Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Απολυμάνσεις αέρα στα καταστήματα, τηλεργασία και τεστ ή lockdown Μαρτίου

Ένα lockdown τύπου Μαρτίου θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίο αν δεν αξιοποιηθούν τεχνολογικά μέσα για απολυμάνσεις αέρα, το μέτρο της τηλεργασίας και το μαζικό testing, εκτίμησε ο καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Απολύμανση του αέρα σε δημόσιους χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, όπου αυτό είναι δυνατόν, και μαζικά τεστ, προτείνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως η άλλη οδός για την αναχαίτιση της πανδημίας θα ήταν ένα αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020, για διάστημα τριών εβδομάδων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES, μιλώντας στην εκπομπή ΤΑ ΛΕΜΕ, στη ΒΕΡΓΙΝΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. Στεκόμενος, δε, στο ζήτημα της απολύμανσης του αέρα σε καταστήματα, ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε, μάλιστα, κίνητρα για την εγκατάσταση συσκευών με τη δυνατότητα αυτή.

«Για επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στην αγορά συσκευών απολύμανσης και ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο όπως η Θεσσαλονίκη, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα όπως για παράδειγμα φοροαπαλλαγές, ενώ για δημόσια ιδρύματα (εκκλησίες, νοσοκομεία) μπορούν να βρεθούν άλλοι τρόποι υποστήριξης απόκτησης τέτοιων συσκευών (επιχορηγήσεις, δωρεές)», σημείωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με έρευνες της ομάδας HERACLES οι συσκευές απολύμανσης κλειστών χώρων μειώνουν το ιικό φορτίο από 55-70%, ενώ με τη χρήση τους μειώνεται το σωματιδιακό φορτίο, η συγκέντρωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, έως και 96%.

Σημειώνεται, επίσης, πως η ερευνητική ομάδα του κ. Σαρηγιάννη, έχει ήδη προτείνει στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την πιλοτική εφαρμογή απολύμανσης του αέρα, στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ώστε παρά τον συγχρωτισμό να μειωθεί δραστικά το ιικό φορτίο.

Για τον καθηγητή, άλλωστε, δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα προκειμένου να καταπολεμηθεί η πανδημία, όπως εκτιμά.

Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως «πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να γίνονται περισσότερα στοχευμένα τεστ αντιγόνου με παράλληλη αύξηση του αριθμού των δειγμάτων στα οποία γίνεται αλληλούχιση του DNA του κορονοϊού ώστε να ταυτοποιούνται τα δείγματα με την βρετανική ή την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και να αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασίας στο 70% τουλάχιστον, όπου αυτό είναι εφικτό».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.151 νέα κρούσματα, με τα 439 να εντοπίζονται στην Αθήνα, καθώς και 27 νέους θανάτους λόγω της Covid-19.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Λάρισα - ΠΑΟΚ 1-2: Τα καλύτερα στιγμιότυπα του αγώνα (vid)
MasterChef 5: Ο «φίλος» του Κουτσόπουλου που πήρε τρία «ναι»
Chevron Right