Ενέργεια

Κρυφές αυξήσεις στη ΔΕΗ

Επιβάρυνση στα τιμολόγια ρεύματο θα δουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι συνεπείς -στις πληρωμές τους- πελάτες της ΔΕΗ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης συνολικού ύψους 500.000.000 ευρώ, στήθηκε στην «πλάτη» των πελατών της και προβλέπει μεταξύ άλλων:

περαιτέρω μείωση της έκπτωσης συνέπειας, από 10% σε 5%, με στόχο έσοδα 100.000.000 ευρώ,

θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τα νοικοκυριά και αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα μέχρι κατά σχεδόν 20% και άλλες περαιώσεις με στόχο έσοδα 400.000.000 ευρώ.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το αυξημένο κόστος στο ρεύμα θα αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ και του «πράσινου τέλους» (ΕΤΜΕΑΡ), αυξήσεις όμως θα υπάρξουν.

Μέσω του περιορισμού της έκπτωσης συνέπειας, οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται, π.χ., 10 ευρώ στο τετράμηνο για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 400 κιλοβατώρες τον μήνα ή 13,6 ευρώ το τετράμηνο αν καταναλώνει 525 κιλοβατώρες τον μήνα.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

Για το νυχτερινό ρεύμα, η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα κυμαίνονται από 16,4 έως 19,4% και αντισταθμίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% από 13% αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ, ενώ η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή και, κατά πληροφορίες, θα διαμορφωθεί για την οικιακή κατανάλωση στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ που είναι τώρα (μείωση 25%).

Η ρήτρα CO2 εισάγεται σε «ήπια μορφή» και στα τιμολόγια της χαμηλής τάσης, δηλαδή στα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κ. Μίχαλος: Οι κυβερνήσεις κρίνονται στην πράξη
Το «λάθος» του Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Chevron Right