Επιχειρήσεις

Τι δουλειά είχε ο εμίρης του Κατάρ στο Ιόνιο – Η επένδυση ύψους 2 δισ. ευρώ

Την Ζάκυνθο επισκέφθηκε στις 20 Ιουλίου ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί. Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν η επένδυση στα Βόρεια του νησιού ύψους 2 δισ. ευρώ.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BnB Daily, εντός της επόμενης τριετίας αναμένεται να μπουν μπουλντόζες και να αρχίσει η κατασκευή των πολυτελών τουριστικών θερέτρων. Ο Εμίρης, επισκέφτηκε και το νησί της Οξυάς, το οποίο αγόρασε έναντι 5,6 εκατ. ευρώ το 2013. Σκοπός της επίσκεψής του, ήταν να δει την έκταση, όπου εδώ και καιρό σχεδιάζεται επένδυση προκειμένου να μετατραπεί σε πόλο έλξης καλλιτεχνών, καθώς το project είναι να μετατραπεί στο πρώτο καλλιτεχνικό νησί.

Η επένδυση του εμίρη του Κατάρ στην Οξυά είχε σχεδιαστεί με όρους μυθικής χλιδής που θα άλλαζαν τα δεδομένα της τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Η Μαγιάσα, κόρη του Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι, οραματίστηκε το νησί του Ιονίου ως παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού.

Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Αλ Χαλίφα Αλ Θάνι αγόρασε την Οξυά το 2013 καταβάλλοντας το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τη μετατρέψει στο πρώτο νησί τέχνης στον κόσμο. Πίσω από το project «Oxia Art Island» βρίσκεται η κόρη του Μαγιάσα, που οραματίστηκε το νησί του Ιονίου ως παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού καθώς η αγάπη της για την τέχνη είναι μεγάλη και την έχει οδηγήσει στην απόκτηση σπουδαίας συλλογής με σπάνια έργα.

Στα σχέδια του Στέλιου Αγιοστρατίτη, που είχαν παρουσιαστεί στην οικογένεια του εμίρη στην Ντόχα, αποτυπωνόταν ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Οξυάς, αφού είχαν σχεδιαστεί ακόμα και οικισμοί καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ταξίδευαν στο νησί για να εκθέσουν τα έργα τους στους καλαίσθητους εκθεσιακούς χώρους. Το πλάνο προέβλεπε ακόμα μουσεία που θα αποτελούσαν πόλο έλξης για λάτρεις της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και ένα επιβλητικό αμφιθέατρο στο λόφο με θέα το Ιόνιο. Στις μακέτες τα κτίσματα βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενώ στην πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου περιλαμβάνονταν πολυτελή ξενοδοχεία, bungalows, μαρίνες και ελικοδρόμια που θα διευκόλυναν την πρόσβαση των επισκεπτών.

Ομως, η αξιοποίηση του νησιού, εκτός από τη δικαστική διαμάχη, «σκόνταψε» και στο γεγονός πως η Οξυά, όπως και ολόκληρο το σύμπλεγμα των Εχινάδων, περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura και μπορεί να δομηθεί μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, όπως τονίζεται και στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

«Περαιτέρω, ως προς το ζήτημα εάν για την άρση του τότε ισχύοντος νομοθετικού καθεστώτος υπό την οποία τελούσε η νήσος Οξυά ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή της, προκύπτει ότι από τους ενάγοντες (σ.σ.: αρχιτεκτονικό γραφείο) διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης της νήσου, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο δασικός χαρακτήρας της κατά το χρόνο εκπόνησης των ως άνω μελετών, κανένα αίτημα τουριστικής αξιοποίησης της νήσου δεν είχε διαβιβαστεί για γνωμοδότηση στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα Τρίτη
Πακιστάν: Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους σε κατοικημένη περιοχή - 17 νεκροί (Βίντεο)
Chevron Right