Η νέα πραγματικότητα που φέρνει η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, οι οποίες πλέον φτάνουν το 60% στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, δημιουργεί και νέες απαιτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ανέδειξε στο 6ο Renewable & Storage Forum την αναγκαιότητα των επενδύσεων στα ηλεκτρικά δίκτυα ως θεμέλιο για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ΑΠΕ και την προσφορά φθηνότερης ενέργειας.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια των «πράσινων» επενδύσεων, υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθεί ένα «οιονεί δεύτερο σύστημα μεταφοράς» για να καλυφθεί η μεγάλη εισροή ΑΠΕ που αναμένεται μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, δεδομένου ότι υπάρχουν ζητήματα αδειοδότησης τα οποία δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. «Όσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευάσουμε ένα έργο, άλλος τόσος χρόνος χρειάζεται για να το αδειοδοτήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Για να υλοποιηθούν έγκαιρα, με εύλογο κόστος και με την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης τα νέα δίκτυα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σύνδεση των ΑΠΕ, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι κρίσιμη παράμετρος είναι η χωροθέτηση των μονάδων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, με γνώμονα τις δυνατότητες του ηλεκτρικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, οι εθνικοί ενεργειακοί στόχοι θα επιτευχθούν πιο γρήγορα και με λιγότερες δυσκολίες.
Αναφορικά με το ζήτημα των περικοπών «πράσινης» ενέργειας που προκαλούνται λόγω χαμηλής ζήτησης, σημείωσε ότι η αποθήκευση θα λειάνει το ζήτημα, με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια ότι θα λειτουργούν στο πλαίσιο της αγοράς και δεν θα συνεισφέρουν στις απορρίψεις που συμβαίνουν λόγω συμφορήσεων.
Ειδικότερα για τις συμφορήσεις, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που παρατηρείται και σε άλλες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο οι νέες μονάδες ΑΠΕ, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, αναμένουν πολλά χρόνια τη σύνδεσή τους στο δίκτυο.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι ακόμη και αν υπήρχε άπειρο δίκτυο, οι περιορισμοί στη ζήτηση θα εξακολουθούν να δημιουργούν την ανάγκη περικοπών, κάτι που οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στα επιχειρηματικά τους σχέδια.
«Όλοι παίρνουμε ρίσκο στην ενεργειακή μετάβαση, είναι μία διαδικασία που είναι υποχρεωτικό να γίνει λόγω κλιματικής κρίσης και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να τη διαχειριστούμε ώστε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και ρίσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η κατάσταση έχει αλλάξει και έχουμε πάει σε μία ανταγωνιστική αγορά», συνέχισε ο Μάνος Μανουσάκης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «μαύρο κουτί» στην Ελλάδα όσον αφορά την πληροφόρηση των επενδυτών, καθώς το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης δίνει σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το σύστημα σε βάθος δεκαετίας, καθώς και προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, σύμφωνα και με τις παραδοχές του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Τέλος, σχετικά με τη νομική θωράκιση του ΑΔΜΗΕ σε αιτήματα αποζημιώσεων από παραγωγούς που υφίστανται περικοπές, δεδομένου του κορεσμού του ηλεκτρικού χώρου και της ύπαρξης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, ο κ. Μανουσάκης σχολίασε ότι πρακτικά πρόκειται για τη θωράκιση της κυβερνητικής πολιτικής για το θέμα. Στη βάση αυτή, κατέστησε σαφές ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορεί να είναι υπόχρεος καταβολής αποζημιώσεων που πραγματοποιούνται για τη διατήρηση της ευσταθούς λειτουργίας τους συστήματος.