Ελλάδα

Shelf cloud: Τι είναι το φαινόμενο που «κατάπιε» την Αττική πριν την καταιγίδα

Δεκάδες χρήστες των social media δημοσίευσαν φωτογραφίες από την «δίνη» που σχημάτισαν τα σύννεφα στον αττικό ουρανό, λίγο πριν πριν ξεσπάσει η καταιγίδα που «πέρασε» από την πόλη το απόγευμα της Πέμπτης (3/10).

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο που μίλησε στο ραδιόφωνο Realfm, το εντυπωσιακό αυτό σύννεφο ονομάζεται shelf cloud και αποτελεί το όριο ανάμεσα στο καθοδικό και ανοδικό ρεύμα της καταιγίδας.

Πρόκειται για σπάνιο – για την Αττική τουλάχιστον- φαινόμενο και γι’ αυτό όσοι το είδαν έσπευσαν να το καταγράψουν.

ΕΙΚ

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

Μάλιστα συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας. Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα, και -εκτός εξαιρέσεων- μετά από λίγη ώρα εξαφανίζονται.

Η κακοκαιρία ξεκίνησε να… «χτυπά» από σήμερα το πρωί τη δυτική Ελλάδα, όπου εκδηλώνονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι ξέσπασαν στην Αττική ισχυρές καταιγίδες τόσο στα βόρεια και νότια προάστια όσο και στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να σημειωθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους δρόμους της πρωτεύουσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο μέτωπο κακοκαιρίας θα σαρώσει την Ελλάδα, τι θα γίνει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Απίστευτο: Έκλεψαν την τέφρα του Μαχάτμα Γκάντι!
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 - Έντονη ανησυχία Βρυξελλών
Chevron Right