Στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Ζοζέφ Σικέλα, έγραψε στο twitter: «Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο διαπραγματεύσεις, μπορώ να ανακοινώσω ότι συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας. Θα συναντηθούμε στις Βρυξέλλες στις 9 Σεπτεμβρίου. Πρέπει να διορθώσουμε την αγορά ενέργειας. Η λύση σε επίπεδο ΕΕ είναι μακράν η καλύτερη που έχουμε».
Την ίδια στιγμή το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης αναμένεται ιδιαίτερα σκοτεινό με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να σημειώνει από την πλευρά της ότι «η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που οργανώνεται στην Πράγα στις 9.
Will the rule of power replace the power of rules?
It depends on the power of democracy.
On our capacity to uphold core principles.
Resist aggression.Protect our values and our friends.
My address @BledStratForum ↓
https://t.co/AnBCgSfAqi— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 29, 2022
Σολτς: Κατάργηση του κανόνα ομοφωνίας
Νωρίτερα ο Όλαφ Σολτς πρότεινε τον κανόνα της πλειοψηφίας, αντί γι’ αυτόν της ομοφωνίας, για συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με τίτλο: «Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας», που εκφωνήθηκε τη Δευτέρα στην Πράγα, ο Γερμανός Καγκελάριος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Γερμανίας στη διεύρυνση της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι δυτικές χώρες των Βαλκανίων, αλλά και η Ουκρανία και η Μολδαβία, καθώς και η Γεωργία, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Ο κ. Σολτς έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «μια Ευρωπαϊκή Ένωση 30 ή 36 κρατών», πολύ «διαφορετική από τη σημερινή μας Ένωση». «Το κέντρο της Ευρώπης κινείται ανατολικά», είπε, χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, «σε αυτή τη διευρυμένη Ένωση, οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών θα αυξηθούν όσον αφορά στα πολιτικά συμφέροντα, την οικονομική επιρροή και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης», παρατήρησε ο Γερμανός Καγκελάριος. «Ενώ σήμερα απαιτείται ομοφωνία, ο κίνδυνος ενός μόνο κράτους μέλους να χρησιμοποιήσει το βέτο του και να εμποδίσει όλα τα άλλα να προχωρήσουν προς τα εμπρός αυξάνεται με κάθε νέο εισερχόμενο στο μπλοκ», δήλωσε.
«Έχω προτείνει λοιπόν μια σταδιακή μετάβαση στην πλειοψηφία για την κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η δημοσιονομική πολιτική – γνωρίζοντας πολύ καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τη Γερμανία», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Για τον κ. Σολτς, «η προσκόλληση στην αρχή της ομοφωνίας λειτουργεί μόνο εφόσον η πίεση για δράση είναι ασθενής. Αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον εν όψει της αλλαγής της εποχής» που προκλήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, «από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Έκτακτα μέτρα
Την ίδια ώρα η Ευρώπη ανακοινώνει έκτακτα μέτρα για να βγει ο χειμώνας. Σύμφωνα με το Bloomberg στην Γερμανία, οδεύουν προς διακοπή του ζεστού νερού στις δημόσιες πισίνες καθώς επίσης:
-Απαγόρευση της θέρμανσης ορισμένων χώρων σε δημόσια κτίρια
-Μείωση της ελάχιστης θερμοκρασίας γραφείου στους 19 βαθμούς Κελσίου
-Απαγόρευση του περισσότερου εξωτερικού φωτισμού σε κτίρια και μνημεία
-Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια
Στη Γαλλία:
Μέχρι τον Οκτώβριο, οι γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, ενώ οι χώροι λιανικής πώλησης θα μειώσουν τον φωτισμό κατά 30% και τη θερμοκρασία στους 170 Κελσίου κατά τις ώρες αιχμής των αγορών, εφόσον υπάρχει σχετική κυβερνητική καθοδήγηση.
Για να δώσει το παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι θα ανοίγει τη θέρμανση μόνο όταν οι θερμοκρασίες στα γραφεία πέφτουν κάτω από τους 19°C, ενώ θα βάζει την ψύξη μόνο όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 26°C.
Στην Ιταλία:
-Χαμηλότερες θερμοκρασίες και μείωση των ωρών θέρμανσης στα σπίτια και στα γραφεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για θέρμανση κατά περισσότερο από 10%.
-Μείωση του φωτισμού των δημόσιων χώρων και των καταστημάτων τη νύχτα.
-Παράταση της διάρκειας ζωής των εργοστασίων άνθρακα για τη μείωση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
-Η παύση λειτουργίας των εργοστασίων μπορεί να αποτελέσει μέρος του σχεδίου, αλλά αρκετές ενεργοβόρες βιομηχανίες περιορίζουν ήδη τις δραστηριότητές τους λόγω εκτόξευσης του κόστους.
Στην Ισπανία:
-Περιορίζεται η θερμοκρασία του κλιματισμού στους 27ο Κελσίου στα δημόσια κτίρια και στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς και στα αεροδρόμια και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
-Οι θερμοστάτες επιτρέπεται να δείχνουν μέχρι 19ο Κελσίου τον χειμώνα, με εξαιρέσεις τα δωμάτια ξενοδοχείων, τις κουζίνες εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
-Απαγόρευση του φωτισμού των μνημείων και των βιτρινών των καταστημάτων τη νύχτα.
-Απαίτηση να είναι κλειστές οι πόρτες των καταστημάτων όταν είναι ενεργοποιημένα τα συστήματα θέρμανσης ή ψύξης.
Στη Σουηδία:
-Ξεκινούν μονώσεις στις σοφίτες και στις προσόψεις, με την κυβέρνηση να προσφέρει έκπτωση φόρου για το σχετικό κόστος εργασίας
-Αλλαγή σε πιο αποδοτικές βρύσες νερού
-Σφράγιση, ανακαίνιση ή αντικατάσταση παραθύρων και εξωτερικών θυρών
-Συμπλήρωση των συστημάτων θέρμανσης με αντλία θερμότητας.
Στη Δανία:
-Κλείσιμο των συστημάτων θέρμανσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
-Μείωση των καθημερινών ζεστών ντους σε πέντε λεπτά από 15 λεπτά, εξοικονομώντας σε ένα μέσο νοικοκυριό περίπου 700 δολάρια ετησίως.
-Χρήση απλώστρας για ρούχα αντί για στεγνωτήριο ρούχων, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να εξοικονομούν περίπου 350 δολάρια ετησίως.
-Λειτουργία των οικιακών συσκευών, όπως τα πλυντήρια πιάτων, τη νύχτα για να επωφεληθούν από τις φθηνότερες, εκτός αιχμής, τιμές ρεύματος.