Ελλάδα

«Ημέρα Rafale» αύριο στην Τανάγρα

Ήρθαν τέσσερα Rafale στην Τανάγρα για την άσκηση «SKYROS». Και Γάλλοι Γερουσιαστές στην Αθήνα. Τι κρύβεται κάτω από την «γαλλική φωλιά» της Τανάγρας. Η απαξίωση των Μιράζ 2000-5 και η εγκατάλειψη της Πτέρυγας Μάχης. Η απουσία της ομπρέλας για την εξουδετέρωση των drones.

Τα Rafale αίφνης μπήκαν στην ζωή μας. «Καινούργιο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω».

Η τουρκική επιθετικότητα από την μια και η επικοινωνιακή καταιγίδα των ΜΜΕ από την άλλη, έμπασαν τα γαλλικά μαχητικά στην καρδιά των Ελλήνων, όχι όμως και στην καρδιά των Αεροπόρων που στην πλειοψηφία τους παραμένουν προσηλωμένοι στο «F» του αμερικανικού κλαμπ της Lockheed Martin.

Με απόφαση της κυβέρνησης και την συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, 18 Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα αρχίσουν από το ερχόμενο καλοκαίρι να καταφθάνουν στην Τανάγρα.
Ήδη στην Τανάγρα προσγειώθηκαν χτες 4 Rafale για να συμμετάσχουν στην άσκηση SKYROS. Αύριο θα είναι η Ημέρα Διακεκριμένων Προσώπων (DV Day) της άσκησης και στην Τανάγρα θα «παρελάσουν» (με ή χωρίς μάσκες δεν έχει σημασία ) υπουργοί -αρχηγοί- βουλευτές – Γάλλοι γερουσιαστές και διπλωμάτες.

Χτες άλλωστε υπήρξε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων και της Γαλλικής Γερουσίας, όπου δόθηκαν όρκοι πίστης και αφοσίωσης στην Ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία.

Οι Γάλλοι γερουσιαστές υπογράμμισαν ότι τα 18 Rafale δεν είναι μια απλή αγοροπωλησία, αλλά μια διακρατική συμφωνία, διότι τα αεροπλάνα (12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια) διατέθηκαν από την Γαλλική Αεροπορία και όχι από την κατασκευάστρια εταιρία μετά από παραγγελία.

Οι Έλληνες βουλευτές – κυρίως οι κυβερνητικοί- στήριξαν με θερμά λόγια την ελληνογαλλική φιλία. Μόνο η Σοφία Σακοράφα από την Μέρα 25 χάλασε λίγο την σούπα θυμίζοντας τις «μέρες του 15». Χαρακτηριστικά είπε : «Οι διεθνείς σχέσεις σφυρηλατούνται στην ιστορική πορεία και δοκιμάζονται ιδιαίτερα στις στιγμές της κρίσης. Θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από το 2015, όταν η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε πλήρως, ακόμα και από τη Γαλλία. Στο ερώτημα του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τη γαλλική στάση απέναντι στον ωμό και εξοντωτικό γερμανικό εκβιασμό, ο Γάλλος ομόλογός του απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι η Γαλλία δεν είναι πια αυτή που ήταν. Αυτό είναι ένα πραγματικό μάθημα για όλους εμάς».

Αύριο στην Τανάγρα, οι VIP συγκεντρωθέντες στην «γαλλική φωλιά» των Μιράζ 2000-5 και μελλοντικά των Rafale, οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια Βάση που είχε αφεθεί στην μοίρα της τα τελευταία χρόνια. Η πορεία της ήταν φθίνουσα και είχε απαξιωθεί καθώς τα αεροπλάνα (Μιράζ 2000-5) “αποπαίδια” της Πολεμικής Αεροπορίας, παρέμεναν καθηλωμένα ελλείψει ανταλλακτικών και συντήρησης. Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω απουσίας πτητικού έργου οι Ταναγραίοι πιλότοι παραιτούνταν πρόωρα. Οι δε κτιριακές εγκαταστάσεις (Διοικητήριο- κοιτώνες – υπόστεγα) σάπιζαν με τον καιρό.

Το Διοικητήριο είναι ΕΣΣΟ προς …εμβολιασμό, άνω των 70 ετών, που ο αέρας και η βροχή το κάνει σουρωτήρι… Η δε αντιαεροπορική κάλυψη της συγκεκριμένης Πτέρυγας Μάχης κατατάσσεται στις ευπαθείς ομάδες υψηλότατου κινδύνου. Μοιάζει περισσότερο με «ξέφραγο αμπέλι», παρά με Πτέρυγα Μάχης.

Ούτε τα δύο απαρχαιωμένα Ελβετικά κανονάκια του Δαλέζιου, ούτε το κουτσό PATRIOT που προορίζεται για τον Αραβικό κόλπο μπορούν να παρέχουν αξιόπιστη – έξυπνη και ευέλικτη ομπρέλα προστασίας των 18 Rafale, όταν έρθουν στην Τανάγρα. Με την ισχύουσα αντιαεροπορική κάλυψη, ο αντίπαλος θα μπορεί να στοχοποιήσει τα Rafale και να τα εξουδετερώσει με πολύ εύκολο τρόπο. Αρκεί ένα απλό drone από το Jumbo φορτωμένο με εκρηκτικά για να προκαλέσει δολιοφθορά στην Μοίρα των Rafale….

Είναι αναγκαίο να φτιαχτεί μια «ομπρέλα» που θα «κουμπώσει» στο υφιστάμενο Ηλεκτρονικό Σύστημα Επίγειας και Ενάεριας Επιτήρησης που φτιάχτηκε στην Τανάγρα με offset από την τελευταία αγορά των Μιραζ 2000-5. Στόχος με την αναβάθμιση του Ηλεκτρονικού Συστήματος Επίγειας και Εναέριας Επιτήρησης να ανιχνεύεται μέχρι και το κουνούπι (όχι μόνο ως ίχνος αλλά και ως είδος) που θα επιχειρεί να πετάξει μέσα στη Μονάδα.

Όμως με τι χρήματα θα γίνουν οι απολύτως απαραίτητες επισκευές στις κτιριακές εγκαταστάσεις στην Πτέρυγα Μάχης; Πώς θα φτιαχτούν καινούργια υπόστεγα για να καλύπτουν τα Rafale από την ήλιο, τον αέρα, την βροχή ;

Ποια θα είναι η ομπρέλα προστασίας των Rafale από τα εχθρικά drones σε περίπτωση που επιχειρήσουν να τα καταστρέψουν;

Όλα αυτά τα απολύτως αναγκαία έργα παλαιότερα θα τα αναλάμβανε η γαλλική πλευρά ως offset στην κύρια σύμβαση. Όμως στην παρούσα σύμβαση, που δεν συμπεριλαμβάνονται Aντισταθμιστικά Οφέλη (Α-Ω), η δαπάνη θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για τις παραπάνω απολύτως αναγκαίες εργασίες και παροχή μέτρων ασφαλείας.

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
«Προοδευτική Συμμαχία παντού»- Τι ετοιμάζει ο Τσίπρας σε αυτοδιοίκηση, συνδικαλισμό, νεολαία
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου
Chevron Right