Επιτέλους, τα πράγματα για τη θανατηφόρα σύγκρουση στα Τέμπη μπαίνουν στη θέση τους: σκευωρία.
Υπήρξε «ανθρώπινο λάθος» ενός σταθμάρχη για την πρόσληψη του οποίου ευθύνεται η «κακοδιαχείριση» των κυβερνήσεων στα τρένα – από την εποχή Τρικούπη. Τόσο καθαρό.
Αλλά η αντιπολίτευση – ας είναι «πεθαμένο λικέρ» πλέον – εκμεταλλευόμενη την αποτελεσματικότητα του «επιτελικού κράτους» στην αποκατάσταση του χώρου» – διέδωσε ότι «μπαζώθηκε» για να χαθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς που ακολούθησε.
Προπαγάνδα. Η φωτιά προήλθε από «έλαια σιλικόνης». Μπορεί να μην εκρήγνυνται, αλλά έκαναν μια εξαίρεση. Ακόμη και αν χρειάσθηκε να απομακρυνθούν άκαφτα υπολείμματά τους.
Αυτή είναι η αλήθεια και θα σφραγιστεί από τη Δικαιοσύνη. Όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός – και όχι επειδή την ανάγγειλε ο Πρωθυπουργός, που λένε διάφοροι.
Για όσους ισχυρίζονται ότι η ιστορία μοιάζει με τις υποκλοπές, «πιπέρι στο στόμα». Μοιάζει με τη «σκευωρία» Novartis. Καλά είχε πάει εκείνο. Οπότε, δεν αποκαλείται να καθίσουν και τώρα στο σκαμνί, όσοι ερευνούν την υπόθεση και όχι οι ερευνώμενοι.
Την κοινή γνώμη ανέλαβε να εξοικειώσει με «σκευωρία των Τεμπών» ο συνηθώς ύποπτος: ο Άκης Σκέρτσος, με τo όνομα. Με κυριακάτικη ανάρτηση – παραλήρημα, τη συνδέει με τη «μηχανική» της Novartis. Από «σκάνδαλο γιατρών και κρατικών αξιωματούχων», οι Συριζαίοι το μετέτρεψαν σε σκευωρία, για να κατηγορηθούν «δέκα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα», ως «εγκληματική οργάνωση».
Άλλα αντ’ άλλα, της Παρασκευής το γάλα. Ούτε σκευωρία υπήρξε, ούτε κατηγορίες διατυπώθηκαν, ούτε για συμμετοχή σε «οργάνωση» μίλησε κανείς.
Διενεργήθηκαν δέκα, ξεχωριστές και νόμιμες, έρευνες από την αρμόδια εισαγγελία Διαφθοράς. Για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών σε «μίζες» – μετά από επώνυμες μαρτυρίες και ενδείξεις. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου…
Η ίδια εισαγγελέας αρχειοθέτησε τις εφτά υποθέσεις, άσκησε δίωξη για μια και έμεναν σε εκκρεμότητα δυο, όταν την «ξήλωσαν». Σκευωρία ήταν ότι ακολούθησε δίωξή της και ότι τη σκαπουλάρισαν τρεις πρώην υπουργοί – και ένας τέταρτος από… άλλο σκάνδαλο – που δεν είχαν πειστικές απαντήσεις για λεφτά που βρέθηκα στα χέρια τους.
Στην πρεμούρα του – ή σκόπιμα; – ο Σκέρτσος μπλέκει και τον… Καραμανλή, αναδεικνύοντας: «το 2010 η Ελλάδα ανακαλύπτει ότι το έλλειμμά έχει εκτιναχθεί στο 15,4%», διότι «τα δημόσια οικονομικά ήταν κυριολεκτικά εκτός ελέγχου». Και οι σκευωροί εκμεταλλευθήκαν τα – αναγκαία – Μνημόνια για να πλήξουν τους αντιπάλους τους που νοικοκυρεύαν τη φαρμακευτική δαπάνη. Δεν είναι πλάκα: έτσι το θέτει.
Με συλλογισμούς χωρίς συνοχή αποφαίνεται ότι «αντίστοιχα γεγονότα που ζούμε σήμερα»! Ανερυθρίαστα αναποδογυρίζει την πραγματικότητα και προσβάλλει τα θύματα και τους οικείους τους, τερατολογώντας: η αντιπολίτευση «εργαλειοποιεί νεκρούς και τρελαίνει τις οικογένειες».
Ξέρει τι λέει ο – αποδυναμωμένος, μετά την τοποθέτηση Χατζηδάκη στο μέγαρο Μαξίμου – εξωκοινοβουλευτικός υπουργός; Ή απλώς του ξεφεύγουν, όπως τότε που έλεγε για τις γερμανικές αποζημιώσεις, «αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον» – και έτρεχαν μετά να τα μαζέψουν.
Προ διετίας, ο Παύλος Μαρινάκης είπε σε δημοσιογράφο για τον Σκέρτσο: «εμείς εδώ τον λέμε ροκ σταρ». Δεν πολυφέρνει, με το κοντό κούρεμα και το μικροαστικό στυλάκι: εγώ, η καριέρα και ο σκύλος μου.
Εκτός αν ο ποιητής κάτι άλλο ήθελε να πει…