«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τους διακινητές να κάνουν «πάρτι» εκμεταλλευόμενοι την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.
Το iEidiseis φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τη δράση των δουλεμπόρων που προσπαθούν να μεταφέρουν με κάθε τρόπο και μέσο εκατοντάδες μετανάστες σε ελληνικά εδάφη. Οι συνοριοφύλακες που προσπαθούν να ανακόψουν την δράση των κυκλωμάτων, βλέπουν την πίεση να μεταφέρεται σταδιακά εκτός από τον Έβρο και στα υπόλοιπα περάσματα της Βόρειας Ελλάδας, με καραβάνια μεταναστών να κινούνται στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία στο Κιλκίς, αλλά και στα ορεινά περάσματα της Ροδόπης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία με ανθρώπους στοιβαγμένους από τους διακινητές σε πορτ μπαγκάζ Ι.Χ. που εντοπίστηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οι μετανάστες είχαν μόλις περάσει τα σύνορα από το Κιλκίς και ταξίδευαν προς την Αθήνα.
Μόνο τις πρώτες 28 ημέρες του Αυγούστου, 36.386 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν από τον Έβρο, και αποτράπηκαν, ενώ από την αρχή του έτους ο αριθμός φτάνει τους 154.102 ανθρώπους.
Τους παραπάνω αριθμούς αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για τις τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.
«Βιώνουμε ημέρες κορύφωσης της Τουρκικής προκλητικότητας στο συγκεκριμένο θέμα καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως έχουμε και πάλι την κλιμακούμενη υλοποίηση ενός σχεδίου εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων παράνομων, παράτυπων, μεταναστών οι οποίοι κινούνται από την γειτονική χώρα όπου βρίσκονται προς την πατρίδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
«Η χώρα μας, παρά την υπέρμετρη πίεση, έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης. Φέτος θα είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά της δεκαετίας. Έχουμε μέχρι σήμερα 8.397 αφίξεις. Προχωράμε στο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου κλείνουμε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης.
Συνολικά 4.126 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από χερσαία και θαλάσσια σύνορα τους προηγούμενους 3 μήνες, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 113,1%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021 (1.193). Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα τέλη Ιουλίου, έχουν συλληφθεί 7.484 αλλοδαποί για είσοδο στη χώρα, εκ των οποίων 3.554, στην περιοχή του Έβρου.
Όπως ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στην Αττική έγιναν 3.881 προσαγωγές παράτυπων μεταναστών και 2.500 συλλήψεις. Παράληλλα τους πρώτους 8 μήνες του 2022 έχουν συλληφθεί 852 διακινητές, αύξηση 58,7% σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα του 2021.
Στο πρόσφατο περιστατικό των μεταναστών σε νησίδα του ποταμού Έβρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε δύο νόταμ στο τριεθνές στις 11 και 13 Αυγούστου, καλώντας την τουρκική πλευρά, να επιχειρήσει, ενώ το ΓΕΣ είχε διαβεβαιώσει εγγράφως ότι είναι στην τουρκική πλευρά.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι μέχρι και χθες είχαν καταγραφεί 8.397 αφίξεις, ενώ σε 34 δομές φιλοξενούνται 18.645 μετανάστες. Όσον αφορά το περιστατικό στον Έβρο, υποστήριξε και κατήγγειλε ότι οι δουλέμποροι τους μεταφέρουν στο ποτάμι, οι «συνεργαζόμενες» ΜΚΟ έχουν αναλυτικά τα στοιχεία όσων βρίσκονται στη νησίδα και στη συνέχεια προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να κινητοποιήσουν και να πιέσουν τις ελληνικές Αρχές, ακόμη και πέρα από τον φράχτη και τα ελληνικά σύνορα.
Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά: «Οι 38 βρίσκονταν εκτός ελληνικής δικαιοδοσίας και δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Ενημερώσαμε τις τουρκικές Αρχές. Οι 38 ανέβασαν βίντεο και οι ίδιοι έλεγαν πως ήταν στην Τουρκία».