Ενέργεια

LA Times: Ο East Med σημαντικός παράγοντας μιας νέας περιφερειακής συμμαχίας με επίκεντρο την Ελλάδα

Στις προοπτικές που ανοίγονται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη τεραστιών αποθεμάτων φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο αναφέρεται το ρεπορτάζ των LA Times.

Στην ανταπόρκιση της Μ.Petrakis με τίλτο «Oil Transforms Eastern Mediterranean» επισημαίνεται ότι οι σημαντικές ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο προωθούν την περιφερειακή σταθερότητα με νέες περιφερειακές συνεργασίες, την οικονομική ενίσχυση των χωρών της περιοχής και την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, αλλά παραμένουν εμπόδια και κίνδυνοι αστάθειας σε μια περιοχή που ήδη χαρακτηρίζεται από ιστορικές έριδες, πολιτικές ανακατατάξεις και συνεχιζόμενες εντάσεις (οικονομική κρίση Ελλάδας-Κύπρου, Αραβική άνοιξη, προσφυγική κρίση, διακρατικές εντάσεις όπως μεταξύ Τουρκίας με Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, κλπ).

Τα ανωτέρω συνηγορούν στην οικοδόμηση ενός αγωγού προς την Ευρώπη, έναν τεράστιο, πλούσιο και σταθερό πελάτη και σύμμαχο.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου έχουν ήδη οδηγήσει σε κάποια πολιτική συμφιλίωση, μέσω της σύστασης του East Mediterranean Gas Forum, με τη συμμέτοχή Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, Παλαιστίνης.

Η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ιταλία και η Κύπρος πρόκειται τώρα να υπογράψουν συμφωνία για την κατασκευή του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, EastMed, κόστους 7 δις δολ., που υποστηρίζεται από την Ε.Ε. και αναμένεται να υποστηρίξει και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Πομπέο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ισραήλ αργότερα αυτό το μήνα.

Ο αγωγός αποτελεί σημαντικό παράγοντα μιας νέας περιφερειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίοι προωθούν και άλλες ενεργειακές πρωτοβουλίες όπως η υποθαλάσσια διασύνδεση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας EuroAsia interconnector.

Ο EastMed αντιμετωπίζει υψηλό κόστος και τεχνικές δυσκολίες και για να καταστεί βιώσιμος, χρειάζονται ακόμα περισσότερα ευρήματα φυσικού αερίου, καθώς μέχρι τώρα τα περισσότερα κοιτάσματα στην περιοχή έχουν ήδη δεσμευθεί. Σύμφωνα με τον αναλυτή του Center for Strategic and International Studies, Νίκου Τσαφού, ο EastMed χρειάζεται στήριξη από την αγορά που δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί σαφώς.

Αναλυτές προτείνουν και άλλες εναλλακτικές, αν χρειαστεί, όπως για παράδειγμα την εκμετάλλευση και ανάπτυξη των μονάδων LNG στην Αίγυπτο, ή ένα αγωγό προς την Τουρκία μέσω της Κύπρου, ο οποίος αν και πιο βιώσιμος εμπορικά, παραμένει ανέφικτος λόγω της διαμάχης γύρω από το Κυπριακό και των παρατεινόμενων εντάσεων Τουρκίας-Ισραήλ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σε «καραντίνα» τα Boeing 737 MAX - Καθηλώνονται 371 αεροσκάφη σε όλο τον κόσμο
Η ΝΔ διέγραψε δύο στελέχη της στο Νότιο Αιγαίο
Chevron Right