Ενέργεια

Πρεμιέρα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Νέο άλμα στην τιμή του, μετά τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+

Σε ισχύ από σήμερα το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Η αντίδραση της Μόσχας και ποιες χώρες εξαιρούνται.

Σε ισχύ είναι από σήμερα το εμπάργκο και το όριο τιμης στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως συμφωνήθηκε από τον Ιούνιο στο πλαίσιο νέας δέσμης μέτρων προκειμένου να τιμωρηθει η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Άμεση ήταν η απάντηση της Μόσχας η οποία χθες (4/12) αποφάσισε να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν ρωσικό πετρέλαιο κάτω από οποιοδήποτε πλαφόν τιμών ενώ την ίδια στιγμή είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τις χαμένες εξαγωγές.

Το εμπάργκο, αφορά ουσιαστικά, μόνο τις εισαγωγές πετρελαίου μέσω της θαλάσσιας οδού στην Ε.Ε. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα μετο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS είπε πως θα ισχύσουν ωστόσο ορισμένες εξαιρέσεις σε εκείνες τις χώρες που θα συνεργαστούν με τη Ρωσία σε συνθήκες αγοράς και δεν είναι άλλες από την Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία, τρία κράτη μέλη της ΕΕ με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Νέο άλμα στην τιμή

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μείνει η παραγωγή πετρελαίου στα ίδια δεδομένα, να μην προχωρήσει δηλαδή σε νέα μείωση αλλά δεν συζητάει επ’ ουδενί και αύξηση της παραγωγής. Υπενθυμίζεται πως η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών είχε μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Ήδη από σήμερα Δευτέρα 5/12 οπότε και τέθηκε σε ισχύ το πλαφόν οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αυξηση 2%.

Η Γερμανία πάντως παραμένει επιφυλακτική απέναντι στην επιτυχία του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Χαρακτηριστική ήταν η μετάδοση από το πρώτο κανάλι της Γερμανίας (ARD) το οποίο δεν βλέπει απαραίτητα επιθυμητό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, παρατηρεί η DW.

Βασικό ζητούμενο, άλλωστε, για το δυτικό μέτωπο δυνάμεων αποτελεί η ασφυκτική οικονομική πίεση προς την Μόσχα, αλλά μέχρις εκείνου του σημείου που δεν θα καταρρεύσει πλήρως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, συμπαρασύροντας και την αμερικανική αγορά.
Υπό αυτό το πρίσμα, έναν πρώτο προβληματισμό προκαλεί η σοβαρή πιθανότητα αύξησης της τιμής του μπρεντ, καθώς η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να εργαλειοποιήσει τον ΟΠΕΚ+, για να πετύχει τις επιδιώξεις της. Αναλυτές της Commerzbank υπογράμμισαν ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, που επιμένει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα η ομάδα OPEC+ , μάλλον θα προκαλέσουν νέο άλμα στην αγορά πετρελαίου», εξέλιξη η οποία κάθε άλλο παρά δυσαρεστεί την Μόσχα.

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Τι σημαίνει για οικονομία, επιχειρήσεις, ναυτιλία

Τι σημαίνει όμως πρακτικά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και πώς θα επηρεάσει οικονομία και επιχειρήσεις;

Oι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, μιας βασικής πηγής εσόδων για την πολεμική μηχανή του Πούτιν, στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό το πλαφόν είναι πάνω από τα 50 δολάρια που διαπραγματεύεται ήδη το ρωσικό αργό Ουραλίων, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media, όπως σημειώνει το Bloomberg. Η προεδρία της Ουκρανίας υποστήριξε ένα πολύ χαμηλότερο πλαφόν, στα 30 δολ. το βαρέλι. 

«Το βασικό σημείο κατά την άποψή μας είναι το μήνυμα ότι η G-7 επιδιώκει να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζόελ Χάνκοκ, αναλυτής της Natixis. «Η αγορά έχει μετατοπιστεί σε μια άποψη ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου θα παραμείνουν πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες από το ανώτατο όριο τιμών», πρόσθεσε.

