Ενέργεια

Κοίτασμα στην Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για «μαμούθ» ποσότητα και το ακραίο σενάριο

Κοίτασμα στην Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για «μαμούθ» ποσότητα και το ακραίο σενάριο. Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια.

 

Ενδείξεις για πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου, προκύπτουν από τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.

Εάν οι ενδείξεις αυτές επιβεβαιωθούν από τις γεωτρήσεις, τότε δυνητικά οι απολήψιμες ποσότητες μπορεί να είναι της τάξης των 280 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας για περίπου 70 χρόνια.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο, εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας για 70 χρόνια δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από τη νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δεύτερη περιοχή.

Ακραίο το σενάριο λέει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ

Πολύ αισιόδοξο και ακραίο σενάριο χαρακτήρισε σήμερα μέσω του ΣΚΑΙ ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης  τις εκτιμήσεις που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση, ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αεριού στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου. 

Κάλο θα ήταν να περιμένουμε λίγο ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα ερευνών των ΕΛΠΕ θα πάρει τρία με πέντε χρονιά για να ωριμάσει.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τράπεζες: Αυστηρό μήνυμα Άδωνι για τις υπερβολικές χρεώσεις
Γ. Σταθάκης: Τι αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός με απόφαση Τσίπρα
Chevron Right