Ενέργεια

Οι θεσμοί κατά της ΔΕΗ και στο βάθος τα βιομηχανικά τιμολόγια

Το 2021 και η νέα θητεία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα δεν ξεκινούν με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, από τη μία οι πιέσεις των θεσμών για το μονοπώλιο της ΔΕΗ και από την άλλη η αποκάλυψη για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ να επιβάλει αυξήσεις της τάξης του 50% στα βιομηχανικά τιμολόγια, φέρνουν αναταράξεις.

Για ακόμα μία φορά οι θεσμοί επιστρέφουν και βάζουν στο τραπέζι των συζητήσεων τη μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το σίριαλ αυτό που μετρά ήδη πάνω από 10 χρόνια, υπονομεύει σταθερά την αξιολόγηση της χώρας μας, με τη ΔΕΗ να μην προχωρά σε καμία ουσιαστική λύση.

Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η επιχείρηση χρησιμοποιεί τη δεσπόζουσα αυτή θέση της και τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος επιβάλλοντας  μάλιστα με τελεσίγραφο αυξήσεις 50%.

Όπως αποκαλύπτεται τις τεελυταίες μέρες, με επιστολή της στο τέλος του χρόνου προς όλες τις βιομηχανίες, η ΔΕΗ διεμήνυσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση των νέων συμβάσεων παρατείνονται μεν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο μετά από αυτήν την ημερομηνία είναι έτοιμη να τραβήξει το καλώδιο από τη πρίζα, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητα υγιών επιχειρήσεων, τις θέσεις εργασίας χιλιάδων εργαζομένων και την εθνική προσπάθεια για οικονομική ανάταξη εν μέσω της συγκυρίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Και όλα αυτά, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναγάγει τη βιομηχανική πολιτική ως κυρίαρχο θέμα στη κυβερνητική ατζέντα. Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς αναζητούν να μάθουν τη θέση της κυβέρνησης και αναρωτιούνται αν: «Θα συνεχίσει να στηρίζει τη ΔΕΗ που επιχειρεί με νέες “καταχρηστικές” αυξήσεις να αποδείξει ότι είναι κερδοφόρα, ή θα στηρίξει το μόνο κλάδο που σήμερα βάζει πλάτη στην ελληνική οικονομία».

Την ίδια στιγμή, παράγοντες από τη βιομηχανία φαίνονται απόλυτα αιφνιδιασμένοι από την επιστολή που συνοδεύει τις προτάσεις της ΔΕΗ, καθώς μετά την παρέλευση της δίμηνης αυτής προθεσμίας παύει να υφίσταται το μεταξύ τους συμβατικό πλαίσιο για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και βεβαίως αναρωτιούνται αν το τελεσίγραφο της Διοίκησης της ΔΕΗ συνάδει με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για στήριξη της βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ένταση η σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και τη ΔΕΗ για την αύξηση στα τιμολόγια το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Οι δύο προϋποθέσεις για το επίδομα των 400 ευρώ στους επιστήμονες
Μαριλένα Κοππά: Κυπριακό: Το βαλς των χαμένων ευκαιριών
Chevron Right