Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε από την πλευρά της στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα από τις 11.00 π.μ., έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στα Προπύλαια, τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να απαντήσουν «με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία».
ΠΟΕΔΗΝ
Μεταξύ άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια, για την απόσυρση του «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», το οποίο, όπως σημειώνει, περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί να μην κατατεθεί προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και την ανάκτηση των δικαιωμάτων (μισθολογικών, εργασιακών, συνδικαλιστικών, κλπ).
ΟΤΟΕ
Στην εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.
Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ)
το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιεί κύκλο έκτακτων γενικών συνελεύσεων από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου 2019, (με προοπτική πραγματοποίησης Ολομέλειας Προέδρων, ανάλογα με την εκτίμηση του ΔΣ), με σκοπό τη χάραξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων διεκδίκησης των αιτημάτων του κλάδου.
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν δυναμικά στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ (με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.) και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.
Παράλληλα, πραγματοποιεί, από κοινού με την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με κήρυξη τρίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου-τρεις πρώτες του απογευματινού, «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους».
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου, για τις 2 Οκτωβρίου 2019, από τις 06.00 έως τις 06:00 της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019, σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς την Τετάρτη
Με στάσεις εργασίας και απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς στην αυριανή 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό.
- Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορούν αύριο από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.
- Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Το τραμ θα λειτουργεί από τις 9.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.
Τα σωματεία τους καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Επίσης, οι εργαζόμενοι στο Μετρό -γραμμές 1, 2 και 3- αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας και μεθαύριο Πέμπτη 3 Οκτωβρίου.
Παράνομη κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά, η αυριανή 24ωρη απεργία ναυτεργατικών σωματείων
Παράνομη κρίθηκε από το πρωτοδικείο Πειραιά, μετά από προσφυγή των ακτοοπλόων, η 24ωρη απεργία που κήρυξαν για αύριο τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Πρόκειται για τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) που ζητούν την απόσυρση ρυθμίσεων από το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στις οποίες, όπως αναφέρεται, «επιχειρείται η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ΣΣΕ και ο έλεγχος των συνδικάτων από το κράτος και την εργοδοσία».
Πάντως και τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι η απεργία θα γίνει κανονικά και καλούν σε περιφρούρησή της.
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, σε δήλωσή του προσθέτει ότι «το δικαίωμα της απεργίας ήταν και θα παραμείνει όπλο στα χέρια των εργαζομένων».
Κινητοποιήσεις και την Πέμπτη
«Προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00» με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019 δεν τίθεται σε ισχύ, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση των σωματείων που προσθέτουν και τα εξής: «Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται πολύπλευρες επιθέσεις για την κατάργησή τους».
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας ή στάσης και των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ. «Ενώνουμε όλοι μαζί τη φωνή μας -Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες- ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ως αντίδραση, ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή για διαβούλευση, το οποίο περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και καλεί τους εργαζόμενους στο σιδηρόδρομο να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος.
ΓΣΕΕ: Ώρα απόφασης και ευθύνης
Απεργία ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων
Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην 24ωρη Απεργία που έχουν προκηρύξει για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ανήκουν στη δύναμή της. Για την ίδια ημέρα καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης βρίσκεται το εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους όρους αμοιβής και εργασίας χιλιάδων μισθωτών εργαζομένων. Οι διατάξεις αυτές πρέπει να αποσυρθούν εδώ και τώρα αφού περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με κυρίαρχα τα δικαιώματα συλλογικής οργάνωσης, ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και το δικαίωμα της απεργίας.
Η απεργιακή κινητοποίηση δεκάδων Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση της Συνομοσπονδίας και με δεδομένο το γεγονός ότι μετά τα βίαια επεισόδια σε Καλαμάτα και Ρόδο, με αποκλειστική ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, η ΓΣΕΕ οδηγήθηκε σε προσωρινή Διοίκηση, η οποία σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχει δυνατότητα προκήρυξης Πανελλαδικής κινητοποίησης.
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ
Διεκδικούμε:
- Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική δράση.
- Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα και το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο».
- Κατάργηση της τροπολογίας Αχτσιόγλου για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία και όλων των αντιαπεργιακών νόμων. Θα καταργήσουμε στην πράξη όλες τις αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις.
- Να μην προωθηθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
- Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2020 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό.
- Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων.
- Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.
- Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός μας. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
- Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
- Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.
Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ
Όλες και όλοι στην απεργία
Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 24 Σεπτέμβρη, έδωσε την κατεύθυνση της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα. Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το όπλο μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία.
Το πολυνομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανάπτυξη παντού» είναι νομοσχέδιο-σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δίνει γη και ύδωρ στους επενδυτές και γκρεμίζει όσα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα έμειναν όρθια με σκληρό αγώνα, στην περίοδο της κρίσης, με παράλληλο τσάκισμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.
Η ανάπτυξη τους γκρεμίζει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους! Όλοι στον αγώνα! Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ νέου την ανάπτυξή τους.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:
Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκτασή τους, προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”. Αυτό σημαίνει νέα συμπίεση των μισθών.
Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων, που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1.500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012 – 2013, για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.
Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!
Την θέσπιση “ηλεκτρονικού μητρώου” και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.
Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα τη μη αναγνώριση των ενσήμων!
Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης.
Ορίζει τον υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, ο Γ. Βρούτσης, ο γνωστός υπουργός Εργασίας, με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του, θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια τη συλλογική δράση και τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.
Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες”, που μόνο τέτοιες δεν είναι.
Δηλαδή, κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, τη διασπορά αυτών των πληροφοριών, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.
Πήραν “φόρα” από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα. Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας!
Απέναντι στους εργαζόμενους έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-υπουργείου εργασίας-εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις.
Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ανοιχτά και ξεδιάντροπα παίζει το ρόλο της, στην υπηρεσία της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Είναι οι σύγχρονοι “Εφιάλτες” του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος, κάνουν τα αδύνατα-δυνατά για να σπείρουν σύγχυση, μοιρολατρία, να αποδυναμώσουν την απάντηση και την ενημέρωση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι τους έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και είναι πλήρως απαξιωμένοι. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, σταθεροί απόντες από τα μεγάλα προβλήματα και τις κινητοποιήσεις. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα συνδικάτα, το μεγάλο όπλο της συλλογικής οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων το οποίο χτυπιέται και με το πολυνομοσχέδιο.
Κάτω τα χέρια από τα Συνδικάτα! Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, ζωής με δικαιώματα! Όλοι στον αγώνα, όλοι στην απεργία! Όλες και όλοι στην απεργία στις 2 Οκτώβρη, και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις!