Για «γελοιότητες» και «ηλιθιότητες» έκανε λόγο ο Έκτορας Μποτρίνι, αναφερόμενος στις καταγγελίες 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα για βασανιστήρια στην κουζίνα εστιατορίου του, στην Κέρκυρα.
«Τις επόμενες ημέρες θα μαθευτεί η αλήθεια. Όλα αυτά είναι γελοιότητες […] Είναι ηλιθιότητες» δήλωσε ο γνωστός σεφ, σε παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
Και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Όλοι γελάνε μ’ αυτά που ακούνε. Όταν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος, φεύγει. Κανείς δεν τον κράταγε με το ζόρι».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο 19χρονος κατήγγειλε ότι ο υπεύθυνος κουζίνας του γνωστού εστιατορίου, ασκούσε σωματική και λεκτική βία εναντίον του.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι του πετούσε καυτό λάδι στα χέρια και ότι του προκάλεσε εγκαύματα με καυτή σπάτουλα.
Την καταγγελία του σπουδαστή έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, Σταμάτης Πελάης, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων και φωτογραφίες από τα εγκαύματα και τα σημάδια στα χέρια του 19χρονου.
➤ Σπουδαστής μαγειρικής καταγγέλλει βασανιστήρια με καυτό λάδι σε εστιατόριο (video)
Το Εργατικό Κέντρο, μάλιστα, υποστήριξε ότι ο βασανισμός του σπουδαστή μαγειρικής πραγματοποιούταν «εις γνώση του ιδιοκτήτη». Το φερόμενο θύμα έχε υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, ενώ έχει ήδη εξεταστεί από Ιατροδικαστή.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας
«Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων.
Οι πληγές στα χέρια του πρακτικά ασκούμενου μάγειρα από τα βασανιστήρια του στελέχους της εργοδοσίας με το χρόνο θα κλείσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση των εργαζομένων και κυρίως με τη δύναμη και το θάρρος που ο νέος συνάδελφος απέδειξε ότι διαθέτει καταγγέλλοντας ανοιχτά τους βασανισμούς του, γρήγορα θα κλείσουν και τα τραύματα της ψυχής του.
Τα σημάδια, όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που αποδέχεται χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις το πρότυπο εργασίας ή συμπεριφοράς που προβάλλει κάθε ανώμαλος σαδιστής, κάθε φασιστοειδές κατακάθι που ενεργεί κατ’ εντολή των εκμεταλλευτών της κοινωνίας, δημιουργώντας γι’ αυτούς νέες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με στόχο την ικανοποίηση της απληστίας τους και την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.
Αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν. Τα νέα αυτά παιδιά στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα στοιβάζουν σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δε μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια.
Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγγέλλονται ανοικτά λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται από διευθυντές και προϊσταμένους που απειλούν ευθέως μέσω της βαθμολόγησης ή και της διακοπής της πρακτικής άσκησης όποιον δεν ακολουθήσει τους «κανόνες». Η καταγγελία για τον πρακτικά ασκούμενο σημαίνει απόλυση, απώλεια της πρακτικής άσκησης και χάσιμο της εκπαιδευτικής χρονιάς.
Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας καλεί την Κυβέρνηση, την Δικαιοσύνη, τους μηχανισμούς ελέγχου της Πολιτείας, τις Σχολές να διενεργήσουν έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η πρακτική άσκηση στον Τουρισμό – Επισιτισμό. Ζητάμε να αλλάξει τώρα το θεσμικό πλαίσιο ώστε:
- Οι πρακτικά ασκούμενοι να αποκτούν γνώση και να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης των εργοδοτών.
- Να αφαιρεθεί από τους εργοδότες και τα στελέχη τους το δικαίωμα βαθμολόγησης και απόλυσης των πρακτικά ασκούμενων.
- Να συγκροτούνται μεικτά κλιμάκια από το ΣΕΠΕ, οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις και τη Δημόσια Σχολή για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανονισμών πρακτικής άσκησης.
- Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης να αμείβεται ο ασκούμενος με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και να ασφαλίζεται κανονικά.
- Να βαθμολογεί την πρακτική άσκηση ανεξάρτητη αρχή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και της δημόσιας σχολής
- Να υποχρεούται ο εργοδότης με εφαρμογή των όρων της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. σε διετή απασχόληση του πρακτικά ασκούμενου όταν αυτός τελειώσει τις σπουδές του».