Θυμάμαι τον Ηλία να εμφανίζεται σε καλοκαιρινή γιορτή με αεράτο φόρεμα γεμάτο λουλούδια. Το μουστάκι και το ξανθό βαμμένο μαλλί να πλαισιώνουν την εκκεντρική παρουσία. Τα βλέμματα πάνω του – εκείνο της 93χρονης μητέρας μου δεν ήταν εξαίρεση. Με ρώτησε ποιος είναι, της εξήγησα. Σκέφτηκε λίγο, έσκυψε και μου ψιθύρισε: «Αυτό το παιδί θέλει αγάπη».
Η έντονη παρουσία του Ηλία Γκιώνη στα κοινωνικά δίκτυα, με πιο πρόσφατα παραδείγματα, την αποκάλυψη της περίπτωσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου αλλά και την τυχόν εμπλοκή κυκλωμάτων στον καταγγελθέντα βιασμό της Γεωργίας Μπίκα, τον καθιστά, αναμφίβολα, πρόσωπο της επικαιρότητας – είτε με αρνητικό, είτε με θετικό πρόσημο.
Η πολυτάραχη ζωή του ξεκινά στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Ήταν μόλις πέντε χρονών, όταν η Πολωνή μητέρα του έφυγε εξαιτίας ενδοοικογενειακής βίας, εγκαταλείποντας τα τρία της παιδιά. Δεν την ξαναείδε ποτέ. Ο πατέρας παίρνει τα παιδιά για να εγκατασταθούν στην Καλαμάτα και να ‘αλλάξουν ζωή’. «Τίποτε δεν έγινε», θα πει ο Ηλίας. «Έντονη βία, απομόνωση, ανευθυνότητα. Στα 16, ο πατέρας μου με διώχνει, επειδή είμαι ομοφυλόφιλος».
Η καθημερινότητα κάθε άλλο παρά ομαλή ήταν για τον έφηβο: διαμονή σε φιλικά σπίτια, δουλειές με ωράρια απαγορευτικά για το σχολείο, μέχρι που χρειάστηκε να το παρατήσει: «Ήταν πιο σημαντικό για μένα να επιβιώσω παρά να μορφωθώ. Εξάλλου, πάντα υπήρχε στη μέση και το bullying…».
Έρχεται στην Αθήνα χωρίς να γνωρίζει κανέναν, δικτυώνεται μέσω οργανώσεων, φιλοξενείται σε διάφορα σπίτια. «Υπάρχει μία μορφή αστεγίας στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, δηλαδή, δεν είσαι στο δρόμο αλλά δεν έχεις και σπίτι. Για 6 μήνες, έμεινα και σε μία κατάληψη στο Κουκάκι. Τότε άρχισα να γίνομαι ενεργός στα social media, να ευαισθητοποιούμαι γύρω από κοινωνικά θέματα Μόλις βρίσκω δουλειά και αναζητώ πλέον σπίτι, εμφανίζεται ο – διάσημος τότε – Ζακ (Κωστόπουλος) και μου προτείνει συγκατοίκηση. Για τον Ηλία, ήταν «σαν να επικοινωνεί μαζί μου η Μαντόνα!». Περνούν χρόνο μαζί, οικοδομείται μία φιλία, νιώθουν ο ένας τον άλλο ‘οικογένεια’. «Μετά τη δολοφονία του, άργησα πολύ να συνειδητοποιήσω ότι είναι νεκρός. Από τότε που πέθανε, σταμάτησα να βάζω μακροπρόθεσμους στόχους».
Γιατί επιλέγουν να μιλήσουν στον Ηλία θύματα παντός είδους κακοποίησης αντί να προβούν απευθείας σε επίσημη καταγγελία; «Έχουν ‘φάει πόρτα’ ή χλευασμό, ξέρουν πως στα δικαστήρια θα περάσουν χρόνια για να δικαιωθούν… Επίσης, γνωρίζουν πως δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου…
Με εμπιστεύονται. Πώς πάνε στη Νικολούλη και λένε ‘κάνε έρευνα’; Έτσι. Διαβάζω όσο μπορώ τους κανόνες του δικαίου, απευθύνομαι σε ειδικούς, διασταυρώνω τις πληροφορίες μου. Στην περίπτωση του Παναγιωτόπουλου, υπήρχε η δικογραφία της κοπέλας – τη διάβασα όλη. Προσπαθώ να βρω κι άλλα θύματα. Αν έχω 10 διαφορετικές ιστορίες, όπου εμπλέκεται το ίδιο όνομα, αυτό κάτι λέει». Δεν παρακάμπτεται έτσι η δικαιοσύνη; «Ασκώ την πίεση που χρειάζεται για να επιταχύνω διαδικασίες». Χωρίς όμως να υπάρχει το μορφωτικό υπόβαθρο… «Σε όσους λένε ότι δεν έχω τη μόρφωση να το κάνω, να πω πως έχουν ήδη επικοινωνήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να μου προτείνουν την ‘ασπίδα του Ευρωπαίου Ακτιβιστή’. Και σε πανεπιστήμια με καλούν να μιλήσω – κι ας μην έχω ακαδημαϊκή γνώση…».
Σχετικά με θέματα της επικαιρότητας:
Η άποψη του Ηλία για τη διαφήμιση της Pantene με πρωταγωνιστές από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα: «Δεν μου αρέσει. Αφενός, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία κάνει ακραία πειράματα σε ζώα – μέσω άλλων εταιρειών, για να μην φαίνεται. Αφετέρου, ενώ βγάζει εκατομμύρια, πλήρωσε αυτά τα ‘κουήρια’ (queer) ελάχιστα…έχω φίλο που απέρριψε την πρόταση να συμμετάσχει, επειδή έδιναν μόνο 80 ευρώ.
Επιπλέον, η Pantene δεν έχει στηρίξει ποτέ έμπρακτα την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ – δεν μ’ενδιαφέρει αν η κάθε εταιρεία κάνει κάτι σαν φιλανθρωπία για μία μέρα. Πολύ σημαντικό, το μοντέλο Τζεφ Μοντάνα, κατήγγειλε πως τη ρώτησαν ευθέως από την παραγωγή της Pantene αν έχει κάνει μετάβαση φύλου – δεν ρωτάς ποτέ κάτι τέτοιο! Τέλος, στη διαφήμιση συμμετέχουν άτομα, τα οποία είναι αρκετά προνομιούχα καθώς παίρνουν μέρος σε πολλές παραγωγές – γιατί δεν έπαιρναν άλλους, που έχουν ανάγκη;».
Για το μαθητή που πήγε στο σχολείο με φούστα:
«Υπάρχει μία σκοτεινή ιστορία από πίσω. Ο πατέρας του είναι ιερέας και δεν αποδέχεται το παιδί, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως κορίτσι – παίρνει τα ρούχα του και ντύνεται στο σχολείο. Ξέρω ότι ζει μία πολύ άσχημη ζωή».
Για τον πατέρα, που αυτοκτόνησε μην μπορώντας να διαχειριστεί την κατακραυγή, ύστερα από τη διαρροή βίντεο ομοφυλοφιλικού περιεχομένου με το γιο του;
«Ο κάθε γονιός, αν πραγματικά αγαπάει το παιδί του, ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις του, τον τόπο που μένει, την πίεση που δέχεται…τα κάνει όλα πέρα. Πάρε το παιδί σου και πήγαινε κάπου αλλού».