Κλειστά θα είναι και σήμερα Τρίτη τα σχολεία στην πόλη της Σάμου και την κοινότητα Βαθέος, λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού.
Μέρος του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου παραδόθησε τις φλόγες αργά το βράδυ της Δευτέρας
Η φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στην κάτω πύλη, ενώ στο σημείο έσπευσαν 33 πυροσβέστες με 12 οχήματα όπου έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Από την φωτιά καταστράφηκαν σκηνές και ξύλινες κατασκευές .
Την ίδια στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις επέβαλαν την τάξη μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικά ομάδων, αιτούντων άσυλο.
Νωρίτερα στο κέντρο της πόλης της Σάμου, πλησίον του δημοτικού κήπου, ομάδα Αφγανών συγκρούστηκε για άγνωστους λόγους με Σύρους. Στη συμπλοκή βγήκαν και μαχαίρια.
Από τη συμπλοκή υπήρξαν τρεις τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σάμου. Ο ένας σε σοβαρότερη κατάσταση ενώ οι άλλοι δύο ελαφρά. Οι άλλοι δύο άνδρες που φέρεται να έχουν εμπλακεί στο επεισόδιο τράπηκαν σε φυγή. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού.
Λίγα λεπτά μετά τη συμπλοκή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προκλήθηκαν επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου διαμένοντες κουβαλώντας καδρόνια άρχισαν να εξέρχονται του Κέντρου Υποδοχής, με αποτέλεσμα δυνάμεις της αστυνομίας να προχωρήσουν στη ρίψη χημικών για την αποκατάσταση της τάξης.
Οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε παραπήγματα στην είσοδο του ΚΥΤ ενώ αρχικά εμπόδισαν και την είσοδο στα πυροσβεστικά οχήματα.
Μετακίνηση αιτούντων άσυλο σε παρακείμενους χώρους
Ένα μεγάλο μέρος του καταυλισμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου κάηκε χθες το βράδυ από φωτιά που ξεκίνησε μετά από συμπλοκές ανάμεσα σε αιτούντες άσυλο διαφορετικών εθνοτικών ομάδων.
Η φωτιά έσβησε με παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντικών ομάδων, ενώ χιλιάδες αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν σε παρακείμενους στο ΚΥΤ ανοιχτούς χώρους αλλά και μέσα στην πόλη.
Σε σύσκεψη των τοπικών Αρχών στο δημαρχείο της Σάμου αμέσως μετά το σβήσιμο της φωτιάς αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση η άμεση αποσυμφόρηση της Σάμου, αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο δεν έχουν σήμερα πού να μείνουν. Με απόφαση του δημάρχου Σάμου τα σχολεία σήμερα θα παραμείνουν κλειστά.
Στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Σάμου διέμεναν μέχρι χθες το βράδυ, σε υποδομές για 650 φιλοξενουμένους, περί τα 5.700 άτομα.