Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφωνεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στα σχέδια της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση με «φόντο» τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για την Ευρώπη.
LIVE η ομιλία της:
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Politico, η πρόεδρος της Κομισιόν θα έπρεπε ήδη να χαμηλώσει τον πήχη για τις ιδέες της, λόγω των διαφωνιών από κράτη-μέλη, γεγονός που απομακρύνει την προοπτική μίας γρήγορης λύσης ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη κυκλοφόρησαν ενημερωτικά έγγραφα γεμάτα ιδέες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πέντε από αυτά:
- Υποχρεωτικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
- Ανώτατο όριο στα έσοδα για τις εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από πηγές χαμηλού κόστους, με αυτά τα «απροσδόκητα κέρδη» να βοηθούν τους καταναλωτές
- Φόρο αλληλεγγύης στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιούν μεγάλα κέρδη
- Αυξημένη στήριξη ρευστότητας για προβληματικές εταιρείες κοινής ωφέλειας
- Πλαφόν στην τιμή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν την Παρασκευή (9/9) για μια σύνοδο κορυφής για την κρίση και υποστήριξαν τα πάντα εκτός από το πλαφόν, αλλά δεν υπήρξε μεγάλη συναίνεση σχετικά με τις λεπτομέρειες των σχεδίων. Πλέον, θα χρειαστεί να κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια όταν συναντηθούν ξανά στις 30 Σεπτεμβρίου.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα παραθέτει τις πιθανές προτάσεις της προέδρου της Κομισιόν και στη συνέχεια αναλύει τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν διαφωνίες ή και καθυστερήσεις.
1. Υποχρεωτικό δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας
Οι Βρυξέλλες πέτυχαν ήδη να πείσουν τις χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου τους κατά 15% – και η φον ντερ Λάιεν πιέζει για την εφαρμογή της ίδιας φόρμουλας και για την ηλεκτρική ενέργεια.
Έγγραφα που αποκτήθηκαν από το POLITICO δείχνουν ότι η Επιτροπή θέλει να δώσει εντολή στις χώρες να μειώσουν τη χρήση ρεύματος κατά 5% κατά τις ώρες αιχμής και να περιορίσουν οικειοθελώς τη συνολική μηνιαία ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει πληρώνοντας ορισμένες βιομηχανίες για να κλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες, ιδανικά με διασυνοριακό συντονισμό, ώστε να μην διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού σε βασικά προϊόντα.
Οι χώρες θα έχουν σημαντικό περιθώριο κινήσεων για να επιλέξουν τις ώρες «αιχμής» τους για να μειώσουν τη χρήση ενέργειας. Ένας διπλωμάτης της ΕΕ από χώρα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραπονέθηκε ότι αυτό θα αμβλύνει την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Και ενώ σε κανονικές συνθήκες η μείωση της ζήτησης μειώνει τις τιμές, οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι η φον ντερ Λάιεν χάνει το νόημα, επειδή δεν ασχολείται με κερδοσκοπικές συναλλαγές στις αγορές ενέργειας και τη δομή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η οποία καθορίζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την τελική και τις περισσότερες δαπανηρή εισροή — σε αυτήν την περίπτωση το φυσικό αέριο.
Χώρες την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να ενεργοποιήσουν αντίθετα ένα φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με το πώς οι υψηλές τελικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας επιτρέπεται να ανεβαίνουν στα χρηματιστήρια ενέργειας. Η ACER, η ένωση ρυθμιστικών αρχών ενέργειας της ΕΕ, δήλωσε ότι θα εξετάσει τέτοια αιτήματα αυτόν τον μήνα από εθνικούς φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας — αλλά η τελική απόφαση μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.
2. Φορολόγηση απροσδόκητων κερδών
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας – ανανεώσιμες ή πυρηνικές πηγές ενέργειας – έχουν έσοδα ρεκόρ από την ενεργειακή κρίση και οι Βρυξέλλες θέλουν να ανακτήσουν μέρος αυτών για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας
Η Επιτροπή έχει υιοθετήσει μια διττή προσέγγιση.
Το πρώτο σκέλος περιλαμβάνει την επιστροφή των κερδών από όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου όταν πωλούν πάνω από 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει επίσης να διαχωρίσουν ένα μέρος των κερδών τους το 2022. Τα μετρητά θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους καταναλωτές που έχουν πρόβλημα.
Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία ότι η μείωση των κερδών από τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες θέλουν να επιταχύνουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Υπάρχει επίσης μια έντονη συζήτηση σχετικά με το εάν μια τέτοια εισφορά είναι πράγματι φόρος – σημείο που υποστηρίζουν χώρες όπως η Γαλλία και η Ουγγαρία – που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εγκριθεί ομόφωνα μόνο από τα κράτη μέλη και όχι με ειδική πλειοψηφία στο πλαίσιο μιας επείγουσας διαδικασίας για την οποία ασκούν πιέσεις οι Βρυξέλλες.
3. Φθηνότερο ρεύμα για ορισμένους πελάτες
Οι χώρες θα μπορούν να ορίζουν φθηνά, ρυθμιζόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημιώνοντας τους παραγωγούς για την παροχή αυτής της ενέργειας.
Η Επιτροπή είναι προσεκτική και προειδοποιεί ότι τέτοια ποσοστά δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλά, σε περίπτωση που αποθαρρύνουν τους χρήστες από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το μέτρο περιλαμβάνει διασυνοριακές συμφωνίες για την κατανομή των απροσδόκητων κερδών για να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες —όχι μόνο οι πιο πλούσιες— μπορούν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση των τιμών της ενέργειας τους.
Αναμένονται κάποιες σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ χωρών που είναι καθαροί εξαγωγείς ενέργειας – όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και η Ισπανία – και οι καθαροί εισαγωγείς όπως η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και, μέχρι στιγμής φέτος, η Γαλλία.
4. Κανόνες εμπορίας ενέργειας
Οι Βρυξέλλες και οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αγοράζουν πιο εύκολα από τις ανταλλαγές ενέργειας. Οι υψηλές τιμές έχουν αυξήσει το ποσό των μετρητών που χρειάζονται για να συμμετάσχουν σε προσφορές σε πραγματικό χρόνο.
Ορισμένες χώρες -κυρίως η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γερμανία– έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, προσφέροντας πιστωτικά όρια δισεκατομμυρίων σε εταιρείες ενέργειας για να πληρώσουν τα χρέη, να αγοράσουν φυσικό αέριο και γενικά να αποτρέψουν τις χρεοκοπίες των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.
Όμως, ενώ η Επιτροπή είναι ανοιχτή να ανακαλέσει ορισμένους κανόνες συναλλαγών, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι είναι αντίθετη στη χαλάρωση οποιωνδήποτε απαιτήσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανοίξουν την πόρτα σε αδίστακτες συναλλαγές – και να οδηγήσουν σε επανάληψη του χρηματοοικονομικού κραχ του 2008.
«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ρευστότητα στις τράπεζες», δήλωσε η Λαγκάρντ την Παρασκευή. «Όχι σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας», πρόσθεσε.
Δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη σχέδιο νόμου σχετικά με αυτό, αν και η πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα στην ομιλία της.
5. Ο γρίφος της τιμής του φυσικού αερίου
Η Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της βασικής αιτίας της τρέχουσας κρίσης: των τιμών του φυσικού αερίου.
Η πρότασή της να οριστεί ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο που εισέρχεται στο μπλοκ συζητήθηκε ευρέως την περασμένη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το Κρεμλίνο έχει ήδη επιβραδύνει αρκετά τις ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά – που σημαίνει ότι οποιοδήποτε πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στο τι πληρώνουν οι περισσότεροι αγοραστές.
Ορισμένες χώρες που εξακολουθούν να λαμβάνουν ρωσικό αέριο είναι επίσης επιφυλακτικές για αντίποινα από τη Μόσχα. Δεν θέλουν να χάσουν τη μικρή προσφορά που έρχεται ακόμα.
Τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ τάσσονται υπέρ ενός ανώτατου ορίου τιμών για όλο το φυσικό αέριο που αγοράζεται και πωλείται στο μπλοκ, όχι μόνο για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι τέτοιοι σαρωτικοί περιορισμοί θα κινδύνευαν να χάσει το μπλοκ από τις σπάνιες παγκόσμιες προμήθειες, καθώς αγορές όπως η Ασία είναι πρόθυμες να πληρώσουν περισσότερα.
Αυτή η πιο επίμαχη πρόταση θα συζητηθεί λεπτομερώς από τους ηγέτες της ΕΕ στις 7 και 20 Οκτωβρίου.