Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν με κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης, φραγμό περί τα 500 μέτρα από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης.
Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, του γενικού αστυνομικού διευθυντή βορείου Αιγαίου, ταξίαρχου Λευτέρη Ντουρουντού, που καθησύχασε τους διαδηλωτές ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.
«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, που θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα» είπε ο ταξίαρχος. Και συνέχισε: «Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας. Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας».
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα του δρόμου από τους Αφγανούς διαδηλωτές, «η Ελλάδα, είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες».
Και κατέληξε ο κ. Ντουρουντούς, πείθοντας αργά το μεσημέρι τους Αφγανούς να αποχωρήσουν, λέγοντας πως «για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας».
Ακόμα 243 αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Λέσβο
Έξη σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, έφτασαν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια, σήμερα από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.