Ενέργεια

ΕΕ: Πυρετός επαφών στο «παρά 5’» για να αποφευχθεί ενεργειακό μπλακ-άουτ

Επείγουσα παρέμβαση σχεδιάζει η ΕΕ σε μια προσπάθεια να προστατέψει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που το ρωσικό φυσικό αέριο προκαλεί κλυδωνισμούς στις αγορές.

Εν μέσω ενεργειακού «πυρετού» βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο φέρεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να πραγματοποιήσει ιστορικές παρεμβάσεις, ώστε να ελέγξει το αυξανόμενο κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και το σκεπτικό ενός φόρου στα υπερβολικά κέρδη και τα ανώτατα όρια τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ένα έγγραφο που επικαλείται το Politico.

Οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης αυξήθηκαν, οι τιμές της μετοχής του υποχώρησαν και το ευρώ βυθίστηκε τη Δευτέρα (5/9), καθώς η Ρωσία σταμάτησε να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω μιας σημαντικής πηγής εφοδιασμού της ηπείρου, προκαλώντας άλλο ένα βαρύ οικονομικό πλήγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεδομένου ότι πολλοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει για μαζικές κοινωνικές αναταραχές, εάν οι τιμές δεν τεθούν υπό έλεγχο, ειδικοί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρωτεύουσες και στις πρεσβείες των χωρών εργάζονται ανελλιπώς για να επισπεύσουν τα σχέδια για επείγουσα παρέμβαση, για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ προειδοποίησε ότι η πρόσφατη «πλήρη και επ’ αόριστον διακοπή» του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Μόσχα, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί της στις εισαγωγές ενέργειας και η εισβολή της στην Ουκρανία μπορεί όλα να έχουν σοβαρές επιπτώσεις.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον τυπικό ολλανδικό κόμβο TTF αυξήθηκε 31% το πρωί της Δευτέρας λόγω των ειδήσεων του Nord Stream, φτάνοντας τα 281 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε απάντηση, η Προεδρία ξεκίνησε τη διαδικασία ζητώντας από τις πρωτεύουσες να δηλώσουν ποια μέτρα είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ αυτήν την Παρασκευή (9/9).

Οι προτάσεις που έπεσαν στο «τραπέζι»

Ορισμένες πρωτεύουσες ζητούν να επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες» – δηλαδή τη Ρωσία, η οποία έχει μετατρέψει τις εξαγωγές ενέργειας της σε μοχλό πίεσης εναντίον της Δύσης.

Μια ιδέα που εξετάζεται είναι ένα όριο τιμής, στο οποίο οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αέριο, παρόμοιο με τα μέτρα ανώτατης τιμής του πετρελαίου που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την G7, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιλογές για την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης στο «τραπέζι» – αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το εάν και πώς θα εφαρμοστεί μια τόσο ευαίσθητη παρέμβαση, αναφέρει το Politico.

Άλλα μέτρα της αγοράς που εξετάζονται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παροχή άμεσης υποστήριξης για εταιρείες που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους, την τροποποίηση των κανόνων διαπραγμάτευσης στα χρηματιστήρια ενέργειας ή την προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών αγορών παραγώγων ενέργειας.

Οι ηγέτες σε όλο το μπλοκ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καλούν την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να δράσει, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κρίση κόστους ζωής.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η τελική νομοθεσία είναι πιθανό να αποκαλυφθεί την ίδια στιγμή που η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.

fisiko aerio

Ανταλλαγή φυσικού αερίου και ρεύματος συμφώνησαν Μακρόν – Σολτς

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μακρόν δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα δώσει περισσότερο αέριο στη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παράσχει ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί τον χειμώνα. «Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς χρειαζόμαστε ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία», είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επικοινωνία αυτήν.

«Θα ολοκληρώσουμε τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου για να μπορούμε να παραδώσουμε αέριο στη Γερμανία (…) εάν υπάρξει ανάγκη αλληλεγγύης», πρόσθεσε

Ο Μακρόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, κυρίως ώστε να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό. Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας-Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι αυτή που εξάγει αέριο στην Ισπανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εύβοια: Έφαγαν ξύλο από γείτονες γιατί τους είπαν να μη χτυπούν τα σκυλιά (Βίντεο)
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Στάσεις εργασίας την Τρίτη στα τρένα
Chevron Right