Ενέργεια

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισε η ΕΕ – Στα 60 δολάρια το βαρέλι από τη Δευτέρα

Τα «βρήκαν» οι χώρες της ΕΕ για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Την Κυριακή η επίσημη ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε την Παρασκευή (2/12) να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, επιβάλλοντας πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων γύρω από το θέμα.

Η ανακοίνωση έρχεται αφότου η ομάδα των G7 συμφώνησε τον Σεπτέμβριο να επιβάλει όριο στο ρωσικό αργό και επομένως να περιορίσει τα έσοδα του Κρεμλίνου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή. Το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία από την πλευρά της, έχει προειδοποιήσει ότι ένα ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στις ενεργειακές αγορές και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Το ανώτατο όριο τιμής θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», αναφέρεται σε ένα έγγραφο της ΕΕ.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής υιοθέτησαν αρχικά μια σκληρή στάση και πίεσαν για ένα ισχυρό όριο, φτάνοντας μέχρι τα 30 δολάρια το βαρέλι. Από την άλλη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, των οποίων οι εγχώριες ναυτιλιακές βιομηχανίες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διεθνή μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, είχαν ζητήσει ανώτατο όριο 70 δολαρίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Euronews.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ συμφώνησαν επίσης να προχωρήσουν αυτό το Σαββατοκύριακο σε συνομιλίες για νέο γύρο κυρώσεων, όπως η επιβολή νέων περιορισμών σε ορισμένα άτομα και στη ρωσική οικονομία.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι είναι ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν σήμερα μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Όμως, αυτό δεν θα ισχύει εάν οι αγοραστές μεταφέρουν και ασφαλίζουν το φορτίο με εταιρείες από χώρες που δεν ανήκουν μεταξύ εκείνων που επιβάλει το πλαφόν.

Τι ανωτατο όριο στην τιμή ενδέχεται πάντως να μην μειώσει δραστικά τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, από τα οποία χρηματοδοτεί τον πολέμο στην Ουκρανία.

Η πώληση ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια πηγή εσόδων της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της.

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, έως τις 28 Νοεμβρίου, η Μόσχα κέρδισε πάνω από 116 δισεκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις αργού πετρελαίου και 38 δισεκατομμύρια ευρώ από προϊόντα πετρελαίου και χημικά προϊόντα, σύμφωνα με στοιχεία του ερευνητικού κέντρου CREA, ενός οργανισμού με έδρα το Ελσίνκι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής σε όλη αυτή την περίοδο.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απίστευτο βίντεο: Πολίτης βρίζει σε ζωντανή σύνδεση την ΕΡΤ και γίνεται viral
Eurovision 2023 – Ελλάδα: Έτσι θα επιλεγεί το τραγούδι, η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΡΤ
Chevron Right