Η ανάπτυξη του Nord Stream 2 «δεν προχωράει αυτή τη στιγμή», λέει ο Λευκός Οίκος, μετά την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει το έργο του αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, ωστόσο η εκπρόσωπος Τζεν Σάκι αρνήθηκε να πει αν η απόφαση της Γερμανίας είναι αναστρέψιμη.
Η Γερμανία σταμάτησε την πιστοποίηση του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού, που έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, την Τρίτη, αφού η Ρωσία αναγνώρισε επίσημα δύο αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Το πιο διχαστικό ενεργειακό έργο της Ευρώπης, αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά προτού ξεκινήσει η λειτουργία του, χρειάζεται πιστοποίηση από τη Γερμανία και την ΕΕ.
Η γερμανική διαδικασία πιστοποίησης ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 και η γερμανική ρυθμιστική αρχή είχε προθεσμία μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για να καταλήξει σε σχέδιο απόφασης σχετικά με την πιστοποίηση του αγωγού.
Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στη διάθεσή της δύο έως τέσσερις μήνες για να εξετάσει τη γερμανική απόφαση και να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις, με τις οποίες η γερμανική πλευρά είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί.
Το σχόλιο της Σάκι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών νομοθετών και άλλων επικριτών ότι το έργο θα μπορούσε να αναβιώσει σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο αγωγός έχει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας και η αναστολή που υπέβαλε η χώρα μπορεί τελικά να ισοδυναμεί με την προσωρινή ναρκοθέτηση του Nord Stream 2 και το πιθανό «πράσινο φως» σε καλύτερες εποχές.
Η αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο βάσει των όρων της Συνθήκης του Χάρτη Ενέργειας, μιας διεθνούς συνθήκης για τα ορυκτά καύσιμα που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, και αν η απόφαση κρίνει ότι το μέτρο είναι υπερβολικό, η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει να πληρώσει βαριά πρόστιμα.
Ο αγωγός αποσκοπούσε στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, αλλά προσέκρουσε σε αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω ανησυχιών ότι θα αύξανε την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, για την οποία η διαμετακόμιση φυσικού αερίου έχει παίξει το ρόλο μιας ασφάλειας έναντι επιθέσεων από τη Ρωσία.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις είναι «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά επέμεινε ότι πρέπει να συνδυαστούν με κυρώσεις στις εταιρείες που εμπλέκονται στον αγωγό, από τις οποίες η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παραιτηθεί μέχρι στιγμής.
Ο Τζέιμς Τρέινορ, ειδικός σύμβουλος και εμπειρογνώμονας σε θέματα κυρώσεων της δικηγορικής εταιρείας «Cadwalader», δήλωσε ότι η διακοπή του αγωγού από τη Γερμανία αποτέλεσε ανακούφιση για πολλούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά το έργο θα μπορούσε ακόμη να προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Αυτό που έκανε η Γερμανία είναι ουσιαστικά να βάλει το θέμα αυτό στον πάγο. Αλλά σίγουρα η γερμανική ενέργεια υπόκειται σε επανεξέταση και θα μπορούσε να επανεξεταστεί αργότερα», δήλωσε.
Ο Ναζάκ Νικακτάρ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Wiley», δήλωσε ότι το σχόλιο της Σάκι σχετικά με τον αγωγό είχε πιθανότατα ως στόχο να αφήσει μια «δυνατότητα προσαρμογής και στροφής», εάν χρειαστεί.
«Πάντα πρέπει να αφήνεις στον εαυτό σου περιθώρια για να κινηθείς», δήλωσε.
Το μέλλον του Nord Stream 2 θα συζητηθεί επίσης σε συνέδριο που διοργανώνει η EURACTIV Βουλγαρίας την Πέμπτη.
Πηγή: euractiv.gr