Ενέργεια

Καλοριφέρ: Η άγνωστη διαδικασία συντήρησης για εξοικονόμηση 25%

Η διαδικασία συντήρησης των καλοριφέρ σας που πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε 5 χρόνια για εξοικονόμηση καυσίμων έως και 25%.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα βασικά σε σχέση με τη συντήρηση των καλοριφέρ μας, όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να τα καθαρίζουμε σε ετήσια βάση, καθώς και να πραγματοποιούμε εξαέρωση του θερμαντικού μας συστήματος.

Ωστόσο, για μια ολοκληρωμένη συντήρηση του συστήματος θέρμανσης υπάρχει και μια διαδικασία την οποία συχνά είτε αγνοούμε είτε αμελούμε, όμως θα μπορούσε να μας εξοικονομήσει έως και 25% σε καύσιμα και θέρμανση, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Express

Πρόκειται για τον εσωτερικό καθαρισμό των καλοριφέρ μας, από τη «λάσπη μαγνήτη», υπολείμματα οξειδίων μετάλλων και αλάτων δηλαδή που συσσωρεύονται με τα χρόνια και «μπλοκάρουν» το σύστημα, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του. 

Τι είναι ο χημικός καθαρισμός των καλοριφέρ

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον χημικό καθαρισμό του εσωτερικού των καλοριφέρ μας με τον καθαρισμό των θερμαντικών μας σωμάτων (δείτε πώς θα καθαρίσετε το καλοριφέρ σας βήμα – βήμα ΕΔΩ).

Η πρώτη διαδικασία είναι πολύ απλή και μπορεί να γίνει από εμάς μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ η δεύτερη πρέπει να γίνεται από ειδικό τεχνικό και καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε 5-6 χρόνια.

Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στην αφαίρεση της σκόνης από τις πτυχές του καλοριφέρ, στις οποίες εύκολα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με ένα λεπτό βουρτσάκι.

Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, μιλάμε για τον καθαρισμό και την αφαίρεση της βρωμιάς που βρίσκεται στο εσωτερικό ολόκληρου του κυκλώματος (καλοριφέρ, διακόπτες, σωληνώσεις, συλλέκτης, λέβητας), καθώς και του νερού που κυκλοφορεί σε αυτό.

Πότε πρέπει να γίνει χημικός καθαρισμός του συστήματος θέρμανσης

Όπως προαναφέραμε, σύμφωνα με το γενικό κανόνα, ο χημικός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 5 με 6 χρόνια, ωστόσο ανάλογα με την ηλικία του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού σας και τη χρήση που κάνετε οι ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

Θα καταλάβετε ότι ίσως ήρθε η ώρα να ελέγξει το σύστημα κάποιος ειδικός εάν τα σώματα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο να ζεσταθούν σε σχέση με παλιότερα, ή εάν ορισμένα σημεία του καλοριφέρ παραμένουν κρύα ακόμα και μετά την εξαέρωση (δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εξαέρωσης των καλοριφέρ ΕΔΩ).  

Για τη διαδικασία χημικού καθαρισμού των καλοριφέρ χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, καθώς και αρκετές ώρες. Ο καθαρισμός της εγκατάστασης από τις διάφορες επικαθίσεις γίνεται με την τοποθέτηση ειδικών χημικών καθαριστικών. Ακολουθεί το ξέπλυμα με τη βοήθεια μίας αντλίας, οπότε και η ισχυρή ροή φρέσκου νερού μαζί με την προσθήκη ενός διαλύματος αναστολέα.

Η τελευταία θα εμποδίσει τη νέα συσσώρευση «λάσπης μαγνητίτης» για την επόμενη πενταετία περίπου και θα εξασφαλίσει τη γοργή και ελεύθερη κυκλοφορία του νερού σε όλο το κύκλωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γρηγόρης Αρναούτογλου: Απάντηση στο καρφί της Χριστοπούλου πριν την έναρξη του Εκατομμυριούχου
Ένας Αμερικάνος στην F1 – O Λόγκαν Σάρτζεντ στην Williams
Chevron Right