Κόσμος

Ισραήλ: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ

Μεταξύ των επτά νεκρών από τους πυροβολισμούς στο Τελ Αβίβ ήταν και ο 26χρονος Έλληνας Ιωνάς Καρούσης.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα της Τρίτης (1/10) στο Τελ Αβίβ, στο οποίο έχασε τη ζωή του και ένας 26χρονος Έλληνας.

Η ένοπλη επίθεση στη συνοικία Γιάφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και 16 τραυματίστηκαν, έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, με τις προειδοποιητικές σειρήνες να ηχούν και εκρήξεις να ακούγονται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ, δράστες της επίθεσης ήταν οι Μοχάμεντ Μέσεκ και Άχμεντ Χιμούνι, από τη Χεβρώνα.

Υπενθυμίζεται ότι ένας Έλληνας είναι ανάμεσα στους νεκρούς της τρομοκρατικής επίθεσης στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τον Ιωνά Καρούση, γιο του πολύ γνωστού καθηγητή νευρολογίας από τη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καρούση.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Επτά οι νεκροί της επίθεσης στο Τελ Αβίβ

Υπενθυμίζεται ότι ο απολογισμός των θυμάτων από την επίθεση δύο Παλαιστίνιων σε σταθμό τραμ στο Τελ Αβίβ είναι επτά, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Αστυνομία.

«Ο τραυματίας έφτασε (στα επείγοντα) σε κρίσιμη κατάσταση (…) και αφού έδωσαν μάχη για να τον σώσουν, οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του», γνωστοποίησε, από την πλευρά του, το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.

Η ταυτότητα των νεκρών δεν είχε αρχικά ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο πλέον τα ονόματά τους είναι γνωστά.

Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στη στάση «Σντερότ-Ιερουσαλήμ» του Μετρό, στη συνοικία της Γιάφα.

Όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, οι δύο δράστες άνοιξαν πυρ μέσα στον συρμό, προτού κατέβουν από αυτόν και συνεχίσουν πεζή να πυροβολούν στη λεωφόρο Ιερουσαλήμ. Ο ένας έπεσε νεκρός επιτόπου και ο άλλος τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, οι δύο άνδρες είναι Παλαιστίνιοι με καταγωγή από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αυτός είναι ο Ίωνας Καρούσης που σκότωσε η Χαμάς στο Τελ Αβίβ

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του στο instagram, στις 20 Σεπτεμβρίου ήταν διακοπές στην Ελλάδα και στη Νέα Ποτιδαία Χαλκιδικής.

ελληνασ νεκροσ τελ αβιβ, δημητρησ καρουσησ, ιωνασ καρουσησ, ιων καρουσησ, ποιοσ ειναι ο νεκροσ ελληνασ στο τελ αβιβ

ελληνασ νεκροσ τελ αβιβ, δημητρησ καρουσησ, ιωνασ καρουσησ, ιων καρουσησ, ποιοσ ειναι ο νεκροσ ελληνασ στο τελ αβιβ

ελληνασ νεκροσ τελ αβιβ, δημητρησ καρουσησ, ιωνασ καρουσησ, ιων καρουσησ, ποιοσ ειναι ο νεκροσ ελληνασ στο τελ αβιβ

Αν κρίνει κανείς από το προφίλ του στο instagram, ο 26χρονος φαίνεται πως αγαπούσε πολύ την Ελλάδα μιας και με κάθε ευκαιρία ερχόταν στην πατρίδα του, το 2021 στις 25 Μαρτίου είχε ανεβάσει φωτογραφία που ήταν ντυμένος με «παραδοσιακά» και είχε γράψει «Ευτυχισμένα 200 χρόνια πολύτιμή μου Ελλάδα» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

ελληνασ νεκροσ τελ αβιβ, δημητρησ καρουσησ, ιωνασ καρουσησ, ιων καρουσησ, ποιοσ ειναι ο νεκροσ ελληνασ στο τελ αβιβ

Γνωστοί οι έξι από τους επτά νεκρούς

Από το πρωί της Τετάρτης (2/10) είχαν διαρρεύσει τα πρώτα τρία ονόματα, του 26χρονου Έλληνα Ίωνα Καρούση, της Ινμπάρ Σέγκεφ, της γυναίκας που έβαλε το σώμα της μπροστά από το μωρό της για να σωθεί αυτό, καθώς και της Σαχάρ Γκόλντμαν.

Ακολούθησαν άλλα τρία ονόματα: της Ρέβιταλ Μπρονστάιν, του Ίλια Νοζάντζε από τη Γεωργία και της Νάντια Σολολένκο, με καταγωγή από τη Μολδαβία. Συνεπώς, μένει να γίνει γνωστή η ταυτότητα και του έβδομου θύματς.

Οι πέντε -πλην του Ιωνά Καρούση- που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά των ανδρών της Χαμάς είναι οι εξής:

Ινμπάρ Σέγκεφ 33 ετών

thymata-tromokratiki-energeia-tel-aviv-01_4014a.jpeg

Το πρώτο θύμα που κατονομάστηκε το πρωί της Τετάρτης ήταν η 33χρονη, η οποία δέχτηκε τις σφαίρες των τρομοκρατών βάζοντας το σώμα της μπροστά από το 9 μηνών παιδί της για να το σώσει.

Ρέβιταν Μπρονστάιν, 24 ετών

thymata-tromokratiki-energeia-tel-aviv-02_54f21.jpeg

Μοναχοπαίδι η 24χρονη, σπούδαζε Πληροφορική στο Τελ Αβίβ, ενώ κατάγεται από το Μπατ Γιαμ.

