Δυστυχώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, ενώ παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής (13/11) η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής επιστημόνων.
Κύρια χαρακτηριστικά της υγειονομικής κρίσης είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η ίδια και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.
Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».
Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, «με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα», είπε η λοιμωξιολόγος.
«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», εξήγησε. Τέλος, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών ανέφερε πως «μάλλον είμαστε στο peak αυτού του δεύτερου κύματος».
Το μεγάλο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.
Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο
- για λόγους εργασίας,
- υγείας
- και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.
Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.
Διευκρίνισε εκ νέου, τέλος, ότι η παράδοση κατ’ οίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) αλλά γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε- ξανά – περισσότερα από 3.000 νέα κρούσματα.
Οι μολύνσεις του 24ωρου, ειδικότερα, είναι 3.038, με τις περισσότερες (725) να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη. Η θετικότητα ανήλθε στο 12,1%.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 336, με τον αριθμό αυτό να αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα και να επιτείνει την αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Με την ίδια ανακοίνωση, τέλος, ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την κατάληξη ακόμη 38 συμπολιτών μας, λόγω της Covid-19.
- Ολόκληρη η επιδημιολογική έκθεση, εδώ.
Ο «χάρτης» των ΜΕΘ
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.143 κλίνες ΜΕΘ, ανακοίνωσε νωρίτερα το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της τακτικής, πλέον, ενημέρωσής του για την εικόνα του ΕΣΥ εν μέσω της πανδημίας. Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%).
Πιο συγκεκριμένα:
- Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%).
- Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).
Ειδικότερα γνωστοποιείται ότι:
- Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 161. Από αυτές, 150 είναι κατειλημμένες και 11 κενές (ποσοστό 7%).
- Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 140 είναι κατειλημμένες και 66 κενές (ποσοστό 32%).
Αναλυτικά οι ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια:
- 1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 101 κατειλημμένες και 62 κενές (ποσοστό 38%)
- 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 46 κλίνες, εκ των οποίων 34 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 26%)
- 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 98 κλίνες, εκ των οποίων 88 κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 10%)
- 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 101 κλίνες, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και 18 κενές (ποσοστό 18%)
- 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 47 κατειλημμένες και 13 κενές (ποσοστό 22%)
- 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 39 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 56%)
- 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 16 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 25%)
Τέλος, αναφέρεται:
- Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 10 κλίνες εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 10%).