Bullying και άγριο ξύλο χωρίς τέλος. Μέσα στα σχολεία, σε πλατείες και σε δρόμους, κατά τη διάρκεια της σχολικής σεζόν, αλλά και στις καλοκαιρινές διακοπές, μπροστά σε κόσμο, ακόμα και σε… ζωντανή μετάδοση στα social media.
Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά βίαιων επιθέσεων και παρενόχλησης με ανήλικους «πρωταγωνιστές», που καταγράφει καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο οι «άγουροι» δράστες που απασχόλησαν τις αρχές για σωματικές βλάβες, αυξήθηκαν κατά 27% και τα ανήλικα θύματα κατά 16%.
Ανάμεσα στα σοκαριστικά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι η περίπτωση του 14χρονου μαθητή στον Πύργο Ηλείας, που όχι μόνο έπεσε θύμα επίθεσης και εκφοβισμού, αλλά είδε βίντεο από το συμβάν να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Αρκετές άλλες περιπτώσεις παραμένουν για πάντα κρυφές, με τα ανήλικα θύματα να βιώνουν έναν σιωπηλό εφιάλτη.
Ο 14χρονος μαθητής στον Πύργο
«Το παιδί φοβάται να βγει από το σπίτι, μένει μέσα και όπου πάει βγαίνουμε μαζί. Δε βγαίνει ούτε στη γειτονιά, γιατί εκεί έγινε το περιστατικό», ανέφερε σε κατάσταση σοκ στην εφημερίδα «Πατρίς» η μητέρα του 14χρονου αγοριού. Οι δυο Ρομά ηλικίας 16 και 18 ετών που χαστουκίζουν με μένος το αγόρι σε κεντρική πλατεία του Πύργου έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές και αναζητούνται. Μάλιστα φέρεται να έχουν απασχολήσει στο παρελθόν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είχαν εμπλοκή σε βανδαλισμούς στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Με αφορμή αυτή την υπόθεση φαίνεται ότι είχαν απειλήσει ξανά στο παρελθόν το 14χρονο αγόρι ζητώντας του να μην μιλήσει. Μάλιστα όπως καταγγείλει ο Δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος οι νεαροί είναι μέλη συμμορίας που επιχειρούσε στο παρελθόν να πουλήσει προστασία σε μαγαζιά της περιοχής. Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις προσαγωγές, όμως πρόκειται για άτομα που ανήρτησαν το βίντεο της επίθεσης και όχι οι δράστες. «Έχουν επιτεθεί και σε άλλα παιδάκια, που φοβούνται να μιλήσουν. Μικρότερα από το δικό μου, που πηγαίνουν ακόμα δημοτικό. Όπου βρουν χτυπούν. Χωρίς λόγο. Αυτά γυρνούν συνέχεια στον Πύργο», ανέφερε χαρακτηριστικά η μητέρα του 14χρονου.
Το 2021, σχεδόν 1 ανήλικος την ημέρα, έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τα συνολικά 327 θύματα, τα 190 ήταν ηλικίας 15 έως 18 ετών, καθώς οι περισσότερες σωματικές βλάβες σε βάρος ανήλικων, σημειώνονται σε χώρους Επαγγελματικών Λυκείων. Σύμφωνα με το Χαμόγελο του Παιδιού, η ειδική γραμμή που έχει δημιουργηθεί για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους περιστατικά, καταγράφει δύο με τρεις αναφορές την ημέρα, με τους ψυχολόγους του Οργανισμού να κάνουν λόγο όχι μόνο για αύξηση των περιστατικών αλλά και για ποιοτικές αλλαγές που παρατηρούνται στο φαινόμενο του bullying.