Ελλάδα

Κλήση στην πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ από την ΕΛ.ΑΣ. για «εξηγήσεις»

Κλήση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του νόμου περί «Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων» έλαβε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, με αφορμή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών προ μηνών!

Κλήση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για παράβαση του νέου νόμου για τις πορείες (Ν.4703/2020) αλλά και για «απείθεια» και «παρακώλυση συγκοινωνιών», έλαβε σήμερα η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Αφροδίτη Ρέτζιου, με αφορμή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών στις 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Πιο συγκεκριμένα, η συνδικαλίστρια καλείται στις 11 του μηνός να παραστεί στο Α.Τ. Ομονοίας προκειμένου να παράσχει «ανωμοτί εξηγήσεις» σε σχέση με πράξεις που έλαβαν χώρα «έξω από το Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα», την παραπάνω ημερομηνία.

Η κ. Ρέτζιου δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης, πως «ο αγώνας που δίνουμε οι νοσοκομειακοί γιατροί, όλοι οι υγειονομικοί  είναι αγώνας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού μας, αγώνας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειας μας. Όσους νόμους και αν ψηφίσουν, όσους κατασταλτικούς μηχανισμούς και αν επιστρατεύσουν δεν μας εκφοβίζουν, δε μας τρομοκρατούν.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας, αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας. Αν νομίζουν ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να παρακολουθούμε ,να μη μιλάμε ,να σιωπούμε απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής των ασθενών μας είναι βαθιά γελασμένοι».

Η προαναφερθείσα κλήση έχει ως εξής:

klisi oenge

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη, η οποία έρχεται σε συνέχεια και της δίωξης κατά του κ. Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, για άλλη – επίσης προ μηνών – κινητοποίηση των υγειονομικών, η Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ και του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», μίλησε στο iEidiseis για ακόμη ένα συμβάν που δείχνει το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση αφορούσε «σε απεργία που είχε καλέσει η ΟΕΝΓΕ και στην οποία η συμμετοχή ήταν μαζική. Πολλοί συνάδελφοι πορευτήκαμε προς το Υπουργείο Υγείας, με την αστυνομία να είναι εκείνη που έκλεισε την Αριστοτέλους», σημείωσε. Από πλευράς των εργαζομένων, η πορεία ήταν περιφρουρημένη, καθ’ολα νόμιμη ενώ τηρούνταν και τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, προσθέτει.

Στο πλαίσιο της ίδιας κινητοποίησης, εξάλλου, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου, κ. Κωτσιόπουλο, ενώ προηγήθηκε και συνεννόηση με τον επικεφαλής της ευρισκόμενης στο σημείο αστυνομικής δύναμης.

«Το προκλητικό με την εν λόγω κλήση είναι πως στην κινητοποίησης της 24η/9 δεν υπήρχαν καν αψιμαχίες ή διαπληκτισμοί. Ασκήσαμε το δημοκρατικό δικαίωμα μας στην κινητοποίηση και η κυβέρνηση, μήνες μετά, δείχνει ξανά το αυταρχικό πρόσωπο της στους υγειονομικούς», τόνισε η κ. Τοσονίδου, συμπληρώνοντας πως αναμένεται προσεχώς η επίσημη αντίδραση του συνδικάτου.

Για «χαστούκι» στους υγειονομικούς, αντί επιβράβευσης του αγώνα τους, από την κυβέρνηση κάνει λόγο ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και ΓΓ της ΕΙΝΑΠ. Οι ενέργειες κατά των προέδρων της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ αποτελούν «μαστίγιο για τους ήρωες υγειονομικούς. Χαστούκι στις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων του ΕΣΥ που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πανδημία», δήλωσε στο iEidiseis.

Έχουμε να κάνουμε «με επίταση του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης», πρόσθεσε, με αρνητικό αντίκτυπο στη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία. «Έτσι συμπεριφέρονται οι αυταρχικές κυβερνήσεις – σε παγκόσμιο επίπεδο – εφόσον έχουν ως προτεραιότητα τα κέρδη και όχι την υγεία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Δε μας πτοούν τέτοιες πρακτικές και δε θα περάσουν», κατέληξε.

Επισημαίνεται πως η ΟΕΝΓΕ, ανακοίνωση της οποίας για την κλήση της κ. Ρέτζιου αναμένεται να εκδοθεί αύριο, τοποθετούμενη για την «ποινική δίωξη του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ στο πλαίσιο του κατάπτυστου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων» σημείωσε πως οι κυβερνώντες «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με τις διώξεις θα καταφέρουν να βάλουν στο γύψο τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής μας, της αξιοπρέπειας μας».

«Γνωρίζουν ότι η βάρβαρη πολιτική τους είναι αυτή που γεννάει τις δίκαιες διεκδικήσεις μας και επιδιώκουν να μας φιμώσουν, να μας τρομοκρατήσουν», είχε καταγγείλει η Ομοσπονδία, υπογραμμίζοντας πως «θα αχρηστεύσουμε στην πράξη τις άθλιες μεθοδεύσεις τους και ότι «η σιγή νεκροταφείου δε θα περάσει».

ΚΚΕ: «Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν!»

Η κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ σε προκαταρκτική εξέταση με βάση τις νέες διατάξεις για τις διαδηλώσεις προκάλεσε και την αντίδραση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, το οποίο χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο «απαράδεκτο», ενώ έκανε λόγο ένταση του αυταρχισμού από την κυβέρνηση, ο οποίος αντικατέστησε τα «υποκριτικά κυβερνητικά χειροκροτήματα στο πρώτο κύμα πανδημίας».

Αναλυτικά, το ΚΚΕ επεσήμανε σε σχετικό σχόλιό του:

«Τα υποκριτικά κυβερνητικά χειροκροτήματα στο πρώτο κύμα πανδημίας, γρήγορα μετατράπηκαν σε αυταρχισμό, κι εν όψει του τρίτου κύματος της πανδημίας εξελίσσονται σε ανοιχτή καταστολή απέναντι στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, νοιάζεται μόνο να εντείνει τον αυταρχισμό. Τελευταίο κρούσμα, η κλήση της προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, από την αστυνομία για “να παράσχει ανωμοτί εξηγήσεις στα πλαίσια διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης”, με βάση τον απαράδεκτο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων. Η εξέταση αφορά την απεργιακή διαδήλωση της 24ης Σεπτέμβρη 2020, που είχε εξαγγείλει με δελτίο τύπου η ΟΕΝΓΕ και άλλα σωματεία εργαζομένων από τα δημόσια νοσοκομεία και τον κλάδο της υγείας με διεκδικήσεις για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν!»

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χαιρέτα μου τον Πλάτανο: Ο Παρασκευάς μαθαίνει για τη τη συνωμοσία του Λουκά
Παρελθόν από τον Παναθηναϊκό ο Κόναν
Chevron Right