Η Κύπρος και η Αίγυπτος προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή κρίσιμων συμφωνιών για την επανεξαγωγή και εμπορευματοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που ενισχύει τη στρατηγική του Καΐρου να εξελιχθεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, την ώρα που η εγχώρια παραγωγή του παρουσιάζει πτώση τα τελευταία δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις συμφωνίες, το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Κρόνος και Αφροδίτη, που βρίσκονται νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου αντίστοιχα, θα μεταφέρεται στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης σε Idku και Damietta πριν εξαχθεί ως LNG.
Πέρα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, η κυπριακή προεδρία υπογράμμισε ότι πρόκειται για συμφωνίες που «διευρύνουν τις προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο», ενισχύοντας τη γεωστρατηγική σημασία των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2011, διαθέτει εκτιμώμενα αποθέματα 4,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (125 δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου.
Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του. Στο έργο συμμετέχουν η Chevron Cyprus (35%), η BG Cyprus Limited (Shell) (35%) και η NewMed Energy (30%).
Για την Αίγυπτο, οι συμφωνίες είναι καίριας σημασίας, καθώς η πτώση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου την τελευταία διετία έχει μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εισαγωγέα.
Παράλληλα, η έλλειψη ξένου συναλλάγματος έχει δυσχεράνει την αποπληρωμή οφειλών προς διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, αποθαρρύνοντας νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα.
Η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου έπεσε τον Ιούνιο του 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, ενώ η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιβαρύνει περαιτέρω τους τοπικούς πόρους.
Ως αποτέλεσμα, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την κυβέρνηση εκτοξεύτηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.