 32χρονη γυναίκας από την Ελλάδα, η οποία έχασε τη ζωή της μετά από γεύμα σε φημισμένο εστιατόριο του Μπορντό στη Γαλλία, όπου εκδηλώθηκαν πολλαπλά περιστατικά αλλάνρίασης.

Ο εισαγγελέας του Μπορντό διέταξε προκαταρκτική έρευνα, δύο ημέρες μετά το περιστατικό, για το οποίο είναι πιθανό να ευθύνονται μολυσμένες σαρδέλες που σέρβιρε το εστιατόριο.

Η νεαρή γευμάτισε με τον Ιρλανδό σύζυγό της, ο οποίος μολύνθηκε επίσης και νοσηλεύεται στην εντατική σε σταθερή κατάσταση.

Συνολικά 12 τουρίστες που βρίσκονταν στο εν λόγω μαγαζί νοσηλεύονται, πολλοί εξ αυτών σοβαρά, λόγω της τροφιμομογένους αλλαντίασης που προκλήθηκε από τρόφιμα που δεν είχαν κονσερβοποιηθεί σωστά.

«Αν το είχαν διαγνώσει, θα το είχαν προλάβει»

Για διπλή λάθος διάγνωσή κατηγορεί τους γιατρούς στη Γαλλία η μητέρα της 32χρονης. «Φυσικά και είναι αδιανόητο. Έφαγαν θαλασσινά, σαρδέλες από ένα εστιατόριο πεντάστερο, φημισμένο στη Γαλλία το 2023» είπε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Και πρόσθεσε στη συνέχεια «η κόρη μου είχε συμπτώματα. Ζήτησε ιατρική περίθαλψη. Την έστειλαν σπίτι της, της είπαν «δεν έχετε τίποτα, γεια σας». Όπως επίσης τόνισε «δεν το διέγνωσαν. Όχι δεν πρόλαβαν. Αν είχαν διαγνώσει θα το είχαν προλάβει. Δεν το διέγνωσαν».

Τι είναι η αλλαντίαση

Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο, που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.

Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική.

Όσον αφορά την τροφιμογενή αλλαντίαση, η οποία είναι υπεύθυνη για τον θάνατο της 32χρονης και της 46χρονης γυναίκας, προκαλείται όταν τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται και παράγουν τοξίνες σε τρόφιμα που καταναλώνεται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία που θα εξασφάλιζε την καταστροφή του. Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).

Η τοξίνη παράγεται συνήθως σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).

Αλλαντίαση – Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ασθένειας εμφανίζονται η αδυναμία, η θολή όραση, το αίσθημα κόπωσης και η δυσκολία στην ομιλία. Στη συνέχεια ακολουθεί αδυναμία των χεριών, των θωρακικών μυών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμετό, οίδημα στην κοιλιά και διάρροιες. Συνήθως δεν επηρεάζει το επίπεδο συνείδησης ή πυρετό.

Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μυστήριο με τον Καντίροφ - Σε κώμα σύμφωνα με Ουκρανικά ΜΜΕ, δεν επιβεβαιώνεται από τη Ρωσία
LIVE η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ
Chevron Right