Ενέργεια

Μυτιληναίος: «Αυτοκτονική» η αδράνεια της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

«Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξυπνήσει», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σε συνέντευξή του στο Politico.

Βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φόντο την ενεργειακή κρίση εξαπέλυσε ο νέος πρόεδρος της μεγαλύτερης ένωσης βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων της Ε.Ε, Eurometaux και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στην πολιτική της Ένωσης και την αποβιομηχάνιση.

Ειδικότερα, ο κ. Μυτιληναίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, επέκρινε το ευρωπαϊκό μπλοκ καταλογίζοντάς του ότι δεν έκανε αρκετά για να βοηθήσει τους παραγωγούς μετάλλων, μία αποτυχία που περιέγραψε ως «αυτοκτονική» με τη δυνατότητα να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς οι επιχειρήσεις μετάλλων αναδιπλώθηκαν ή μετέφεραν την έδρα τους.

Ερωτηθείς για το πώς έχει επηρεάσει η ενεργειακή κρίση τη βιομηχανία μετάλλων της Ευρώπης, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι «από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Ε.Ε. παρατηρεί την περικοπή και διακοπή λειτουργίας του 50% της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και ψευδαργύρου λόγω της ενεργειακής κρίσης — σε ορισμένες περιπτώσεις απειλώντας την επιβίωση ολόκληρων εγκαταστάσεων. Οι μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας είναι μέχρι στιγμής χαμηλές, με εξαίρεση ένα μεταλλουργείο στη Σλοβακία και ένα ολλανδικό εργοστάσιο που κλείνουν οριστικά. Ορισμένα προσωρινά κλεισίματα θα γίνουν μόνιμα εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σύντομα. Η Ε.Ε. παρήγαγε 2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, αλλά αυτό θα είναι λιγότερο από 1 εκατομμύριο φέτος».

Παράλληλα, σε ερώτηση που δέχθηκε για τις συνέπειες των παραπάνω αλλά και τους ευρύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στην Ε.Ε, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να κινηθούν προς τον εξηλεκτρισμό, έναν βασικό σύμμαχο της απανθρακοποίησης – μέσω αντλιών θερμότητας, με ηλεκτρικά οχήματα και «πράσινο» υδρογόνο – αλλά για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται εκατομμύρια τόνοι μετάλλων. Είτε θα τα παράγουμε στην Ευρώπη, είτε θα τα αγοράσουμε από αλλού όπου η παραγωγή έχει πολύ βαρύτερο αποτύπωμα CO2, όπως στην Ινδονησία, το Ιράν ή την Ινδία. Μόνο οι εισαγωγές αλουμινίου προς αντικατάσταση της Ευρωπαϊκής παραγωγής έχουν προσθέσει 6 εκατομμύρια έως 12 εκατομμύρια τόνους ετήσιων εκπομπών CO2. Έτσι, αυτοκτονούμε ως Ήπειρος αν κλείσουμε τις βιομηχανίες μας και μεταφέρουμε την παραγωγή αλλού. Είναι μια αυτοκτονική πολιτική και περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξυπνήσει και να κάνει κάτι για αυτό».

Στο ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα, για το αν αναμένει ότι οι εταιρείες μετάλλων θα αρχίσουν να μετακινούνται μόνιμα αλλού, ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Δεν περιμένω από τις εταιρείες μετάλλων να μετακινηθούν αλλού – είμαι σίγουρος για αυτό. Η κίνηση του γερμανικού χημικού κολοσσού BASF να συρρικνωθεί σε μόνιμη βάση στην Ευρώπη και να επικεντρωθεί στην επέκταση στην Κίνα ήταν ένα απόλυτο σοκ για τη βιομηχανία μετάλλων. Αυτό οφειλόταν στο κόστος των κανονισμών για την ενέργεια και τους ρύπους, οι οποίοι στην Ευρώπη είναι μακράν οι αυστηρότεροι παγκοσμίως. Θέλω να επαινέσω τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού που βασίζεται στην ομοσπονδιακή υποστήριξη – στην Ευρώπη δεν το κάνουμε αυτό. Βρισκόμαστε σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Κινέζους», διαμήνυσε ο ίδιος.

Τέλος, εκφράζοντας την άποχή του για τη μέχρι στιγμής αντίδραση της Ε.Ε στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι αυτήν ήταν «εντελώς ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη».

«Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας ήταν εντελώς ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη. Πάνω από το 90% των εσόδων από τους έκτακτους φόρους στην Ε.Ε. πηγαίνουν στα νοικοκυριά. Επί του παρόντος, η βιομηχανία βρίσκεται στο περιθώριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στις επιστολές μας προς την Επιτροπή. Θα πρέπει να μειώσουν τις υπερβολικές τιμές ενέργειας, να βελτιώσουν και να ενθαρρύνουν την ταχύτερη εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, να εφαρμόσουν προσωρινά την πρόληψη του υπερβολικού κόστους άνθρακα μέσω αντιστάθμισης και να πιέσουν για μαζική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Eurometaux και Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Σάκης Αρναούτογλου: Επικίνδυνες βροχές - Ο χάρτης της νέας κακοκαιρίας
Η Grid Telecom και η Lamda Hellix επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην Κρήτη
Chevron Right