Καθώς η κατάσταση με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις είναι σε οριακό σημείο για να ξεφύγει και στη χώρα μας, βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κλείσιμο όλων των δραστηριοτήτων, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές για επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020 για να ανακοπεί το τρίτο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.
Όμως, την ίδια στιγμή, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, η οικονομία πιέζεται αφόρητα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τα επόμενα δύο 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες πια για το τι μέλλει γενέσθαι.
Η κυβέρνηση έχει τεθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για τα οικονομικά στοιχεία του 2020 αλλά και του πρώτου τριμήνου του 2021. Επιταχύνει την επιχείρηση αποσωλήνωσης της οικονομίας και απομείωσης των μέτρων οικονομικής στήριξης με το εσπευσμένο άνοιγμα της αγοράς.
Η μέχρι στιγμής πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου δείχνει χειρότερη από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ αντίστοιχα τα έσοδα και από τις φορολογικές δηλώσεις το 2021 αναμένεται να έχουν κατακόρυφη πτώση.
Τα παραπάνω ανησυχητικά δεδομένα δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους επιστήμονες και από τη μία εκτιμούν ως υγειονομικά ορθή την επιλογή να επιβληθεί ξανά καθολικό lockdown στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά από την άλλη βλέπουν την ελληνική οικονομία να ασφυκτιά.
«Το θέμα δεν είναι τόσο απλό»
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή (3 Φεβρουαρίου) δήλωση που έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, που αποτυπώνει πια και το μεγάλο δίλημμα και την ευθύνη των λοιμωξιολόγων για τις εισηγήσεις τους.
Το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να προβεί σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση και την προσεχή Παρασκευή, τόνισε πως «το καθολικό lockdown είναι υγειονομικά σωστό ως μέτρο, αλλά το θέμα είναι και αν αντέχει η οικονομία. Δεν είναι τόσο απλό».
Ειδικότερα, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επιβληθεί ξανά ένα καθολικό lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε:
«Φυσικά και είναι στο τραπέζι της Επιτροπής το καθολικό lockdown, όπως και όλα τα σενάρια. Όλα είναι στο τραπέζι. Το καθολικό lockdown είναι υγειονομικά σωστό ως μέτρο. Αλλά το θέμα είναι και αν αντέχει η οικονομία. Δεν είναι τόσο απλό».
«Η Πολιτεία θα αποφασίσει»
«Γίνονται συζητήσεις και αύριο-μεθαύριο θα αποφασιστεί. Προφανώς και είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown. Τα πάντα είναι στο τραπέζι, όμως, άλλο να το λες και άλλο να γίνεται. Άλλο αν είναι ρεαλιστικό και σίγουρα υπάρχει κόστος», συνέχισε ο κ. Βατόπουλος και προσέθεσε:
«Η Πολιτεία, η οποία εκφράζει τον κόσμο και λέει πως η κατάσταση είναι δύσκολη στην οικονομία, θα λάβει την απόφαση. Εμείς θα εισηγηθούμε. Η απαγορεύσεις, η ελαχιστοποίηση των επαφών και ο γρήγορος εμβολιασμός θα βοηθήσουν».
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής εξήγησε πως «δεν είναι εύκολο να πει κανείς γιατί αυξήθηκαν, διότι οι δραστηριότητες εμπλέκονται μεταξύ τους», εξήγησε και είπε χαρακτηριστικά:
«Γενικά ο κόσμος κυκλοφορεί. Το βλέπουμε και στο μποτιλιάρισμα, μισή ώρα κάνω να πάω στη δουλειά μου».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοιχθεί κάτι μέσα στην υπάρχουσα κατάσταση, απάντησε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο, ενώ για το «ακορντεόν» του ανοίγματος και του κλεισίματος είπε πως «αυτό το αποφασίζει και η ζωή εν μέρει».
«Η πανδημία είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Όλοι θέλουμε να ανοιχθούν όλα. Προσπαθούμε, όμως, να ομαλοποιήσουμε τις δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά.
«Η άμυνα, η λύση, δεν είναι το συνεχές lockdown. Η λύση είναι το εμβόλιο», είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από μία εβδομάδα.
Τζανάκης: Πρέπει να βρεθούν έξυπνες λύσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε πως πρέπει να βρεθούν έξυπνες λύσεις και τεχνικές, προκειμένου να μην κλείνεται τελείως η κοινωνία, καθώς, όπως είπε, «η πανδημία δεν θα μας αφήσει για πολύ καιρό ήσυχους».
«Ο εμβολιασμός είναι μεγάλο στοίχημα»
«Ο εμβολιασμός είναι μεγάλο στοίχημα, πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ερωτηθείς εάν αναμένεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε πως «‘’εκθετική’’ σημαίνει να διπλασιάζονται κάθε 2-3 μέρες, κάτι που είδαμε τον περασμένο Οκτώβριο» και προσέθεσε πως θα δούμε σύντομα την εξέλιξη της επιδημίας.
Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού, του οποίου τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα και στη χώρα μας, τόνισε πως «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, στη μεταφορά των σταγονιδίων, τον συνωστισμό κ.τ.λ.».