Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν γίνει χρόνιες – η γερμανική Uniper και η γαλλική EDF βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τα αποτελέσματα της διπλωματίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Οι τιμές αναφοράς δείχνουν ότι η αγορά δεν αναμένει σημαντική πτώση τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγαλύτερες οικονομίες της επεξεργάζονται πυρετωδώς σχέδια έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα περαιτέρω περικοπών στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι μπορεί απλώς να μην υπάρχει αρκετό ορυκτό καύσιμο για το χειμώνα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι το μπλοκ των 27 μελών πρέπει να προετοιμαστεί για μια «πλήρη αποκοπή».
Όλες οι πρωτοβουλίες για υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αγορές LNG και χωρητικότητα αποθήκευσης και ενίσχυση της εξόρυξης άνθρακα και των θερμοηλεκτρικών σταθμών είναι πολύ πίσω από την καμπύλη όσον αφορά την τρέχουσα ζήτηση. Τίποτα δεν μπορεί να έρθει γρήγορα στον ενεργειακό τομέα.
Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά MWh
Το τελευταίο σκέλος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ξεκίνησε με την ανακοίνωση απεργίας στον νορβηγικό τομέα φυσικού αερίου, ο οποίος παρέχει το 13% του φυσικού αερίου της ΕΕ. Η κυβέρνηση στο Όσλο παρενέβη για να σταματήσει την απεργία, αλλά τα προβλήματα εφοδιασμού εξακολουθούν να συσσωρεύονται σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια ενέργειας για τη Γαλλία για το τέταρτο τρίμηνο εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά MWh κάποια στιγμή χθες, καθώς η κυβέρνηση αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εθνικοποιήσει πλήρως τη ναυαρχίδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας EDF. Η εταιρεία παλεύει με καθυστερήσεις και έλλειψη χρηματοδότησης για επενδύσεις και αναβαθμίσεις στις εγκαταστάσεις στη χώρα καταγωγής της και στη Βρετανία.
Οι μισοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF εξακολουθούν να είναι εκτός σύνδεσης λόγω διάβρωσης στα συστήματα σωληνώσεων
Ένας από τους χειρότερους παράγοντες της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης είναι η διάβρωση που προκάλεσε νωρίτερα τη διακοπή της λειτουργίας των μισών πυρηνικών αντιδραστήρων της EDF στη Γαλλία. Η κυβέρνηση ελέγχει το 84% των μετοχών της εταιρείας κοινής ωφέλειας.
Ο γιγαντιαίος αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία θα πρέπει να εθνικοποιηθεί, σύμφωνα με συνδικαλιστές, ενώ η κυβέρνηση στο Βερολίνο υποσχέθηκε να μην αφήσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους να μεταδοθεί στους καταναλωτές. Η υπηρεσία κοινής ωφελείας έχει αναγνωρίσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διάσωση με τους εκπροσώπους του υπουργικού συμβουλίου του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Και είναι μόνο η αρχή, καθώς οι πάροχοι ενέργειας σε όλη την Ευρώπη δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την άνοδο των τιμών της αγοράς ενώ πρέπει να προμηθεύουν τους καταναλωτές με μακροπρόθεσμα συμβόλαια με χαμηλά τιμολόγια. Οι βιομηχανικοί παραγωγοί είναι πιθανόν οι επόμενοι να βυθιστούν λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και των σχεδίων για διακοπές κύλισης σε περίπτωση διαταραχής της ροής αερίου.
Νέα αρνητικά ρεκόρ εξαιτίας του κινδύνου διακοπής της παροχής φυσικού αερίου
Η γερμανική σύμβαση βασικού φορτίου ισχύος για παράδοση το επόμενο έτος, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 355 ευρώ ανά MWh. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αερίου TTF, επίσης σημείο αναφοράς για την ήπειρο, κατέρριψαν νέο ρεκόρ φθάνοντας την Πέμπτη 7 Ιουλίου τα 186 ευρώ ανά MWh.
Οι τιμές της αγοράς δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν αναμένουν επιστροφή σε οποιοδήποτε είδος βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας για τουλάχιστον δύο χρόνια.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει αγωγές από την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και μια ομάδα ΜΚΟ για την έγκριση επενδύσεων στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως μεταβατική λύση για τη μετάβαση σε καθαρές πηγές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδέχθηκε την εισαγωγή του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ ως μεταβατικές λύσεις για τη μετατροπή του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές πηγές. Όμως η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απειλούν να μηνύσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και μια ομάδα περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Επιπλέον, η Αυστρία είπε στην Gazprom ότι θα διαθέσει το μερίδιό της στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου Haidach σε άλλους χρήστες, επικαλούμενη την αποτυχία της ρωσικής εταιρείας να χρησιμοποιήσει τη δεξαμενή όσο είναι υποχρεωμένη.
Όσον αφορά στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη ημέρα, αυξήθηκαν κατά 24% στα 520 ευρώ ανά MWh σήμερα στην Κροατία. Στη συνέχεια στην κορυφή του διαγράμματος για την Ευρώπη είναι η Σλοβακία, με άλμα 22% σε πάνω από 510 ευρώ ανά MWh. Η Δυτική Ευρώπη παρουσίασε έντονη αντίθεση, καθώς οι αγοραστές πλήρωναν μόλις 155 ευρώ ανά MWh στη Γερμανία και 158 ευρώ στην Ολλανδία.