Η ανεξήγητη υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ από τα 10,5 ευρώ στα 9 ευρώ μέσα σε 9 μέρες, μετά την αποκρατικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που όλοι ανέμεναν ότι θα ενισχύσει σημαντικά τη μετοχή της Επιχείρησης, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.
Όπως προκύπτει, μέσα σε αυτό το διάστημα των 9 ημερών πουλήθηκαν 6 εκατ. μετοχές, δηλαδή άλλαξε χέρια ποσοστό των μετοχών που αντιστοιχεί στο στο 5,5% του free float της ΔΕΗ. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η κινητικότητα που σημειώθηκε στην αγορά Παραγώγων, όπου αν και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης είχε μηδενικό όγκο συναλλαγών, ξαφνικά από τις 9/9, και ειδικά από τις 13 Σεπτεμβρίου και μετά, ο όγκος και ο αριθμός των συναλλαγών στο Παράγωγο της ΔΕΗ εκτινάχθηκε στις 2.573, μέχρι και την ημέρα της ανακοίνωσης της αύξησης κεφαλαίου. Δηλαδή κάποιοι ξαφνικά ξεκίνησαν να κερδίζουν ανοίγοντας θέσεις στο Παράγωγο και ρευστοποιώντας στα ψηλά την μετοχή της ΔΕΗ.
Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» από σήμερα Τρίτη αναμένεται να αρχίσουν να εξάγονται τα πρώτα χρήσιμα συμπεράσματα επί της αρχικής έρευνας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ.
Η Επιτροπή έχοντας ενδείξεις για συναλλαγές που μπορεί να έγιναν με το πλεονέκτημα της εσωτερικής πληροφόρησης, έχουν ξεκινήσει έρευνα από την Παρασκευή.
Η έρευνα εκτείνεται και σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η υποψία είναι πως κατά τη διαδικασία βολιδοσκόπησης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων διέρρευσαν πληροφορίες, τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι επενδυτές. Ένα άλλο σενάριο αφορά τους συμμετέχοντες στη διαδικασία από την ελληνική πλευρά. Η τελευταία περίπτωση είναι μάλιστα πιο εύκολο να διερευνηθεί και μάλιστα άμεσα, όπως εξηγούν πηγές της κεφαλαιαγοράς.
Όπως είναι λογικό, αυτοί οι οποίοι de facto γνώριζαν για την επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ ήταν λίγα πρόσωπα στο εσωτερικό και οι δύο ανάδοχοι της ΑΜΚ, δηλαδή η Goldman Sachs και η Citigroup. Οι δύο τελευταίες εκτιμάται από χρηματιστηριακούς κύκλους ότι θα αποτελέσουν τον πρώτο «σταθμό» της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να παράσχουν πλήρη ενημέρωση για τις επικοινωνίες που είχαν πριν τις επίσημες ανακοινώσεις με επενδυτές, προκειμένου να βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον τους.
Οι αντιδράσεις πάντως χθες μεταφέρθηκαν και εντός Κοινοβουλίου, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιμένει στο θέμα που «άνοιξε» η Κουμουνδούρου το Σάββατο, καλώντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ρίξει φως στις συναλλαγές 9 ημερών που «κάποιοι ξεφόρτωναν πακέτα μετοχών ενώ όλοι προεξοφλούσαν άνοδό της μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ».
Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε ωστόσο χθες και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει πως «… η μετοχή της ΔΕΗ έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας αποφέροντας τεράστια βραχυχρόνια κέρδη σε funds και μεγαλοεπενδυτές που πιθανώς να λειτούργησαν παραβιάζοντας τους κανόνες περί κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας τόσο στην περίπτωση της αύξησης της μετοχής της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της διακύμανσης της εν όψει της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου», φωτογραφίζοντας μάλιστα ένα fund που κατείχε το 5% των μετοχών της Επιχείρησης και εκποίησε σημαντικό μέρος του πακέτου του.