Με εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, καθώς η επερχόμενη κακοκαιρία που θα επηρεάσει μεγάλο τμήμα της, αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση, κάτι που θα αποτελέσει και ένα σημαντικό κρας τεστ για την ενεργειακή ετοιμότητα της Γηραιάς Ηπείρου εν μέσω περιορισμένων προμηθειών.
Όπως γράφει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία (TTF) αυξήθηκαν έως και 5,2%, στα 153 ευρώ η μεγαβατώρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου μετά και τις προβλέψεις για κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, μετά από ένα σχετικά ήπιο Νοέμβριο.
Οι προβλέψεις επομένως πως τελειώνουν οι ημέρες της όψιμης καλοκαιρίας και ο Δεκέμβριος θα είναι εξαιρετικά κρύος, σε συνδυασμό με τη διακοπή της παραγωγής σε ορισμένες σημαντικές εγκαταστάσεις, ήταν αρκετά για να πάρει και πάλι την ανιούσα η τιμή του φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία προβλέψεων Maxar, την επόμενη εβδομάδα οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι «ασυνήθιστα παγερές» σε όλο το βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου και είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί η ζήτηση για αέριο.
Για αυτόν τον λόγο, οι παράγοντες της αγοράς ενέργειας εκτιμούν πως καύσιμα και ενέργεια θα πάρουν την ανιούσα ξανά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά την προσωρινή πτώση τους.
Αύξηση στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με την έναρξη της κακοκαιρίας στην Ελλάδα
Το ίδιο συνέβη πάντως και στην Ελλάδα με την έναρξη της κακοκαιρίας Άριελ την Τρίτη, οπότε και καταγράφηκε αύξηση στις τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές πήραν την ανηφόρα τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και της αυξημένης ζήτησης σε θέρμανση. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφάλωσαν πιο ψηλά σε σχέση με τη Δευτέρα, στα 357,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 319,3 ευρώ την προηγούμενη μέρα, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 12%. Σήμερα πάντως, καθώς η κακοκαιρία εξασθενεί, η τιμή υποχωρεί στα 330 ευρώ ανα μεγαβατώρα, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 13% σε σχέση με χθες.
Ενδεικτικά, αναφορικά με την χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές σε Αυστρία, Βελγιο, Ελβετία, Δανία και Φινλανδία σχεδόν αγγίζουν τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα ενώ και στην Γερμανία η τιμή αγγίζει τα 394 ευρώ/μεγαβατώρα.
Ο παράγοντας LNG
Μπροστά στην προσπάθεια ενεργειακής επάρκειας, η Ευρώπη προσπαθεί να επιταχύνει την κατασκευή υποδομών για να λαμβάνει περισσότερο LNG, με τη Γερμανία να αναμένεται να έχει έτοιμους τους πρώτους σταθμούς αυτό το μήνα.
Ωστόσο, εάν ένα κύμα ψύχους πλήξει και την Ασία, η ζήτηση στην περιοχή θα μπορούσε να εκτιναχθεί και να αυξήσει τον ανταγωνισμό για τα φορτία, οδηγώντας ενδεχομένως σε άνοδο των τιμών.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, η έλευση του χειμώνα ενεργοποιεί περισσότερες εισαγωγές LNG κάτι που επιβεβαιώνει και το μηνιαίο δελτίο φορτίων του ΔΕΣΦΑ για το μήνα Δεκέμβριο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνολικά στην Ρεβυθούσα θα φτάσουν 16 φορτία, κάποια από τα οποία προορίζονται για να καλύψουν ενεργειακές ανάγκες και γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία).