Κόσμος

Η Φον ντερ Λάιεν μετέβη στη Λαμπεντούζα όπου παρουσίασε σχέδιο δράσης 10 σημείων

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε μαζί με τη Μελόνι το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο νησί και συναντήθηκε με τους κατοίκους του νησιού,

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα στη Μεσόγειο το οποίο έχει κατακλυστεί από παράτυπους μετανάστες τις τελευταίες ημέρες, και παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για τη στήριξη της Ιταλίας.

Αφού περίπου 11 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έφθασαν στη Λαμπεντούζα, η οποία βρίσκεται στη διαδρομή της παράτυπης μετανάστευσης στην Κεντρική Μεσόγειο, από την Αφρική προς την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και η κατάσταση στο νησί έγινε κρίσιμη, η Πρόεδρος της Επιτροπής, προσκεκλημένη από την Ιταλίδα Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, έφθασε στο νησί την Κυριακή το πρωί.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε μαζί με τη Μελόνι το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο νησί και συναντήθηκε με τους κατοίκους του νησιού, ενώ επιθεώρησε επίσης το «νεκροταφείο σκαφών» όπου φυλάσσονται οι βάρκες των μεταναστών και το σημείο υποδοχής στο λιμάνι.

Υπήρξαν κάποιες στιγμές έντασης κατά τη διάρκεια των επαφών της Μελόνι και της φον ντερ Λάιεν στο νησί, ενώ μια ομάδα κατοίκων της περιοχής θέλησε να κάνει τη φωνή τους να ακουστεί στους ηγέτες, δηλώνοντας ότι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση λόγω της εισροής μεταναστών. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», απάντησε η Μελόνι στους διαδηλωτές.

Μετά τις επιθεωρήσεις, Μελόνι και η φον ντερ Λάιεν παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Δηλώνοντας ότι ήρθε στο νησί για να δώσει μια κοινή απάντηση στην κρίση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «η μετανάστευση είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί μια πανευρωπαϊκή λύση. Η Ιταλία μπορεί να βασιστεί στην ΕΕ».

Τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται σήμερα στη Λαμπεντούζα δήλωσε ότι «εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε ποιοι θα έρθουν στην ΕΕ, όχι οι διακινητές ανθρώπων».

Η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για τη στήριξη της Ιταλίας.

Η οικοδέσποινα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι αντιμετωπίζουν μια τεράστια εισροή μεταναστών και πρόσθεσε ότι «οι αριθμοί σε αυτό το μεταναστευτικό φαινόμενο θα ταρακουνήσουν πρώτα τα συνοριακά κράτη και στη συνέχεια όλους τους άλλους. Το πρόβλημα αυτό αφορά όλους και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους. Νομίζω ότι η παρουσία της φον ντερ Λάιεν εδώ σηματοδοτεί ευαισθητοποίηση».

Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα επιστροφής της ΕΕ αντί της εφαρμογής των νόμιμων ποσοστώσεων μετανάστευσης που συμφωνήθηκαν από τις χώρες που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και την εφαρμογή από μεμονωμένα κράτη, δηλώνοντας ότι είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί αποτελεσματικότερα η αναχώρηση των μεταναστευτικών σκαφών και των διακινητών ανθρώπων, τονίζοντας ότι η συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι «απολύτως απαραίτητη».

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αφορά το μέλλον της Ευρώπης και εξαρτάται από την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις», δήλωσε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της φον ντερ Λάιεν είναι συνεργατική.

«Το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί με την επανεγκατάσταση μεταναστών εντός των συνόρων της ΕΕ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις εξωτερικές διαστάσεις του ζητήματος. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών είναι να σταματήσουν αυτές οι παράνομες αναχωρήσεις».

Υπενθυμίζοντας ότι η ίδια πρότεινε στην ΕΕ να δημιουργήσει μια αποστολή στη θάλασσα, αν χρειαστεί, για να αποτρέψει την εισροή μεταναστών, η Μελόνι σημείωσε ότι «ο μόνος σοβαρός τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα είναι αφενός να βοηθήσουμε τις αρχές της Βόρειας Αφρικής να διαχειριστούν αυτή τη μεταναστευτική ροή. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τις αρχές της Βόρειας Αφρικής. Στο παρελθόν, οι ναυτικές αποστολές της ΕΕ έχουν γίνει περισσότερο παράγοντας προσέλκυσης παρά εμπόδιο. Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι απαραίτητο».

