Επιχειρήσεις

Το Μινιόν άνοιξε ξανά τις πύλες του με το Zara των 6.000 τ.μ (Φωτογραφίες)

Ύστερα από τρεις σχεδόν δεκαετίες εγκατάλειψης, το ιστορικό πολυκατάστημα άνοιξε ξανά τις πύλες του παραμονές Πάσχα.
ΜΙΝΙΟΝ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Από το 1998, όταν έκλεισε οριστικά το Μινιόν, το ιστορικό κτίριο, σύμβολο της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης, παρέμεινε βουβό και άδειο, μάρτυρας της σταδιακής εγκατάλειψης και του μαραζώματος του κέντρου της Αθήνας.

Όμως, μετά από τρεις σχεδόν δεκαετίες μαρασμού, το Μινιόν άνοιξε ξανά τις πύλες του λίγο πριν από το Πάσχα για να υποδεχτεί το καταναλωτικό κοινό. Ο «ναός» του λιανεμπορίου θα υποδεχτεί τους πρώτους πελάτες του τις επόμενες ημέρες, αποκατεστημένο και λαμπερό, ένα τοπόσημο αντάξιο του κέντρου μιας μεγαλούπολης.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Μινιόν

Το Μινιόν ξεκινάει την λειτουργία του με τα εγκαίνια του Zara. Το νέο κατάστημα της ισπανικής αλυσίδας εμβαδού 6.000 τ.μ. θα αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα, υπόγειο, ισόγειο, 1ος και 2ος όροφος, και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, μαζί με Zara flagship store στον Πύργο του Πειραιά.

Σε αντίθεση με κατάστημα στον Πύργο του Πειραιά, ο νέος χώρος θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ένδυση, ανδρικά, γυναικεία και παιδικά ρούχα και αξεσουάρ, ενώ θα απουσιάζουν τα είδη σπιτιού.

Για τα εγκαίνια του νέου Zara, οι υπεύθυνοι της εταιρίας επιδόθηκαν σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου, ώστε το κατάστημα ένα είναι πανέτοιμο πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

ΜΙΝΙΟΝ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΜΙΝΙΟΝ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Μετά το Zara τι;

Το νέο Μινιόν δεν θα στεγάζει αποκλειστικά χώρους εμπορικής χρήσης. Εκτός από το κατάστημα, η εταιρία πίσω από την εμπορική επωνυμία Zara μισθώνει γραφεία μεγέθους 2.220 τ.μ. στον 3ο και 4ο όροφο. Επίσης και η ΔΕΗ θα έχει παρουσία στους υπόλοιπους ορόφους.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κατασκευή οκταώροφου κτιρίου διαμερισμάτων σε πτέρυγα του παλιού πολυκαταστήματος.

ΜΙΝΙΟΝ
INTIME

Η ιστορία του Μινιόν

Η γέννηση του brand Μινιόν

Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα Μινιόν.

Μια δεκαετία αργότερα, στα συντρίμμια του τέλους της Κατοχής, ο Γιάννης Γεωργακάς οραματίστηκε την δημιουργία ενός πολυκαταστήματος στα πρότυπα των ανάλογων ευρωπαϊκών.

Αγοράζει το κτήριο της οδού Πατησίων και αρχίζει την αλατώδη επέκτασή του. Ως τη δεκαετία του ’80, το Μινιόν είχε κατακτήσει το status της Μέκκας του ελληνικού καταναλωτισμού.

Με περισσότερα από 120.000 κωδικούς και 1.000 άτομα προσωπικό, το Μινιόν ήταν πόλος έλξης για όλη την Ελλάδα, ειδικά σε περιόδους γιορτών.

Ήταν από τα πρώτα καταστήματα που εισήγαγε καινοτομίες όπως η λίστα γάμου, οι εποχικές εκπτώσεις, οι προωθητικές ενέργειες στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο αλλά και επί τόπου. Από τις ατραξιόν του καταστήματος ήταν και οι κυλιόμενες σκάλες, οι ζωντανοί ΑγιοΒασίληδες στις εισόδους τις μέρες των Χριστουγέννων και πολλά άλλα.

EUROKINISSI

Το μοιραίο βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου 1980

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 μια σπίθα που άναψε από άγνωστο χέρι, οδήγησε στην ολοσχερή καταστροφή του καταστήματος. Το κτήριο υπέστη σοβαρότατες βλάβες και φυσικά από το εμπόρευμα δεν έμεινε τίποτα.

Οι ζημιές στο κτήριο αποκαθίστανται τελικά ως το 1983. Όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει, οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν διαφοροποιηθεί και το εγχείρημα καταρρέει υπό το βάρος του υπέρογκου δανεισμού.

Η λύση που προκρίνεται τότε για το εμβληματικό ακίνητο είναι η κρατικοποίηση.

Το 1991, μετά από διαγωνισμό, ο Γιάννης Γεωργακάς ανακτά το ακίνητο το οποίο επαναλειτουργεί.

Όμως και η αυτή η προσπάθεια θα αποδειχθεί βραχύβια. Το 1998 το Μινιόν θα κλείσει και το ακίνητο θα περάσει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά από πολλές περιπέτειες, η Elmec Sports θα περιέλθει στον όμιλο Folli Follie.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Πριν καν αρχίσουν οι εργασίες για την ανακαίνιση και αξιοποίηση του κτηρίου, οι αποκαλύψεις για τις εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη της Folli Follie έβαλαν τέλος στην προσπάθεια.

Το 2019 η αξία του κτηρίου υπολογίστηκε σε 25 εκατ. ευρώ. Το 2021 το κτήριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον 22χρονο Παναγιώτη, στο Σχηματάρι Chevron Left
Ο Μητσοτάκης συνάντησε τον Ν. Οικονόμου και τον ΑμεΑ αθλητή του, Παναγιώτη