Μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου κρίση ενέργειας η Ευρώπη, με την τιμή στο ρεύμα να αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ η επάρκεια σε φυσικό αέριο εξακολουθεί να αποτελεί εξίσωση με άγνωστη επί του παρόντος λύση.
Εταιρείες κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποιούν ότι έρχονται «αρκετοί δύσκολοι χειμώνες» και θέτουν εκ νέου στο τραπέζι την πρόταση για ρεύμα με το δελτίο. Το αφεντικό της Total λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.
Οι δηλώσεις αυξάνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική περιορισμών στην ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες.
Οι περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχουν βυθίσει τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια καταστροφική ενεργειακή κρίση, σημειώνει ο Guardian. Οι τιμές χονδρικής είναι σε συνεχή άνοδο, αφήνοντας τους καταναλωτές αντιμέτωπους με τεράστιους λογαριασμούς. Καταγράφονται δε, τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού από τη δεκαετία του 1980.
Θα κρατήσει χρόνια η κρίση στην ενέργεια
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.
Ο Van Beurden δήλωσε ότι οι λύσεις για την ενεργειακή κρίση θα πρέπει να βρεθούν μέσω «εξοικονόμησης αποδοτικότητας, μέσω δελτίου και μιας πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων».
«Το ότι αυτό θα είναι κάπως εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι είναι μια φαντασίωση που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης προετοιμάζονται για έναν σκληρό χειμώνα με αυξανόμενο πληθωρισμό και απειλή ύφεσης, καθώς οι αυξήσεις ρεκόρ στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος ασκούν πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε όλη την ήπειρο.
Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει περιορίσει τις εξαγωγές ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από έξι μήνες. Ενώ όλες οι χώρες της ΕΕ δεν εξαρτώνται άμεσα από τις ρωσικές προμήθειες, ο ανταγωνισμός για ενεργειακούς πόρους έχει ανεβάσει τις τιμές χονδρικής στην Ευρώπη 12 φορές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Η Βρετανία προμηθεύεται ελάχιστο φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία, αν και είναι εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές στη χονδρική αγορά. Η Liz Truss, η οποία πιθανότατα θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να διευκρινίσει τι βοήθεια θα έδινε στα νοικοκυριά καθώς το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς ενέργειας εκτινάσσεται κατά 80%, στις 3.549 λίρες ετησίως από τον Οκτώβριο.
Έκτακτα μέτρα από την Ε.Ε.
Μιλώντας τη Δευτέρα (29/8), η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι ένα πακέτο έκτακτων μέτρων έρχεται σύντομα. Μιλώντας στη Σλοβενία καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ επεξεργάζονται ένα σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη αυτή την εβδομάδα, η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα εισαχθούν «επείγουσες παρεμβάσεις» εκτός από τις πιο μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
«Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκθέτουν τώρα, για διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε η ίδια.
Beyond Europe, we must promote a global growth model fit for the challenges of this century.
It means developing the climate-friendly and digital infrastructure the world needs.
And to do so based on trust and transparency.
This is the spirit of #GlobalGateway. pic.twitter.com/dQYvF2elUi
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 29, 2022
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν, προειδοποίησε τις εταιρείες ότι η ενέργεια θα μπορούσε να μειωθεί με δελτίο αυτό το χειμώνα, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου είπε ότι τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια μπορεί να είναι δύσκολα.
Μιλώντας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Shell στη Νορβηγία, ο επικεφαλής ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, ο Πάτρικ Πουγιανέ της TotalEnergies, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.
Τα σχόλια έγιναν σε μια τελετή για να σηματοδοτηθεί μια συμφωνία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μεταξύ των δύο εταιρειών, όπως ανέφεραν οι Financial Times. «Αν νομίζετε ότι χωρίς αυτό [το ρωσικό αέριο], θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει αρκετή ενέργεια σε αυτόν τον πλανήτη για να το κάνουμε χωρίς αυτό», πρόσθεσε ο Pouyanné.