Θυμίζοντας την επιχείρηση «Σοφία», την οποία η ΕΕ ξεκίνησε το 2015 για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης και σταμάτησε το 2020, η Μελόνι σημείωσε ότι «ας ξεκινήσουμε ξανά από το δεύτερο και τρίτο μέρος της αποστολής «Σοφία», το οποίο δεν έγινε ποτέ επειδή αποδείχθηκε ότι ήταν ένα είδος παράγοντα έλξης στο πρώτο μέρος. Κατά τη γνώμη μου, από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε».

Σύμφωνα με το σχέδιο 10 σημείων που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη στήριξη της Ιταλίας, θα αυξηθεί η βοήθεια προς την Ιταλία στις διαδικασίες άφιξης μεταναστών μέσω της Υπηρεσίας Ασύλου της ΕΕ και της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της ΕΕ Frontex.

Θα παρασχεθεί υποστήριξη για τη μεταφορά των ατόμων που φθάνουν στη Λαμπεντούζα σε άλλες εθελόντριες χώρες της ΕΕ που είναι πρόθυμες να υποδεχθούν μετανάστες. Η αυξημένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης θα αυξήσει τον αριθμό των επιστροφών μεταναστών από την Αφρική. Η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων θα υποστηριχθεί μέσω συμπράξεων με χώρες προέλευσης ή διέλευσης, όπως η Τυνησία.

Θα ενισχυθούν οι περιπολίες των συνόρων στη θάλασσα και στον αέρα, μεταξύ άλλων από την Frontex, και θα αυξηθεί ο αριθμός των περιπολιών στη Μεσόγειο. Θα σπάσουν οι υλικοτεχνικές αλυσίδες των διακινητών ανθρώπων και θα περιοριστεί η χρήση σκαφών σε κακή κατάσταση.

Υποστηρίζει την εφαρμογή διαδικασιών ταχείας εισόδου στα σύνορα, αρνείται την είσοδο σε όσους προέρχονται από ασφαλείς χώρες προέλευσης, τους επιβάλλει απαγόρευση και τους εισάγει στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν.

Η ευαισθητοποίηση θα αυξηθεί μέσω εκστρατειών επικοινωνίας και θα αποτραπούν οι μεσογειακές διαβάσεις. Θα ενισχυθεί η συνεργασία με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις του ΟΗΕ για εθελοντικές επιστροφές. Η συμφωνία με την Τυνησία για τη μετανάστευση που επιτεύχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, βάρκες μεταναστών συνέχισαν να καταφθάνουν στη Λαμπεντούζα πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των ηγετών στο νησί.

Αναφέρθηκε ότι 144 ακόμη παράτυποι μετανάστες έφτασαν στο νησί τις πρωινές ώρες. Αναφέρθηκε ότι χθες κατέπλευσαν στο νησί 23 βάρκες και έφτασαν περισσότεροι από 1.000 μετανάστες.

Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε ότι η ιταλική κυβέρνηση συνεχίζει να απομακρύνει τους μετανάστες σε διάφορα μέρη της χώρας με πολιτικά ναυτικά στοιχεία, προκειμένου να αμβλυνθεί η πυκνότητα των μεταναστών στο νησί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο πνευματικός ηγέτης των Καθολικών και πρόεδρος του Βατικανού, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης, το οποίο βρίσκεται στην ατζέντα της Ιταλίας και της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής κυριακάτικης προσευχής του, λέγοντας ότι «όπως είδαμε στις ειδήσεις αυτές τις ημέρες, το φαινόμενο της μετανάστευσης αποτελεί μια πρόκληση που δεν είναι εύκολη, αλλά που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, διότι είναι σημαντική για το μέλλον όλων, και η οποία μπορεί να ευημερήσει μόνο εάν οικοδομηθεί στην αδελφοσύνη και εάν η ανθρώπινη αξιοπρέπεια βρίσκεται στο προσκήνιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αποζημιώσεις για κακοκαιρία Daniel - Πότε οι νέες πληρωμές
Γάμος ομοφύλων και τεκνοθεσία: Θα έρθουν όπως και τα... Μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία
Chevron Right