Ενέργεια

Άνθρακας και πυρηνικά το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για την ενέργεια – Ανάλυση Time

Η Γερμανία προσπαθεί να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη σοβαρή ενεργειακή κρίση, εάν η Ρωσία «κόψει» το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Παρόλο που Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανάσα ανακούφισης, όταν το ρωσικό φυσικό αέριο άρχισε να ρέει ξανά μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την ετήσια 10ήμερη συντήρησή του, αυτό δεν κράτησε για πολύ.

Η ανακούφιση μετατράπηκε σε απογοήτευση λίγες μέρες αργότερα, όταν η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου, σε μόλις 20% της χωρητικότητας του αγωγού.

Οι μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου φάνηκε να επιβεβαιώνουν τους φόβους πολλών Ευρωπαίων ηγετών, ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε τα ενεργειακά της αποθέματα ως μοχλό πίεσης έναντι της ΕΕ, για τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Γερμανίας παραμένει στον ορίζοντα: Μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, που είναι απαραίτητες μεταξύ άλλων για τη θέρμανση των σπιτιών και την τροφοδοσία των γερμανικών εργοστασίων. Τι θα συμβεί εάν, οδεύοντας προς τον φετινό χειμώνα, η Ρωσία απλώς κλείσει τη στρόφιγγα;

Οι Γερμανοί ηγέτες προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτή την πιθανότητα και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει, ανακοινώνοντας μια σειρά νέων μέτρων, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την προετοιμασία άλλων πηγών ενέργειας για την αντιστάθμιση των ελλείψεων. Το σχέδιο της Γερμανίας παρουσίασε σε ανάλυσή του το Time.

Αυτό είναι το ενεργειακό «πλάνο» της Γερμανίας

Από τα τέλη Ιουνίου, η Γερμανία είχε σχεδόν μειώσει το ποσοστό της προμήθειας φυσικού αερίου που προέρχεται από τη Ρωσία στο μισό, από 55% τον Φεβρουάριο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, σε 26%. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι δεν αρκεί για να διασφαλιστεί ένας χειμώνας χωρίς ελλείψεις.

Στο μεταξύ, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνουν ότι η Γερμανία έχει ήδη αισθανθεί τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι του Βερολίνου έχουν λάβει ειδοποίηση ότι το κόστος θέρμανσης θα μπορούσε να διπλασιαστεί αυτό το χειμώνα.

Μέρος της αυξημένης ευαλωτότητας της Γερμανίας, οφείλεται στην έλλειψη εναλλακτικών λύσεων ή σημαντικών εγχώριων πόρων φυσικού αερίου. Ως μέρος της μακροπρόθεσμης μετάβασής της στην καθαρή ενέργεια, ή Energiewende, η χώρα είχε ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από πηγές ενέργειας, που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιήσει για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις φυσικού αερίου.

Έτσι, σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030 και να κλείσει τους εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Αλλά η προετοιμασία για μια πιθανή χειρότερη ενεργειακή κρίση οδήγησε τη Γερμανία να εγκρίνει προσωρινά την επαναλειτουργία αρκετών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που είχαν κλείσει προηγουμένως από τον Οκτώβριο, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ακόμη και τη δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτοί οι πυρηνικοί σταθμοί μετά το τέλος του έτους.

Επιπλέον, το τελευταίο σχέδιό τους, που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουλίου, απαιτεί τα στρατηγικά αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας – που δημιουργήθηκαν νωρίτερα φέτος ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – να πληρωθούν στο 75% της χωρητικότητας έως την 1η Σεπτεμβρίου, 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως. Σημειώνεται, ότι τα αποθεματικά αυτά βρίσκονται σήμερα περίπου στο 67%.

Μια δημοσκόπηση στα μέσα Ιουλίου από τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF, διαπίστωσε ότι το 70% των Γερμανών θεωρεί ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Αλλά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για τη στρατιωτική υποστήριξη, μόλις το 35% είπε ότι η Γερμανία θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, ποσοστό που έχει πέσει 9 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του μήνα.

Η κατάσταση αυτή έχει ωστόσο επιπτώσεις στα φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας. Η αύξηση της παραγωγής άνθρακα, σημαίνει ότι η χώρα, που ήδη παλεύει να επιτύχει τους στόχους της για το 2030 και μετά, μπορεί να χρειαστεί να μειώσει ταχύτερα τα ορυκτά καύσιμα στο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εορτολόγιο Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 29/7
Ποιοι ανακήρυξαν επίτιμο Διδάκτορα του ΕΚΠΑ τον Πούτιν;
Chevron Right