Θα διατηρηθούν σήμερα και αύριο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, καθώς οι εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες που έχουν προκαλέσει το παρατεταμένο -και ασυνήθιστο για τέτοια εποχή- κύμα καύσωνα των τελευταίων ημερών, θα παραμείνουν πάνω από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα θα φτάσει τους 39 έως 41 βαθμούς στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κρήτη.
Σταδιακή αποχώρηση των θερμών αέριων μαζών προς τα ανατολικά και βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται, ωστόσο, από την Τρίτη και -κυρίως- την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, ιδανικές για κολύμβηση θα είναι οι συνθήκες στις περισσότερες παραλίες της χώρας αφού οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι, σύμφωνα με το meteo.
Υπενθυμίζεται πως 515 οργανωμένες πλαζ έχουν ανοίξει, ήδη από χθες, προκειμένου οι λουόμενοι να αποφύγουν συνθήκες συγχρωτισμού στις παραλίες που ήταν προσβάσιμες μέχρι προσφάτως.
Ο καιρός σήμερα
Αναλυτικά ο καιρός σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα ανατολικά το πρωί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 35 και τοπικά στη Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη και στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός τη Δευτέρα
Γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια όπου τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας.
Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 βαθμιαία έως 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Συμβουλές για τον καύσωνα
Τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών λόγω του καύσωνα υπενθύμισε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας τα ακόλουθα:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους.
- Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής.
- Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
- Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
- Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
- Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
- Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
Επίσης, «οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κλπ φάρμακα, πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες».
Ακόμη, «σε επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως σοβαρά νοσήματα».
Ειδικά οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας καλούνται «να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους».
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή συστήνει ο ΙΣΑ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.
- Διαβάστε αναλυτικότερες οδηγίες ΕΔΩ.