Ενέργεια

Ρεύμα: Ηλεκτροσόκ από τις νέες αυξήσεις – Τι θα πληρώσουμε τον Σεπτέμβριο

Εκρηκτικές αυξήσεις στα νέα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσε η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι.

Τιμές – «φωτιά» στο ρεύμα ανακοίνωσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι νέες τιμές καταγράφουν νέα ρεκόρ καθώς το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες του iEidiseis, καθώς κινούνται στο 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ερώτημα αποτελεί σε ποιο βαθμό οι νέες αυξήσεις στο ρεύμα θα καλυφθούν από την κρατική επιδότηση, η οποία θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερη.

Οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

  1. ΔΕΗ. 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,486 τον Αύγουστο) για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα..

ΔΕΗ ρεύμα, ρεύμα αυξήσεις, δεη τιμές

  1. Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
  2. Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  3. Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
  4. NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
  5. Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα
  6. Watt+Volt: τιμή στα 0,784 ευρώ.
  7. Φυσικό Αέριο: οικιακό της τιμολόγιο στα 0,679 και με έκπτωση συνέπειας στα 0,659 ευρώ.
  8. Volton: 0,9890 ευρώ στο πρόγραμμα Volton Home με έκπτωση συνέπειας 5% συν επιπλέον έκπτωση που πρόκειται να ανακοινωθεί.

Οι νέες τιμές προμήθειας θα ισχύουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που επέβαλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πόσο παραπάνω θα πληρώσουμε για ρεύμα

τιμολόγιο ρεύματος, τιμολόγιο ΔΕΗ, αυξήσεις ρεύμα

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση. Ωστόσο, όσο ανεβαίνουν οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών, τόσο αυξάνεται η διαφορά που πρέπει να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Για παράδειγμα, αν τον προηγούμενο μήνα η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συνεπώς,  τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν διπλάσιες επιδοτήσεις για να έχει ανάλογη χρέωση ο καταναλωτής.

Μπροστά στο νέο σκηνικό αυξήσεων στο ρεύμα, το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου δεν επαρκεί. Αναμένεται ότι θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 23/8 ή το αργότερο την Τετάρτη 24/8.

Απρόβλεπτος μήνας ο Σεπτέμβριος

Παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας απρόβλεπτος. Εξ ου και οι αυξήσεις ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το ρίσκο. 

Σε κλίμα ρευστότητας και ανησυχίας για τον Σεπτέμβριο είναι εξάλλου η Ευρώπη, για την αμφίβολη πλήρωση των αποθηκών με τα αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα. Η διαμάχη μεταξύ  Γερμανίας και Ρωσίας για την επισκευή του Nord Stream 1 συνεχίζεται, ενώ ως «προειδοποιητική» βολή εκλαμβάνεται το τριήμερο κλείσιμο του αγωγού για επισκευές, όπως ανακοίνωσε η Gazprom.

Και οι προθέσεις της Ρωσίας στο «παιχνίδι» του κλεισίματος της στρόφιγγας – με διάφορες αφορμές – αποτελεί άγνωστο, πλην όμως βασικό παράγοντα.

Το βέβαιο είναι ότι οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος θα «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς, με εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλού
Ξεκαλάκης στο iEidiseis: Εξεταστική μόνο για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και το Predator
Chevron Right