Εκτόξευση κρουσμάτων είχαμε χθες (17/8), με πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας να «κοκκινίζουν». Πρόκειται για τον τρίτο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων εντός του 2021. Ο δεύτερος, ήταν οι 4.309 που εντοπίστηκαν στις 6 Απριλίου.
Το ρεκόρ κρουσμάτων, σημειώθηκε στη χώρας μας στις 30 Μαρτίου του 2021. Τότε, από τον ΕΟΔΥ είχαν ανακοινωθεί 4.340. Την περασμένη Τρίτη, ανακοινώθηκαν 4.206 (εκτόξευση: προχθές 2.218). Παράλληλα, οκτώ περισσότεροι είναι πια οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (258), ενώ και οι νεκροί αυξήθηκαν κατά τρεις (16).
Τα τεστ που έγιναν την Τρίτη, ήταν 106.139. Τα εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 150, ενώ οι νέες εισαγωγές ανήλθαν στις 218. Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ COVID-19 ανήλθε στο 56,50%, ενώ οι απλές κλίνες καλύπτονται κατά 39,79%.
Ο μεγάλος αριθμός ελέγχων κατέδειξε της πραγματική επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας:
H Αττική συγκέντρωσε 969 κρούσματα (εκτόξευση: προχθές 510) νέες μολύνσεις, η Αθήνα 601 (εκτόξευση: προχθές 313) και η Θεσσαλονίκη 323 (αισθητή αύξηση: προχθές 216). Σταθερά ψηλά παρέμεινε η Κρήτη, έχοντας 470 νέα περιστατικά COVID (σημαντική αύξηση: προχθές 313).
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στη μεγαλόνησο εντοπίστηκαν 470 περιστατικά COVID. Στα Χανιά καταγράφηκαν 142 κρούσματα, στο Ηράκλειο 222, στο Λασίθι 20 και στο Ρέθυμνο 86.
Έκρηξη κρουσμάτων δεν είχαμε μοναχά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, αλλά και σε περιοχές όπου παραθερίζουν χιλιάδες τουρίστες. Ένα από τα εν λόγω μέρη είναι η Ρόδος, όπου ο εντοπίστηκαν 150 περιστατικά COVID.
Την ίδια στιγμή, ο SARS-CoV-2 έδειξε τα δόντια του και στις Κοζάνη, Αχαΐα και Μεσσηνία, όπου εντοπίστηκαν 105, 129 και 118 περιστατικά COVID αντιστοίχως.
- Λύματα: 260% αύξηση στα Ιωάννινα, Στο «κόκκινο» τα Χανιά
Σύμφωνα με τα δεδομένα που εμπεριέχονται στη σχετική επιδημιολογική έκθεση, στα Ιωάννινα η αύξηση του ιικού φορτίου είναι της τάξεως του 260%, ενώ στα Χανιά του 103%. Παράλληλα, στο 2% είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική,
Το συμπέρασμα είναι πως οι μολύνσεις στην χώρα μας εξακολουθούν να κυμαίνονται σ’ επικίνδυνα επίπεδα και πως υπάρχουν περιοχές όπου το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Προς το παρόν, εκ μέρους της κυβέρνησης τηρείται σιγή ασυρμάτου, αλλά πιέσεις από την πλευρά των επιστημόνων υφίστανται και δεν αποκλείεται να μετουσιωθούν σε αποφάσεις και ανακοινώσεις νέων μέτρων – ενδεχομένως πολύ σύντομα.
Ανησυχία στους ειδικούς δημιουργεί και η επιστροφή των εκδρομέων από τα ελληνικά νησιά. Εκεί, τα περιστατικά της νόσου COVID-19 είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα μέσα στον Αύγουστο. Έτσι, οι επιστήμονες ανησυχούν για τυχόν εξάπλωση του ιού στις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Τόσο μέλη της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας με τους εμπειρογνώμονες, όσο κι επιστήμονες εκτός αυτής, απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις για τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή των ανεμβολίαστων, καθώς και των ατόμων που διαβιούν ή έρχονται σ’ επαφή με τους πρώτους.
Το τείχος ανοσίας και τα μέτρα
Επιπλέον, από Σεπτέμβρη, η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα θα αυξηθεί κατακόρυφα, τα σχολεία θα ανοιχθούν, ενώ οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν περισσότερο τον SARS-CoV-2. Τα υφιστάμενα δεδομένα κάνουν τη κυβέρνηση να εξετάζει όλες τις επιλογές της εν όψει του φθινοπώρου και αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. Όλα τα πιθανά μέτρα φέρονται να είναι στο τραπέζι.
Την κρισιμότητα της κατάστασης, εν όψει ενός φθινοπώρου που αναμένεται να είναι πάρα πολύ δύσκολο εάν δεν χτιστεί ταχύτατα το απαιτούμενο τείχος ανοσίας (90%), καταδεικνύουν οι σχετικές εκκλήσεις των ειδικών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα καθημερινώς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κρίνουν ως μόνη λύση την επιβολή καθολικού lockdown.
Ταυτοχρόνως, είναι σε εξέλιξη η προέλαση της μετάλλαξης Δέλτα. Το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 είναι πολύ πιο μεταδοτικό εν συγκρίσει με το αρχικό και τα υπόλοιπα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη να υλοποιηθεί το προαναφερθέν τείχος.