Σαχάρ Γκόλντμαν, 30 ετών

thymata-tromokratiki-energeia-tel-aviv-03_9baaa.jpeg

Δασκάλα χορού, η οποία είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο.

Ίλια Νοζάντζε, 42 ετών

thymata-tromokratiki-energeia-tel-aviv-04_dbd50.jpeg

Γεωργιανός πολίτης, που ζούσε στην πόλη.

Νάντια Σοκολένκο, 40 ετών

thymata-tromokratiki-energeia-tel-aviv-05_c5950.jpeg

Μητέρα ενός παιδιού, από τη Μολδαβία, η οποία πριν από μερικά χρόνια μετανάστευσε στο Ισραήλ για μια καλύτερη ζωή.

Η σχέση του Δημήτρη Καρούση με το Ισραήλ

Το 2014 ο Δημήτρης Καρούσης είχε μιλήσει για τον λόγο που είχε βρεθεί στο Ισραήλ.

Όπως γράφει το embassies.gov.il (η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα), στην ερώτηση «Πως βρεθήκατε στο Ισραήλ;», ο Δημήτρης Καρούσης απαντά:

«Ήρθα στο Ισραήλ το 1988 με την γυναίκα μου Ράνια που είναι επίσης γιατρός και επιστήμονας. Αυτό που με παρακίνησε να έρθω σ αυτή τη χώρα είναι η επιστημονική έρευνα, που είναι τόσο ανεπτυγμένη εδώ. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Ισραήλ ένιωσα μια περίεργη “οικειότητα” με τον χώρο και τους ανθρώπους, έστω και αν δεν είχα ποτέ μου κάποια σχέση με την χωρά αυτή η τον λαό της.

Είναι από τα μυστήρια που καθοδηγούν μερικές φορές τον άνθρωπο στα σταυροδρόμια της ζωής και που δεν έχουν πάντα λογική εξήγηση. Το πεπρωμένο (;), το ένστικτο (;), η εσωτερική φωνή της ψυχής (;), μάς έκανε να μείνουμε και να εγκατασταθούμε εδώ και να κάνουμε οικογένεια (έχουμε πλέον ένα αγόρι που μεγάλωσε εδώ άλλα που κουβάλα και αυτός μέσα του μια μικρή Ελλάδα την οποία αντανακλά στους φίλους του τους Ισραηλίτες).

Ίσως, η κοινή, παράλληλη ιστορία των λαών μας (του Ελληνικού και του Εβραϊκού) στο διάβα της Ιστορίας να μας ένωσε ως ανθρώπους με έναν περίεργο και συμπληρωματικό τρόπο. Άλλωστε, η επίδραση του Ελληνικού Πνεύματος είναι ολοφάνερη στο λαό του Ισραήλ, ακόμα και στην κουλτούρα και τη θρησκεία του.

Από την άλλη, κι εμείς ως λαός πήραμε το στοιχείο που ίσως πάντα μας έλειπε (πάρα τη φιλοσοφία και τις επιστήμες ή και τις τέχνες που εμείς διδάξαμε σε όλο τον κόσμο): το στοιχείο της πίστης πέρα από την λογική. Προσωπικά πιστεύω ότι το “πάντρεμα” και η αλληλοσυμπλήρωση αυτών των δυο τάσεων και προσεγγίσεων της ζωής αποτελούν και τους δυο ακρογωνιαίους λίθους του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού γενικότερα. Οι άνθρωποι εδώ μοιάζουν –ως ιδιοσυγκρασια- με εμάς στην Ελλάδα και αγαπούν αφάνταστα τη χωρά μας και την κουλτούρα και τη μουσική μας. Μας αγκάλιασαν λοιπόν με αγάπη και μας δέχθηκαν σαν πραγματικούς φίλους.

Άλλα ας επανέλθουμε στα πιο γήινα. Η επιστημονική έρευνα ήταν ο κύριος λόγος για μένα να έρθω εδώ στο Ισραήλ. Ξεκίνησα μέσω υποτροφίας που πήραμε (από τις πρώτες που δόθηκαν όταν βελτιωθήκαν και αναπτύχθηκαν οι πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ) και συνέχισα ολοκληρώνοντας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο τη διδακτορική μου διατριβή και παράλληλα την κλινική εξειδίκευση στη Νευρολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χαντάσα. Από τότε εργάζομαι σ αυτό το Νοσοκομείο, και από το 1995 είμαι senior Consulting Neurologist.

Το 2003 έγινα Καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο (το μεγαλύτερο και πιο φημισμένο στο Ισραήλ). Εδώ και ένα χρόνο είμαι μόνιμος πλήρης Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής -απ ό,τι γνωρίζω αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση μη Εβραίου Καθηγητή σε τέτοια θέση από ιδρύσεως του κράτους. Μάλιστα εδώ και 6 χρόνια έχω εκλέγει και πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας. Από το 2007 διατελώ Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας (που είναι και ο ιδιαίτερος τομέας ενδιαφέροντος και έρευνας μου)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στο πλευρό της Εθνικής Ομάδας Ρομποτικής FIRST® Global η ΔΕΗ για 2η χρονιά
Έρχονται ανατιμήσεις στο νερό: Τι αλλάζει στις χρεώσεις - Πώς θα επηρεάσει την τσέπη των πολιτών
Chevron Right