Αν και ο υδράργυρος έχει αρχίσει τις τελευταίες μέρες να πέφτει αισθητά, πολλοί από εμάς θέλουμε να καθυστερήσουμε τη χρήση των καλοριφέρ όσο περισσότερο γίνεται, λόγω των αυξημένων τιμών που βλέπουμε φέτος στην ενέργεια.
Φυσικά, υπάρχει μια σειρά από ιδιαίτερα οικονομικά gadgets, τα οποία υπόσχονται ότι θα ζεστάνουν το σπίτι μας, καταναλώνοντας μονάχα ελάχιστες -ή και καθόλου- κιλοβατώρες. Κάνουν, όμως, πράγματι αυτό που υπόσχονται;
Σε αναζήτηση, λοιπόν, των πιο αποτελεσματικών μικροσυσκευών για θέρμανση, η Λίνσεϊ Χοπ, ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας «The Sun», αποφάσισε για μια εβδομάδα να διατηρήσει τη θέρμανση του σπιτιού της κλειστή, δοκιμάζοντας από ένα καινούριο gadget κάθε μέρα.
Κάθε μία από αυτές τις συσκευές μπορείτε να τη βρείτε στην ελληνική αγορά για κάτω από 30 ευρώ, ενώ χαρακτηρίζονται και από πολύ χαμηλή κατανάλωση. Ορισμένες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα οι ηλεκτρικές κουβέρτες, ενώ άλλες παραμένουν πιο εξεζητημένες (όπως είναι οι θερμαντικές συσκευές χεριών και ποδιών).
Σημειώνουμε ότι η Χοπ εργάζεται από το σπίτι της, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και επομένως δοκίμασε για πολλές ώρες τα εν λόγω gadgets, μέσα σε ένα αρκετά κρύο σπίτι, ενώ η εξωτερική θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας κυμαινόταν περίπου στους 11-12 βαθμούς.
1η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Σόμπα αλογόνου
Οι τιμές για μια σόμπα αλογόνου ξεκινούν από τα 18 ευρώ περίπου, για μια σόμπα που θα ζεστάνει ελαφρώς ένα μικρό δωμάτιο. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να φτάσει και στα 80 – 90 ευρώ εάν θέλετε μια μεγαλύτερη σόμπα με περισσότερη ισχύ που θα μπορούσε να ζεστάνει ικανοποιητικά ένα μεγάλο δωμάτιο.
Η συγκεκριμένη συσκευή θεωρείται και μια από τις πιο αποδοτικές επιλογές για θέρμανση καθώς όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, καταναλώνει περίπου 0,15 ευρώ ανά ώρα λειτουργίας.
Η λάμπα που αγόρασε η Χοπ κόστισε 29 ευρώ και σύμφωνα με την ίδια ζέστανε επαρκώς το δωμάτιό της, όμως όχι το υπόλοιπο σπίτι. Επίσης, εάν και σε γενικές γραμμές η θερμοκρασία ήταν ανεκτή, η ίδια είπε ότι τα άκρα της παρέμειναν αρκετά κρύα.
2η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Θερμαντική συσκευή χεριών
Καθώς τα χέρια της Χοπ ήταν παγωμένα, η ρεπόρτερ αποφάσισε να δοκιμάσει μια θερμαντική συσκευή χεριών, τις οποίες μπορούμε να τις βρούμε στο εμπόριο έναντι 5-30 ευρώ περίπου.
Η ίδια αποφάσισε να αγοράσει μια από τις πιο ακριβές συσκευές των 25 ευρώ και δήλωσε πως ήταν γι’ αυτήν μια ευχάριστη έκπληξη.
«Νόμιζα ότι επρόκειτο για κάποιο gadget που υπόσχεται πράγματα αλλά δεν κάνει τίποτα. Τελικά, όμως, ήταν αρκετά αποτελεσματικό και κράτησε τα χέρια μου ζεστά», είπε η ίδια.
3η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Ηλεκτρική κουβέρτα
Έχοντας σε κάποιο βαθμό καταφέρει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της εργασίες της, η Χοπ αποφάσισε να λύσει το επόμενο πρόβλημα, που ήταν ο ύπνος.
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες της εβδομάδας αυτής ήταν ο νυχτερινός της ύπνος, καθώς το κρεβάτι της ήταν αρκετά κρύο και έτσι δεν κοιμόταν καλά. Επομένως, η Χοπ επένδυσε σε μια ηλεκτρική κουβέρτα.
Οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι αρκετά διαδεδομένες και στη χώρα μας και κυκλοφορούν στο εμπόριο με τιμές από 25 έως και 100 ευρώ συνήθως. Κατά μέσο όρο, μια ηλεκτρική κουβέρτα καταναλώνει περίπου 0,1 kwh ρεύματος ανά ώρα, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδιαιτέρως αποδοτική.
