Γαλλική τελικά θα είναι η αεροναυτική ομπρέλα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τα επόμενα πενήντα χρόνια!
Η Ελλάδα – όπως όλα έδειχναν μέχρι αργά χτες το βράδυ- θα υπογράψει σήμερα στο Παρίσι σύμβαση με την Γαλλία για την προμήθεια:
– Τριών (3) φρεγατών Belharra συν μια (1) option. Η κάθε φρεγάτα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 1 δις ευρώ, αναλόγως με τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα που θα φέρει.
– Τριών (3) κορβετών Gowind-2500 συν (1) option. Η κάθε οπλισμένη κορβέτα του ίδιου τύπου, στην Αίγυπτο κόστισε 400 εκατομμύρια ευρώ!
Η αγορά πολεμικών πλοίων από την Γαλλία έρχεται να προστεθεί στην στρατηγικού χαρακτήρα αμυντική συνεργασία που ξεκίνησε η Ελλάδα με την Γαλλία το καλοκαίρι του 2020 με την αγορά των πρώτων 18 Rafale και συνεχίστηκε με την αγορά άλλων 6 Rafale.
Είναι σαφές ότι το σύμφωνο AUKUS έφερε τα «πάνω – κάτω» με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έσονται πρώτοι και να κόβουν το νήμα ! Αυτό συνέβη με τους Γάλλους στο «μαραθώνιο» της διαδικασίας που ξεκίνησε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για την επιλογή των νέων κύριων πλοίων επιφάνειας που θα έχει ο Ελληνικός Στόλος τα επόμενα 50 χρόνια!
Φρεγάτες Belharra και κορβέτες Gowind-2500
Η Γαλλία και η Naval Group δίνει στην Ελλάδα τις φρεγάτες Belharra με 32 κελιά VLS για Aster 30/15. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει παλαιότερα ο Γάλλος αξιωματούχος στο navalnews.com, τα γαλλικά πλοία έρχονται και με το σύστημα RAM για αντιπυραυλική προστασία. Το RAM είναι αυτό που ζητά το Πολεμικό Ναυτικό στις νέες φρεγάτες και το γνωρίζουν καλά οι Έλληνες αξιωματικοί γιατί ήδη το χρησιμοποιούν στις Super Vita.
Oι Belharra διαθέτουν βλήματα cruise. Ωστόσο έχουν ένα σημαντικό desavantage . Η διασύνδεση τους και η τεχνολογία μπορεί να είναι μόνο με γαλλικό οπλισμό. Αντιθέτως όλες οι άλλες τελευταίας τεχνολογίας φρεγάτες παίρνουν αμερικανικά και δυτικοευρπωαϊκά όπλα.
Πριν το AUKUS και ενώ οι Γάλλοι έδειχναν να είναι τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στον εξοπλιστικό «μαραθώνιο» του Ναυτικού, η Naval Group για να καλοπιάσει την Αθήνα υπόσχονταν στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες συνθήκες για μακροχρόνια συνεργασία.
Κατά την διάρκεια της Έκθεσης DEFEA ο Alain Guillou, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Naval Group δήλωνε ότι: «Αυτό το πλάνο συνεργασίας θα υποστηρίξει το Πολεμικό Ναυτικό στην επίτευξη θαλάσσιας υπεροχής στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την ελληνική βιομηχανία στην ενεργή προετοιμασία του μέλλοντος του ναυτικού πολέμου». Μάλιστα όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η Naval Group θα μοιραστεί τη γνώση και την τεχνογνωσία της με το Πολεμικό Ναυτικό και τη βιομηχανία προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των πλοίων καθόλη την 30-ετή διάρκεια ζωής τους. Όπως εξηγεί ο Alain Guillou «Επιθυμούμε να χτίσουμε μια μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία και να εγγυηθούμε την επιτυχία του προγράμματος των φρεγατών και την ελληνική κυριαρχία μέσω ευρείας μεταφοράς τεχνολογίας. Η εγχώρια βιομηχανία θα εμβαθύνει στην απαιτούμενη τεχνογνωσία για την υποστήριξη του κύκλου ζωής των φρεγατών».
Η διαρκής υποστήριξη – σύμφωνα πάντα με τους Γάλλους και την BAVAL GROUP- θα βασίζεται στη δημιουργία ενός Κέντρου Ψηφιακής Υποστήριξης, ικανού να διασφαλίζει και να επαληθεύει την ακεραιότητα των ψηφιακών δεδομένων του πλοίου. Οι συνδυαστικές ικανότητες της Naval Group όσον αφορά την ψηφιακή συντήρηση, την τεχνητή νοημοσύνη και τα big data θα εξασφαλίσει βελτιωμένη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και μειωμένο κόστος συντήρησης.
Η Γαλλία εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα διαθέτει 5 φρεγάτες FDI (κλάση Belh@rra)
Μαζί με τους Έλληνες εταίρους της, η Naval Group – υπόσχεται ότι – θα υποστηρίξει επίσης την εκπαίδευση τόσο των πληρωμάτων όσο και των ομάδων συντήρησης του Πολεμικού Ναυτικού με τις βέλτιστες τεχνολογίες προσομοίωσης.
Αυτά στα λόγια και όσο η NAVAL GROUP πάσχιζε να αποσπάσει το ελληνικό πρόγραμμα των φρεγατών. Ωστόσο η πικρή εμπειρία μας λέει ότι «όπου ακούς πολλά λόγια κράτα μικρό καλάθι»…
Η Γαλλία εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα διαθέτει 5 φρεγάτες FDI (κλάση Belh@rra). Η πρώτη θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2023 και θα τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2025. Ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Κέντρο Μηχανικής που θα αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μελετών για τα μελλοντικά πρότυπα των φρεγατών κλάσης Bel@arra, καθιστώντας την Ελλάδα Ευρωπαϊκό κέντρο αριστείας στον τομέα της καινοτομίας ναυτικού πολέμου.
Σε ότι αφορά την αγορά των κορβέτων το Πολεμικό Ναυτικό από το τέλος δεκαετίας του 80 , την εποχή που είχε παραγγείλει τις ΜΕΚΟ εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει κορβέτα. Θεωρούσε ότι είναι το σωστό μέγεθος (μεταξύ ΤΠΚ – ΦΓ) για μεγάλη ισχύ πυρός, πολύ καλές δυνατότητες εντοπισμού και ευκινησίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου. Το 2003 που τέθηκε το θέμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S» ξεκίνησε επισήμως και η συζήτηση για την απόκτηση δυο κορβέτων αλλά ναυάγησαν εν τη γεννήσει τους.
Η Αίγυπτος την προηγούμενη δεκαετία έχτισε 4 κορβέτες Gowind-2500 που οπλισμένες κόστισαν 400 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μια. Η γαλλικής προελεύσεως κορβέτα πολλαπλών ρόλων Gowind 2500 φέρει 3D PESA ραντάρ τύπου SMART-S και ο οπλισμός των αιγυπτιακών Gowind-2500 αποτελείται από ένα (1) πυροβόλο OTO Melara των 76 χιλιοστών, 16 βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας MICA VL, οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet, δύο (2) πυροβόλα Narwhal των 20 χιλιοστών και δύο (2) τριπλούς εκτοξευτές τορπιλών των 324 χιλιοστών.