Σε διευκρινίσεις «προς αποκατάσταση της αλήθειας» σχετικά με δημοσιεύματα για το Αντικαρκινικό & Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», «που το αναφέρουν ως “κλειστό” και ότι έχει αναστείλει τα χειρουργεία του», προχώρησε το Υπουργείο Υγείας.
Σε σχετική ενημέρωση επισημαίνεται πως έπειτα από εκδήλωση συρροής κρουσμάτων εντός του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε ιχνηλάτηση των περιστατικών, όπως προβλέπεται, και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε κλίνες Covid του νοσηλευτηρίου.
Αντίστοιχα, τα μέλη του προσωπικού τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ συνεδρίασε η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, προκειμένου να εκτιμήσει το μέγεθος της διασποράς και να προτείνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Επιπλέον, κατόπιν παραγγελίας της 1ης ΥΠΕ μετέβη στο Νοσοκομείο ad hoc Επιτροπή, με επικεφαλής τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νικόλαο Σύψα, για περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης και αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Τα Τακτικά Εξωτερικά και τα Απογευματινά Ιατρεία του Νοσοκομείου λειτουργούν κανονικά, προστίθεται, και δεν έχουν ανασταλεί οι τακτικές εισαγωγές, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού επισκεπτών-ασθενών θα πραγματοποιηθούν κανονικά τη Δευτέρα (14/12).
Αναφέρεται, επίσης, πως σήμερα, Παρασκευή, διενεργήθηκαν 7 χειρουργεία, διενεργήθηκαν 75 χημειοθεραπείες σε μονάδα Κ.Η.Ν. και έγιναν 92 εισαγωγές ασθενών, ενώ την προσεχή Δευτέρα είναι προγραμματισμένα 12 χειρουργεία και 84 χημειοθεραπείες.
Υπενθυμίζεται πως σε καταγγελίες αναφορικά με τη διασπορά κορονοϊού στο πλέον «ευαίσθητο» νοσοκομείο της πρωτεύοσυας είχαν προχωρήσει οι εργαζόμενοι, μέσω παρεμβάσεων του σωματείου τους στο νοσοκομείο. Στο πλευρό των εργαζομένων του νοσοκομείου στάθηκαν, επίσης, οι ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, με αφορμή και τη διαταγή για ΕΔΕ σε υγειονομικούς που νόσησαν αλλά και μετακινήσεις του προσωπικού.
Γιαννάκος: «Ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στον Άγιο Σάββα»
Σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα, ο κ. Γιαννάκος μίλησε, από την πλευρά του, για «ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού» στο αντικαρκινικό νσοοκομείο της Αθήνας, σημειώνοντας τα εξής:
«Την περασμένη εβδομάδα είχαμε πάνω από 20 κρούσματα σε προσωπικό και ασθενείς. Στους καθημερινούς ελέγχους που γίνονται στους εργαζόμενους βρέθηκαν αρκετοί θετικοί. Τώρα νοσούν περί τους 50 εργαζόμενους και περί τους 40 είναι σε καραντίνα. Τα τεστ συνεχίζονται».
Στο μεταξύ, «έκλεισε η παθολογική κλινική στο 4ο όροφο από τη περασμένη εβδομάδα. Τώρα έκλεισαν χειρουργεία στο 3ο όροφο. Το Κ5 χειρουργικό στο 4ο οροφο. Η βραχείας στο 3ο όροφο. Το ενδοσκοπικό στα εξωτερικά ιατρεία. Ο μαστός ατο 2ο όροφο δεν θα κάνει εισαγωγές. Σε καραντίνα τα μαγειρεία επειδή 2 τραπεζοκόμες βρέθηκαν θετικές. Φέρνουν φαγητό απ’έξω», σύμφνα με τον ίδιο.
Ο επικεφαλής της ΠΟΕΔΗΝ κατέληξε επισημαίνοντας πως η διασπορά του ιού τις τελευταίες μέρες αφορά «ευτυχώς όχι σε ασθενείς αλλά σε εργαζόμενους», στους οποίους «γίνονται τεστ καθημερινά».