Εντούτοις, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε την κουβέρτα στην πρίζα όλο το βράδυ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας.
Γενικά, η σύσταση είναι να έχετε την κουβέρτα σε λειτουργία για μία ώρα και έπειτα να τη βγάζετε από την πρίζα, ενώ σύμφωνα με την Χοπ, μπορείτε να διατηρήσετε τη ζέστη φέρνοντας στο κρεβάτι ένα θερμός γεμάτο με ζεστό νερό.
4η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Θερμαντική συσκευή ποδιών
Όπως αναφέρει η ρεπόρτερ, καθώς οι ημέρες περνούσαν, η θερμοκρασία έπεφτε και ως εκ τούτου ένιωθε ότι τα πόδια της κρύωναν τόσο καθώς η ίδια δούλευε όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
«Αποφάσισα να αγοράσω μια θερμαντική συσκευή ποδιών. Ανά ώρα λειτουργίας ξοδεύει περίπου 3 σεντς. Ήταν αρκετά αποτελεσματική, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα βολική, ειδικά όσο δούλευα. Κάποιες φορές σκόνταψα πάνω της», γράφει το δημοσίευμα.
5η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Ισοθερμικά ρούχα
Οι πωλήσεις των ισοθερμικών ρούχων έχουν εκτοξευθεί φέτος και στην Ελλάδα, με το κόστος να ανέρχεται συνήθως στα 10-20 ευρώ. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι μετά την αρχική επένδυση, δεν υπάρχει καμία κατανάλωση σε ενέργεια!
«Δεν είναι και τα πιο όμορφα ρούχα, αλλά με κράτησαν ιδιαίτερα ζεστά. Μάλιστα, αγόρασα και ένα θερμαινόμενο κασκόλ με 20 ευρώ, το οποίο έκανε πολύ καλή δουλειά. Νομίζω ότι -πέρα από τα άκρα- ο λαιμός είναι το μέρος του σώματος όπου αισθανόμαστε πιο έντονα το κρύο, επομένως ένα κασκόλ μπορεί να βοηθήσει».
6η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Μίνι αερόθερμο
Ο νυχτερινός ύπνος παρέμεινε μια πρόκληση για την ρεπόρτερ, επομένως αποφάσισε να επιστρατεύσει μερικές ενισχύσεις.
Όπως εξήγησε η ίδια, δεν ήθελε να αγοράσει κάποια μεγάλη σόμπα, καθώς το κόστος θα ήταν σημαντικό, επομένως αποφάσισε να δοκιμάσει ένα μίνι αερόθερμο πρίζας, των 500W, το οποίο μπορείτε να βρείτε γύρω στα 15-20 ευρώ.
«Ήταν απροσδόκητα ισχυρό και ζέστανε αρκετά καλά το μικρό υπνοδωμάτιο του σπιτιού. Η λειτουργία του κοστίζει περίπου 0,2 ευρώ ανά ώρα», επισήμανε η Χοπ.
7η μέρα χωρίς καλοριφέρ: Πετσέτα μικροϊνών
Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετώπισε η δημοσιογράφος τις ημέρες που δεν είχε καλοριφέρ, ήταν το μπάνιο.
«Το να βγαίνω από το ντους ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, λόγω του κρύου και της υγρασίας που επικρατούσε στο μπάνιο, οι πετσέτες μου έκαναν πάνω από 24 ώρες για να στεγνώσουν, επομένως μετά το ντους έπρεπε να τυλιχτώ και με μια κρύα, υγρή πετσέτα», τονίζει η ίδια.
Τελικά, αποφάσισε να αγοράσει μια πετσέτα μικροϊνών για τα μαλλιά της, η οποία πράγματι κατάφερε να τα στεγνώσει πολύ γρήγορα, καθώς απορροφά πιο γρήγορα το νερό. Σημειώνουμε εδώ ότι πετσέτες μικροϊνών υπάρχουν και για όλο το σώμα, με το κόστος τους να ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ.
Τα προϊόντα που ξεχώρισαν
Σύμφωνα με τη ρεπόρτερ, δύο ήταν τα αντικείμενα που ξεχώρισαν: η ηλεκτρική κουβέρτα και τα ισοθερμικά ρούχα. Όπως, μάλιστα, αποκάλυψε η ίδια, τα συγκεκριμένα πιστεύει ότι θα τα χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση, ακόμα και εάν τα καλοριφέρ είναι αναμμένα.
«Το να ζει κανείς το χειμώνα σε ένα σπίτι χωρίς καλοριφέρ είναι δύσκολο. Αυτό που έμαθα κάνοντας αυτό το πείραμα είναι ότι υπάρχουν πολλές οικονομικές μικροσυσκευές που μπορούν να κάνουν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση λίγο πιο υποφερτή», κατέληξε η Χοπ.