Το σχέδιο των G7 

Η G-7 αποφάσισε ως επί το πλείστον να σταματήσει τις δικές της εισαγωγές ρωσικού αργού, οπότε η κίνηση απευθύνεται ξεκάθαρα σε άλλους μεγάλους αγοραστές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία. Αυτές οι χώρες δεν έχουν υπογράψει, αλλά οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν το όριο ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των Ρώσων. Άλλωστε, εάν δεν αγοράσουν κάτω από το όριο, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφάλιση και μεταφορά από εταιρείες της Ευρώπης.

Το σχέδιο των G-7, έρχεται σε μια στιγμή που η Ευρώπη καταπολεμά τον υψηλό πληθωρισμό και κινδυνεύει με ύφεση. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά παραπαίουν από τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η Συμμαχία του ΟΠΕΚ+ ελέγχει στενά την προσφορά. Καθώς οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να αποτρέψουν την αντίδραση των ψηφοφόρων, οι αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι λαμβάνονται τώρα υπόψη στη λήψη πολιτικών αποφάσεων.

«Το ανώτατο όριο τιμών θα ενθαρρύνει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση στις παγκόσμιες αγορές και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις παγκόσμιες διαταραχές του εφοδιασμού», δήλωσε το Σάββατο 3/12 η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αφού η G-7 ανακοίνωσε την έγκρισή της για το επίπεδο των 60 δολαρίων. Πρόσθεσε ότι ακόμη και για τις χώρες που δεν συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν, το μέτρο «θα τους επιτρέψει να διαπραγματευτούν για πιο μεγάλες εκπτώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας».

Οι κυρώσεις της ΕΕ, δηλαδή η πλήρης απαγόρευση συναλλαγών για ρωσικό πετρέλαιο, που συμφωνήθηκαν νωρίτερα φέτος είχαν αρχικά σοκάρει πολλούς στην αγορά επειδή ήταν εξαιρετικά αυστηρές. Η ιδέα ήταν να απαγορευτεί στις εταιρείες να παρέχουν ασφάλιση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό θα σήμαινε ότι ακόμη και οι Κινέζοι και οι Ινδοί πελάτες θα έπρεπε να βρουν τη δική τους ασφάλιση από τις 5 Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις κινδύνευαν να προκαλέσουν άνοδο των τιμών του πετρελαίου που θα ήταν καταστροφική για την παγκόσμια οικονομία και επίσης δυνητικά θα κατέληγαν ακόμη και να ωφελήσουν τον Πούτιν. Το ανώτατο όριο τιμών ήταν ένας συμβιβασμός: αυτές οι υπηρεσίες θα ήταν διαθέσιμες, αλλά μόνο για πετρέλαιο που πωλείται κάτω από το καθορισμένο επίπεδο τιμής. Η ιδέα ήταν να περιοριστούν τα έσοδα, αλλά να διατηρηθεί η ροή του πετρελαίου στην παγκόσμια οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι τα 60 δολάρια το βαρέλι είναι σωστό πλαφόν» για να εξισορροπήσει τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να κερδίσει και να διασφαλίσει ότι η προσφορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι το ανώτατο όριο μπορεί να προσαρμοστεί στο μέλλον.

Ορισμένοι στην Ευρώπη είδαν το σχέδιο των ΗΠΑ ως έναν τρόπο να αποδυναμώσουν τις κυρώσεις και η Πολωνία ηγήθηκε μιας ομάδας χωρών που πίεζαν για ένα ανώτατο όριο που θα ήταν πιο κοντά στο κόστος παραγωγής. Τα κράτη με μεγάλο ναυτιλιακό τομέα, δηλαδή η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, ήθελαν ένα πιο υψηλό επίπεδο, πάνω από 70 δολ. και οι συζητήσεις ήταν συχνά έντονες, καθώς τα συμφέροντα των χωρών δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πειραιάς: «Τσακωνόμασταν συχνά, θόλωσα και τη σκότωσα» - Η κυνική ομολογία του 25χρονου
Θεσσαλονίκη: Έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει - Τραυματίστηκε στην καταδίωξη
Chevron Right